Рокади в правителството на Франция, с нов вътрешен министър

Ключови фигури, както и самият премиер Жан Кастекс, са от средите на десните "Републиканци"
7 юли 2020 11:46, Елка Василева
1
Рокади в правителството на Франция, с нов вътрешен министър
Жан Кастекс. Снимка: архив, БГНЕС

Нови лица, повишения, отстранявания и изненади бележат новия френски кабинет, който ще се ръководи от новия премиера Жан Кастекс.

Промени в правителството бяха обявени в понеделник от генералния секретар на Елисейския дворец Алекси Колер.

Жерар Дарманен ще оглави министерството на вътрешните работи, очевидно със задачата да възстанови пропуканото доверие на полицията, докато досегашният вътрешен министър Кристоф Кастанер напуска правителството, предаде БНР.

В досегашния кабинет на вече бившия премиер Едуард Филип министър на вътрешните работи беше Кристоф Кастанер, докато Дарманин заемаше поста министър на обществените дейното и сметки. Кастанер вече не е част от новото правителство на фона на обвиненията срещу полицията в бруталност.

Още по темата

Редица министри обаче запазиха своите позиции, включително министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, министърът на икономиката и финансите Брюно льо Мер и министърът на здравеопазването Оливие Веран, очевидно с добра оценка за действията в санитарната криза. Розлин Башло, бивш министър от десницата, влиза в кабинета като министър на културата.

Брюно льо Мер ще дирижира прилагането на плана за възстановяване на френската икономика след пандемията от новия коронавирус, обърна внимание Колер.

Изненадва изборът на известния адвокат Дюпон Морети за министър на правосъдието на фона на полемиката около действията на Националния финансов съд, а Елизабет Борн е новият министър на труда. Борн, която преди това оглавяваше екологичното ведомство, ще бъде заменена на стария си пост в Министерството на екологичния и солидарен преход (на околната среда) от Барбара Помпили, която беше държавен секретар при президента социалист Оланд.

Президентът Макрон направи промените в правителството след лошото представяне на своята центристка партия на местните избори във Франция, на които обаче Зелените постигнаха сериозни успехи.

Въпреки разнородния състав на кабинета ключови фигури, както и самият премиер Жан Кастекс, са от средите на десните "Републиканци". На тях президентът ще разчита за преодоляването на катастрофалните последици от санитарната криза и сложния социален диалог, очевидно с поглед към следващите президентски избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Най-добрият вътрешен министър на Франция в през последните 30 години е Николай Саркоши.