След 5 месеца Белгия отчете ден без нито един починал от вируса

Страната внесе промени в списъка на "сигурните" държави в ЕС
Обновена: 14 юли 2020 12:21 | 14 юли 2020 12:20, Веселина Йорданова
7
След 5 месеца Белгия отчете ден без нито един починал от вируса
Снимка: БГНЕС

Пет месеца след началото на епидемията от Ковид-19 Белгия днес отчете за пръв път ден (13 юли) без нито един починал от новата заразна болест. Досега жертвите в страната по официални данни са 9787, а броят на заразените достига общо 62 781 души.

Наблюдава се слабо повишение в броя на новооткритите заразени - от средно 85 дневно миналата седмица, до 95 в последните дни. Властите уточняват, че броят на постъпилите в болница продължава да спада и това е добър знак.
Белгийското министерство на външните работи внесе промени в списъка на "сигурните" ("зелените") държави от ЕС, до които може да се пътува спокойно.

От този списък временно отпадат България, Хърватия, Люксембург и Румъния. Посочените четири страни вече са в "оранжевата" група - от пътниците до тези държави ще се изискват данни от изследване за зараза или дори карантина.

Белгийците са призовани да пътуват до тези държави с повишено внимание. Същите мерки важат за пътуващите до части от Австрия, Испания, Италия, Португалия, Чехия, Полша, Великобритания и Швейцария.

Местни медии съобщават, че гражданин завежда дело срещу Белгия за осигуряване на достъп в аптеките до тестове за антитела за Ковид-19 по примера на Франция. Говорител на белгийските здравни власти обяснява, че подобен тест в лабораторни условия струва десетина евро и би могло да бъде извършван и в аптеките, с изчакване на резултата за няколко минути.

Той отбелязва, че засега това е забранено в страната и уточнява, че дори подобен тест да се направи, той много често може да отчете антитела, само ако пробата е взета 2-3 месеца след заразяването. По неговите думи, дори резултатите да отчетат антитела, това може да означава само временна защита от ново заразяване.

Миналата седмица белгийското правителство направи стъпка назад и върна задължението за носене на маски на всички закрити обществени места. Разрешава се маските да се махат само при ядене и пиене. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Волен Сидеров - премиер!
6
1
 
1
 
! Отговори
Защо има ковидиоти? преди 3 години
Защото е доказано, че българите са много глупави *** и лесно манипулируеми хора. Прости невежи неуки без образование е със селски манталитет. Нищо общо с белгийците. Те имат 10000 умрели и са видяли смъртта. Тука ще повярват и то само някои само ако по телевизията дадат как умира болен на живо. И тогава могат да се усъмнят че е било рак. Уникални ***.
5
0
 
5
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Вярват, че е световна измама, защото е най-лесно да обвиниш някой друг за собствената си несъстоятелност - евреите, ман-галите, руснаците, американците, извънземните, Бил Гейтс...в различните епохи са различни тези набедени за световен враг...По-трудното е да се самоанализираш и да направиш така, че да си добре - просто на мързеливия все някой друг му е виновен и му пречи...то иначе, видиш ли, ако не беше тази световна конспирация, България щеше да е междугалктически хегемон...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невероятно е как има хора които си мислят, че е някаква конспирация на световно ниво...
3
1
 
2
 
! Отговори
А в България преди 3 години
Коронавирусът е сушата, кишата и международното положение на нашето време.
2
6
 
1
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ковид е световна измама.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееее,що така,бе,нали ние бяхме най-добрите?А сега никъде не ни искат.