Близо 100 души са ранени на протестите в Ливан

Премиерът на страната обеща предсрочни избори
8 авг 2020 22:23, Нели Христова
20
Близо 100 души са ранени на протестите в Ливан
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора се събраха днес следобед в центъра на Бейрут да изразят гнева си срещу властите четири дни след разрушителната експлозия в пристанището, която срина цели квартали в ливанската столица и взе над 150 жертви, предаде Франс прес.

"Възмездие, мъст до падането на режима", скандираха демонстрантите, струпали се на Площада на мъчениците. Някои от тях размахваха бесилки, други издигаха плакати с имената на хора, загинали при експлозията.

Полицията използва сълзотворен газ срещу млади демонстранти, които я замеряха с камъни и пръчки в периферията на мирния протест.

Демонстрацията преминава под мотото "Деня на разплатата", а думите, които циркулират най-често в социалните мрежи, са "Обесете ги" - израз на яростта на ливанците, които искат сметка от властите за трагедията.

Участници в протестите успяха да преместят някои от бетонните прегради около парламента в столицата, посочва ДПА. "Революция, революция!", скандираха протестиращите, заснети от ливанската телевизия МТВ. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разгонят демонстрантите, струпали се около една от вратите на сградата.

Ройтерс съобщи, че са се чули изстрели и полицията е потвърдила пред агенцията, че са били използвани гумени куршуми, но не стана ясно от кого и срещу кого. Местни телевизии, които предаваха наживо, показаха няколко души с кръв по главата.

Десетки протестиращи нахлуха във външното министерство и изгориха портрет на президента Мишел Аун, който за мнозина олицетворява политическа класа, управлявала Ливан от десетилетия и виновна, според тях, за дълбоките политически и икономическа кризи в страната.

"Ние оставаме тук. Призоваваме ливанския народ да окупира всички министерства", извика демонстрант с мегафон.

Над 100 души са ранени при сблъсъци с полицията на протестите в Бейрут, съобщи в акаунта си в Туитър ливанският Червен кръст, цитиран от ТАСС.

Двайсет и двама ранени са откарани в близките болници, а 87 получават медицинска помощ на място, посочи организацията.

На практика целия център на града в момента е арена на стълкновения между специалните части за борба с безредиците и активисти на протестното движение. Тълпи демонстранти настъпват откъм централата на опозиционната партия Катаеб в квартал Сайфи. Силите на реда използват сълзотворен газ срещу демонстрантите в прохода между хотел "Льо Грей" и сградата на в. "Ан Нахда", но младежите не се отказват и продължават да замерят с камъни полицейския кордон, отбелязва ТАСС.

А на фона на това масово недоволство премиерът на страната обеща предсрочни избори.

В телевизионно обръщение тази вечер премиерът на Ливан Хасан Диаб посочи предсрочните парламентарни избори като изход от кризата. "Ситуацията изисква приемането на изключителни решения и единствен изход от кризата се явяват предсрочните избори, заяви той и обеща, че на предстоящото заседание на правителството във вторник ще внесе такова предложение. по думите му правителството може да остане на власт за два месеца, за да подготви "национално решение", съобщи телевизия "Ал Маядин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
1
 
! Отговори
Още по-объркан преди 3 години
До HeinrichHimmlerНе протестирам, защото протестът започна с един перформънс на плажа и е за оставката на поредното правителство. Къде бяха протестиращите, когато излизаха един след друг корупционните скандали с нагласени обществени поръчки за милиарди левове, къщите за тъщи, източването на здравната каса и много други? Бай *** не протестира срещу корупцията, а срещу това, че не е успял и той да намаже.
12
4
 
1
 
! Отговори
R преди 3 години
До АнонименТоочно така. Отначало со кротце и со благо ще помолят пияндуниците, блокирали кръстовищата, да ги освободят. Като се заинатят, идва ред на малце, а може и повечко кютек. Че то май само от това разбират.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо много се молите да идваме на протеста, какво става да не намаляха балъците?
10
4
 
4
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Объркан , вместо са пишеш коментари ела на протеста и се поизмомри на дъжда.. или си твърде нежен за него .. май си за прайда ти като гледам ..
9
5
 
0
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Бунтове демонстрация във целия свят. Но всеки протестира срещу правителствата. Но никой не взема под влияние милиардерите, който държат една голяма част от Световното богатство. Те са повече виновни за състоянието на трудовото население, от което и да било правителство, от който и да било политик.
8
7
 
3
 
! Отговори
Объркан преди 3 години
Нашите юнаци с древната държава с непленените бойни знамена опъват палатки, правят дискотеки и барбекюта... Това някакъв прaйд ли е или протест?
7
1
 
3
 
! Отговори
Тътътъ преди 3 години
И тия ще ги демократизират скоро.
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашето ако е диктатура, на някакво пед.алче му били два шамара и било диктатура...
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено в Ливан цареше що-годе Мир в този неспокоен регион.Сега и там няма да има Мир.За сега имаме само бунтове и демонстрациии по целият свят,но ако върви така ще имаме и по-сериозни действия като въстания и преврати,а може и граждански войни.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не си губят времето да опъват палатки
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако такава експлозия се бе случила на Росенец щеше да е перфектно.
2
10
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Опозицията ползва кризи, за да предисвиква протести. Тук беше короната, там експлозията. Отвратително ...
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ПОЗНАТ СЦЕНАРИИ . ЕДНО И СЪЩО .ПЪК И ИЗРАЕЛ НАБЛИЗО . В СИРИЯ СЕ ПРОВАЛИХА ,ЛИВАН БЕШЕ НАРЕД .