Маските не били чудодейното решение срещу COVID-19

Карантината давала резултат, но с цената на икономически последици
26
Маските не били чудодейното решение срещу COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Маските сами по себе си не са чудодейното решение срещу пандемията от CFVID-19 и масовото им използване от населението е оправдано само при ограничен достъп до вода за миене на ръце или когато спазването на физическа дистанция е трудно.

Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес и БНР.

"Няма черно-бяло решение, няма чудодейно решение. Маските сами по себе си не могат да доведат до овладяване на пандемията от Covid-19", каза Гебрейесус.

Според него прекаленото и неправилно използване на защитните маски от населението в условия на пандемия не само няма да помогне, а може и да доведе до недостиг на такива маски за действително нуждаещите се от тях.

"Маските трябва да се носят по безопасен и подходящ начин", каза Гебрейесус и добави, че СЗО препоръчва маски да се носят от болни хора и от тези, които си грижат за пациенти в домашна среда.

Шефът на програмата за извънредни здравни ситуации на СЗО доктор Майкъл Райън заяви, че страните, които искат да отменят ограничителните си мерки за коронавируса, трябва да го правят постепенно.

"Карантината в много ситуации е доказала ефективността си за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Тази карантина обаче води и до сериозни икономически затруднения", отбеляза той, но подчерта, че "вероятно ще е лоша идея да се отменят всички ограничителни мерки едновременно".

Тези ограничения, според Райън, трябва да отменят стъпка по стъпка успоредно с анализ на данните и укрепване на здравните системи за избягване на появата на нови случаи. Трябва да има готови системи за засичане на случаи, проследяване на контакти, карантиниране на възможни заразени и масово тестване, изтъкна експертът от СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските пазят само лекари. Нелекари не пазят. Презервативите също пазят само лекари.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този евро Мангър няма ли да го осъдят за лъжите му? Маските пазели само действително нуждаещите се.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да имат смисъл маските - трябва да се сменят на около два часа. Някой да има по 8 маски на ден? (Повечето не могат да се рециклират защотот материята им слепва след изпиране и вече не е филтър.)И ко праим са?
15
1
 
1
 
! Отговори
Не са чудодейно, но преди 4 години
Са някакво решение. И е по-добре да се ползват, отколкото да се комуникира без тях.Друг е въпроса, че ги няма, но без тях резултатите в полза на вируса ще са многократно по-големи. Т. Е. Хората губят.
14
3
 
3
 
! Отговори
Маска преди 4 години
В 95% от случаите се заразяваме като пипнем заразена повърхности след това си пипнем устата,носа,очите. Пипането на лицето е неволно, но го правим доста често.В случая маските предпазват да се си пипнеш устата,носа с заразени ръце.Останалите 5% са ако си близо до заразен продължително време чрез кихане, говор ти прехвърли вирус. Тук вече е спорно за маските, но все пак са някаква механична преграда която спира около 50% от секретите.Но най-важното е да не се пипате по лицето.
13
8
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Когато азиатците, които имат маски го кажат, ще повярвам. Дотогаз, това са лъжи на демократи, които са дали парите за *** и ценности, вместо да осигурят защита на хората си.ПП. Всички лекари говорят за ползата от маските.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е затова и ще има по 1000 жертви на ден в някои държави. Ама нищо, всеки си подбира източниците на информация, както прецени, и си носи последствията.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платена публикация.
10
9
 
8
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 4 години
Кво стана бе маскаджии!? А кво си мислехте- че като се дегизирате като китайци и коронката ще ви подмине?
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не да си носят, щом така се чувстват по ок. Аз още в началото опитах да обясня на доста хора, колко голям е вируса, какви трябва да са предпазните маски за да има смисъл ама никой и не ме чу.
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те въобще не са средство срещу вируса. Вредни са - човек не може да диша чист въздух с тях и задържат бактерии.
7
0
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До СЗОАко СЗО въртят една и съща плоча, твоят Мутафчийски какво прави? Пардон, той я сменя всеки ден: има маски - няма маски - има - няма. Ако маските били намалявали и 1 % шанса да се заразиш... много по-голям е другият процент: да навредиш! А кои държави не можело да осигурят маски за медицински работници ... ха, познай!
6
3
 
10
 
! Отговори
Немаскиран преди 4 години
Нека кажем така....Помагат много маски(не самоделки) които се сменят през половин,максимално един час.А иначе маските имат смисъл само за хората,които са вече болни и желаят да предпазят другите около себе си!
5
7
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
България отменя заповед за задължително носене след като Помпео нареди на Мин.чото Борисов всички предпазни средства да заминат за САЩ.
4
5
 
9
 
! Отговори
Пак маските преди 4 години
Ако разсъждаваме логично,ще разберем,че маските не спасяват,но помагатв една или друга степен.
3
5
 
20
 
! Отговори
Немаскиран преди 4 години
Маските не само,че не предпазват,а ми дори и ускоряват преноса на вируса.Просто защото при дишането,маската в областа на устата се овлажнява и вируси и бактерии,които не само че полепват и минават през нея,а и се размножават експлозивно.Да не говорим,че самоделни маски от обикновен цветен плат е пълен с химикали и оцветители,които сами по себе си са много опасни!
2
1
 
8
 
! Отговори
Мангъров преди 4 години
Ех, Иронията....
1
10
 
11
 
! Отговори
СЗО преди 4 години
въртят една и съща плоча. Ако маските намаляват и с един процент шанса да се заразиш, не виждам какъв е проблемът хората да носят маски. А и какви са тези държави, които не могат да осигурят на здравния си персонал елементарна защита ?