Оттеглилият се папа Бенедикт ХVI е сериозно болен

93-годишният почетен папа е бил 4 дни в родния Регенсбург
Обновена: 3 авг 2020 16:09 | 3 авг 2020 16:09, Елка Василева
5
Оттеглилият се папа Бенедикт ХVI е сериозно болен
Снимка: архив, БГНЕС

Почетният папа Бенедикт ХVI (Йозеф Рацингер) се разболя сериозно след завръщането си във Ватикана от посещение в родната си провинция Бавария, Германия, съобщи германският вестник "Пасауер нойе пресе". Изданието се позовава на биографа му Петер Зеевалд, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

Според вестника 93-годишният Бенедикт ХVI е диагностициран с инфекциозен оток на лицето - остро инфекциозно заболяване, изразяващо се в зачервяване на кожата и съпроводено с обща интоксикация и повишена температура. Зеевалд се е видял с оттеглилия се папа миналата събота и му предал публикуваната неотдавна негова биография.

Авторът отбелязва, че въпреки болестта Бенедикт ХVI бил настроен оптимистично и дори заявил, че веднага щом му позволи здравословното състояние, "отново ще се отдаде на писане". Същевременно по думите на биографа папата изглеждал доста отпаднал.

Почетният папа посети през юни за четири дни град Регенсбург в Бавария, за да се види с по-големия си брат Георг, който впоследствие, няколко дни след посещението, почина на 96-годишна възраст след тежко боледуване. Това бе първото пътуване на Бенедикт извън Италия, откакто той се оттегли през 2013 г.

Както съобщи Зеевалд Бенедикт ХVI вече е съставил духовното си завещание, което трябва да бъде публикувано след смъртта му. Почетният папа иска да бъде погребан в гробницата на Свети Йоан-Павел Втори в криптата на катедралата "Свети Петър".

Бенедикт ХVI живее в манастир във Ватикана. Избран за папа през 2005 г., той наследи на поста Йоан-Павел Втори и стана първият понтифик от 600 години насам, който сам се оттегля от Светия престол, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
po-dobre e. bog go pazi tozi prach.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и да е коронавируса.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почтен и начетен човек.Истинско удоволствие е да четеш книгите и енцикликите му!