"Като животни в клетка" – 3000 души в блокове в Мелбърн заради коронавируса

Те не могат да излязат дори и до магазина
Обновена: 10 юли 2020 05:24 | 9 юли 2020 23:03, Нели Христова
73

Снимки: БГНЕС

Втората вълна на коронавируса, която удари Австралия, принуди страната да приложи най-строгите си мерки досега - близо 3000 души останаха блокирани в няколко блока в Мелбърн, след като там се появи огнище на COVID-19.

За разлика от останалите си съграждани, жителите на 9-те блока не могат да ги напускат по абсолютно никаква причина. Те дори не могат да отидат да си купят храна.

Веднага щом строгите мерки бяха обявени по националната телевизия, стотици полицаи бяха изпратени в района на жилищните сгради, за да ги охраняват. Много от живущите в тях не знаеха, че е наложена забрана да излизат. Те бяха спрени и върнати в сградата от охранителите, пишат от BBC.

Разбира се, след като новините за ограниченията се разпространиха, се появиха и тревожността и паниката. Неяснотата, колко ще продължи блокадата, допълнително влошава ситуацията. Официално писмо, изпратено до жителите на блоковете, гласи, че ограниченията може да траят между 5 и 14 дни.

По-голямата част от живущите в блоковете имат ограничени приходи. Много от тях са мигранти, пристигнали в Австралия като бежанци от Африка, Китай и Виетнам. В сградите има много пенсионери, както и млади семейства. Според премиера на Австралия, там живеят "някои от най-уязвимите граждани".

Държавата се е заела да осигури най-необходимите продукти на обитателите на сградата, но много хора се притесняват, че не се прави достатъчно. Торбите с храна биват оставяни пред вратите, без хората вътре да са предупреждавани. Неправителствени организации също доставят продукти на семействата.

Според здравните власти блокадата е била наложителна, тъй като всички жители на сградите лесно можели да се заразят, защото в тях има само един асансьор и тесни общи пътеки. "Това са вертикални круизни кораби", заявиха те.

Въпреки че всичко се прави за да се опази здравето им, много от обитателите на блоковете са гневни и объркани от начина, по който са третирани. "Повечето хора разбраха за това от телевизията. Властите нямаха уважението поне да ни кажат лично", казва Дима Абду, студентка, която живее в един от апартаментите.

"В момента, в който премиерът обяви мерките, полицията вече беше тук и ни казваше, че не можем да излезем. Хората са наранени и шокирани. Мислим си, "къде сгрешихме?", допълва тя. По някои от прозорците се появиха надписи: "Ние сме хора, не животни в клетка. Премахнете тази блокада веднага!"

Здравните работници продължават да тестват всички жители на сградите. 75 от тестваните до този момент са дали положителни проби за COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.