Светкавична операция: Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман

Защо във ФРГ не е било предприето нищо?
16 май 2020 13:56, Елка Василева
181
Светкавична операция: Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман
Снимка: архив, БГНЕС

Светкавичната акция на Мосад и до днес се смята за сензационна. С нея израелците залавят един от най-големите нацистки престъпници - Адолф Айхман, отговорен за избиването на милиони хора.

Светкавичната операция траяла само няколко секунди. Заловеният Рикардо Клемент, под чието име се подвизавал бившият оберщурмбанфюрер от СС Адолф Айхман, не оказал никаква съпротива. Годината била 1960, пише Дойче веле.

Израелските тайни служби открили местонахождението на престъпника Айхман, след като първоначално дълго време сякаш не проявявали интерес към него.

През пролетта на 1953-та Симон Визентал, един от най-активните ловци на бивши нацистки престъпници, отбелязва следното: „Израелците не се интересуват от Айхман, те са заети с битката за оцеляване, която водят срещу арабите. И американците нямат интерес - те пък са заети със Студената война срещу Съветския съюз.“

Следите случайно отвеждат до Айхман

Всичко това се променя едва през 1958 година, когато Лотар Херман, един от оцелелите от Холокоста, случайно разпознава Айхман в Буенос Айрес.

Още по темата

Той информира своя приятел Фриц Бауер, прокурор в Германия, който на свой ред предава сведенията на израелските тайни служби Мосад. Оттам първоначално се съмняват, че лицето Рикардо Клемент действително е масовият убиец Адолф Айхман, но след различни проверки се уверяват, че това наистина е той.

В Буенос Айрес бившият оберщурмбанфюрер от СС Айхман живеел подчертано скромно, дори бедно, явно за да не буди подозрения за произхода си. Работел в един завод на „Мерцедес-Бенц“. Установено било, че поддържа връзки със стари свои другари-нацисти, също избягали в Аржентина.

След залавянето му Айхман признава, че през цялото време, докато бил в Аржентина, се страхувал именно от това - че израелците ще го открият и заловят. Управляващи кръгове в създадената след войната ФРГ явно са знаели дълги години преди отвличането на Айхман, че престъпникът се укрива в Аржентина, но не са предприемали нищо. По онова време на важни ръководни постове във ФРГ е имало редица бивши нацистки престъпници, а правителството в Бон се е опасявало, че Айхман може да ги издаде публично, ако бъде заловен.

Израел все пак решава да действа

Затова тогавашният германски главен прокурор Фриц Бауер, срещайки открита съпротива при издирването на Айхман, се обръща за съдействие не към германското следствие, а към Израел. Там първоначално също били колебливи, но Бауер продължил да оказва натиск, докато не успял да убеди израелците, че Айхман може да се укрие.

Така се стига да сензационната акция на Мосад в Аржентина, след която Айхман е тайно прехвърлен в Израел. Съдебният процес срещу него завършва със смъртна присъда, която е изпълнена на 1 юни 1962 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
стига ни сте занимавали с тези ***,които на невинни палестински деца,вадят оръжие.
155
5
 
5
 
! Отговори
Брилянтна операция преди 3 години
Да отвлечеш дърт беззащитен човек и то на чужда територия, за да го убиеш у вас.Много напомня на "битовата" престъпност по селата, практикувана от един определен етнос в бг.
154
2
 
2
 
! Отговори
Бонд преди 3 години
twisted plod: всички нацисти са евреи, и до ден днешен, избраната раса. В момента живеем в четвъртият райх, и Германия продължава да бъде център за нацистите евреи.
153
0
 
3
 
! Отговори
до 165 преди 3 години
Точно за мат'риал става дума, качественият мат'риал е предимно зад грниза, щото у ке.нефа не може да вирее.
152
2
 
8
 
! Отговори
Анатема наСулЮПасито преди 3 години
Ционистите ще подпалят Земята:Втората световна война е тяхно дело;Избиването на евреите е тяхно дело;Всички чуми по света са тяхно дело;СОVID-19 е тяхно дело!
151
1
 
10
 
! Отговори
Безупречно преди 3 години
90 процента от българите в Щатите успяват да изпреварят в стандарта повечето местни за 10-15 години.Това е нормално явление.Колкото и да се напъват разни хорица да приказват за матрял.
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче аз ще лягам сега, че после трябва да ставам рано. :)
149
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако хвърлим поглед към Щатите - там също бачкат здраво. Говорил съм с американци и те ми казват, че днес е невъзможно един средностатистически американец да има същият стандарт на живот като средностатистически американец от 80-90те, а да не говорим за 50те и 60те т.е. да си купи къща и да се изнесе да живее в нея в четири или петчленно семейство.
148
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...че има нещо сбъркано в този модел. Че приходите започват да изостават от разходите. Още по-зле става, когато на социалната система легнат едни хора, които се издържат от помощи. И така имаш един човек, който с труда и дохода си издържа себе си, семейството си и още няколко готованеца. Това е система, която е уязвима на всякакви икономически турбуленции.
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естественият прираст на европейското население е изключително нисък, а на европейските държави им трябва работна ръка. И вместо да инвестират в политики за демографски растеж, те си вкарват евтина работна ръка отвън. Обаче тези, които идват отвън, нямат манталитета на германеца, шведа, холандеца, австриеца, и т.н. И така започват проблемите - културни, социални, икономически и политически. Самият факт, че трябва да вкарват хора отвън, които да им бачкат т.е. не са самодостатъчни, е показател
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 158На теб май освен от предразсъдъци, представите ти за запада не са формирани от друго: отиди да видиш колко от работниците в завода на Мерцедес в Зинделфинген са германци, отиди виж колко в завода на Бош в Хомбург са германци и ела пак да си говорим. А тия германци дето не бачкат в производството в заводите, бачкат в производството на интелектуален труд и там са дори още по-добри. Или си мислиш, че Франкфурт и Париж случайно станаха финансови хъбове на Европа?
145
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 157Ти може и да не можеш, но цъфтящите фирми за бързи кредити друго казват. "Ако икономмиката им се крепеша ... щаха да са .." ти май пропусна какво ти казах. Те бачкат и повече и по-умно от нас. Знам, че ви се иска да сме равни, но просто който не го е виждал, той не знае за каква разлика става дума. Що се отнася до Али и Нбонго, виждам, че раси*мът ти е добре развит. Само дето "Али" за година и половина се научава да кара автобус и после вурши работа като всеки "бял" българин.
144
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой трябва да им върши мръсната работа, затова си вкарват и черноработници от Източна Европа, Африка, Близкия Изток. Много рядко ще видиш някой местен да се ангажира с фактическо производство на нещо и тежък физически труд. Както казах, тези мигранти трудно се хващат на такава работа, защото повечето предпочитат да стоят на социални. И бам, една друга категория хора, освен себе си, издържа и готованците, разчитащи на помощи. Егати икономиката...
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам, че не мога да изиграя ролята на Пурко с хилядата бързи кредита. Но няма как да задлъжняваш повече, отколкото произвеждаш и печелиш, и да ми кажеш, че това е функционираща икономика. Функционираща е до време, после все някой ще трябва да плаща сметката. Ако икономиката им се крепеше единствено на бачкане, както ти твърдиш, щяха да са "голтаци" като нас. Затова си внасят работна ръка от южните страни, но малко трудно ще накарат Али от Ирак или Нбонго от Нигерия да бачкат здраво.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 154Аххххх, разбира се, присъстващите винаги правят изключение. Само дето това не променя нищо за статистиката. Виждам, че направи няколко логически грешки. 1) никъде не съм твърдял, че ВСИЧКИ западняци са бла бла2) бачкането беше отговор на приказките за това на какво се крепи икономиката им. Не е лошо да се запознаеш с тва какво значи "дълг", защото бачкане продължава да е = на мощна икономика, независимо от "дълга"3) в България има много повече престъпления от такъв характер
141
0
 
12
 
! Отговори
До 154 преди 3 години
Не знам кого визираш, но аз не дължа пари на никого. На Запад бачкат до безобразие, защото имат да покриват дългове, а не защото са по-здраво стъпили на земята или по-интелигентни. Те, ако бяха толкова велики, колкото ти ги описваш, нямаше да са в подобно положение да плащат зверски данъци и да издържат индивиди, които ги стрелят и ръгат с ножове по улиците. Много грешна представа имаш, ако смяташ, че всички западняци са суперинтелигентни и успешни. Защото моите лични наблюдения показват друго.
140
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 152А специално за това на какво се крепи икономиката им: крепи се на брутално бачкане за каквото *** не може да си представи и за което *** като се сблъска с него казва "ама как само за толкова пари, това е много работа". Та така. И да арогантни сте до безобразие, защото си нямате идея за какво става въпрос.
139
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 151"Много хора на Запад не осъзнават ... кредити ... банкова система" пак бразилски приказки.Пурко с хиляда бързи кредита обяснява хората на Запад какво не осъзнавали. Чакайте да ви светна РЕАЛНО как са нещата. Точно в момента огромното мнозинство от "хората на Запад" или си стоят по домовете и си бачкат оттам, или са в отпуск докато фирмите им заработят и никой не се чуди какво ще яде утре, въпреки че милиони останаха без работа.В това време познайте как са финансовите "гениий"?
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора на Запад не осъзнават, че цялата им икономическа система се крепи на кредити, и то лоши кредити. Не осъзнават, че цялата им икономика е един голям балон. Не осъзнават, че политиците им са кукли на конци. И да, явно съм достатъчно арогантен, за да твърдя, че много хора на Запад си нямат представа за доста неща. Както и в България. Но не всичко, разбира се. Срещал съм и много разумни хора, както тук, така и там.
137
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надушвам тежък комплекс за малоценност. Много хора на Запад дори не осъзнават, че медиите им се контролират от четири-пет корпорации и на практика, че цялата тази "свобода на словото" е шменти-капели. Не осъзнават, че парите им се печатат от частна печатница, която не се подчинява на никакви закони и разпоредби(освен своите собствени). Същите тези "здраво стъпили" хора на Запад бяха преметнати като първолачета преди години с лъжата за "оръжието за масово унищожение" в Ирак.