10 години затвор в Китай за... продажба на книги

Гуи Минхай е арестуван още през 2015 година
25 фев 2020 11:28, Нели Христова
9
10 години затвор в Китай за... продажба на книги
Снимки: БГНЕС

През 2015 година шведският книжар Гуи Минхай е на почивка в Тайланд, когато изчезва. От тогава до днес, той постоянно влиза и излиза от китайските наказателни лагери, а днес стана ясно, че Гуи Минхай е осъден на десет години затвор в Китай, заради това, че „нелегално е предоставял информация за страната отвъд океана“.

Гуи Минхай публикува няколко книги за личния живот на политиците от Китайската комунистическа партия. Той притежава малка книжарница в Хонконг, както и още петима души. Всички те изчезват през 2015 година, но по-късно са освободени. Само Гуи Минхай остава зад решетките.

Интересно е, че Минхай има шведско гражданство, ала през 2018 година властите в Китай обявяват, че китайското гражданство на книжаря е възобновено. Страната обаче не признава двойно гражданство, така че не се знае, дали Минхайн доброволно се е отказал от това да бъде шведски гражданин.

"Амнести интернешънъл“ и редица други организации за защита на човешките права, са категорични, че мярката е прекалено крайна и настояват Минхайн да бъде освободен веднага.

"Тези действия показват, че дори коронавируса не спира китайските власти да репресират дисиденти“, коментират от "Амнести интернешънъл“.

Когато Гуи Минхай  изчезва от Тайлнад през 2015 година, в медиите се появява информацията, че китайските агенти са го отвлеки през граница обратно в Китай. По-късно властите разпространяват съобщението, че Минхай и останалите четирима собственици на книжарници са дошли в страната напълно доброволно.

Той прекарва две години в затвора, а само няколко месеца след като е освободен, отново е арестуван след като пристига в Пекин с двама дипломати. След това властите публикуват видео, в което Минхай признава за деянията си и твърди, че Швеция превръща случая му в сензация.

От организациите за защита на човешките права са категорични, че това са насилени признания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
7
 
! Отговори
ДО 3 ФАШИСТА преди 4 години
ФАШСТЕ УБИЙЦИТЕ СА КАПИТАЛИСТИТЕ А НЕ КОМУНИСТИТЕ СТИГА С ТЪЗ ФАШИСТКА ПРОПАГАНДА.
2
8
 
5
 
! Отговори
МАЛКО МУ Е преди 4 години
ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА САМО УРАНОВА МИНА ЗА 6 МЕСЕЦЪ ЛЕЧЕВА БОЛЕСТ ТАКА ПОНЕ ЩЕ РАБОТИ ЗА БЛАГОТО НА РОДИНАТА И НАРОДА.В БЪЛГАРИЯ ЩО ФАШИСТИ СЕ ЗАРОДИХА ЗА 30Г.ФАШИЗЪМ И ИМПЕРИАЛИЗЪМ ЩО ЧУЖДИ АГЕНТИ ПРОДАВА СТРАНАТА В ПАРЛАМЕНТА ИМА 240 ТАКИВА ЧУЖДИ АГЕНТИ КОИТО РАБОТЯТ ЗА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ДА ЕКСТРАДИРАТ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ВЪВ ФАШИСТКИ САЩ.ПО АПОВЕД НА САЩ.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те си опандизиха шефа на Интерпол, какво остава за някакъв продавач на книги.