Президентски избори се провеждат в Беларус

Александър Лукашенко се кандидатира за шести път
9 авг 2020 09:00, Анисия Иванова
35
Президентски избори се провеждат в Беларус
Снимка: БГНЕС

В Беларус днес се провеждат президентски избори. За шести пореден мандат се кандидатира Александър Лукашенко, който от 26 години е начело на бившата съветска република.

Многохилядни няколкоседмични протести на опозицията предшестваха днешния вот, след като  избирателната комисия отказа регистрацията на двама нейни представители, съобщи БНР. Александър Лукашенко, първият и единствен президент на бившата съветска република, се сблъсква с най-голямото предизвикателство за своето управление от години и обвинява протестиращите, че са в заговор с чуждестранни сили, които искат да дестабилизират Беларус.

65-годишният президент е изправен пред растящо недоволство не на последно място и заради пандемията „Covid-19“, която той многократно омаловажи.

В традиционното си обръщение към народа през седмицата  Лукашенко заяви, че през следващите пет години в Беларус трябва да се проведе референдум за промени в конституцията, но не обясни, какви.

Основният кандидат на опозицията Светлана Тихановска се подкрепя от няколко опозиционни сили. Тя обещава да създаде условия за честни избори и за връщане на предишната конституция, която определя значително по-ограничени президентски пълномощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Бил съм в Беларус, може би, 7 пъти в последните 10 г. и мога да кажа, че няма нищо общо нито с България, нито с Русия. Има много повече общо с Полша и Германия - страната има реален шанс да влезне в ЕС ако се махне техния бойко, хората са работливи и с друг манталитет, всичко е много подредено и чисто, IT сектора е над 100 000 човека, абе имат потенциал и ако влязат няма да са като нас на последно място, а влизат пред нас и Румъния веднага. Хубава страна е, но и там оня *** само пречи
28
1
 
6
 
! Отговори
хахахахаха преди 3 години
До Радев оставка! А на тоя с маркуча е доживотно царуване,крадене,шкафове с евра и злато, и унищожаване на българския етнос,за сметка на ***.
27
8
 
2
 
! Отговори
Пилето преди 3 години
Беларус в ЕС и НАТО!
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пука ми на мене ,кой щял да е Президент на Беларус.За мене по важно,кога ще има оставка на неадекватното правителство и глав. Прокурора и като тя ще са изборите тук а не в Беларус.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ги интересува за пада ,че се бърка в работите на друг Съюз.Да си гледаме коронакризата и да не дърпаме опашката на тигъра когато дреме.Инак,ние ще станем на пепел а живота ще продължи и без нас.Пък и на кой политик на запад му пука за нас.Даже за тях ще е по добре нас да ни няма.
24
6
 
3
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 3 години
Беларус Прилича на България - едно към едно - Премиер на Беларус е в Политиката от 20 години - България Борисов е в Политиката от 20 години . Главен прокурор на Беларус се избира Еднолично . Има Забранени Партии , Бедност , Мизерия , Огромен Репресивен Апарат - МВР , Държавни Служители , Корупция , Кражби , Убийства ....
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
важното е да е антизападен президент
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кухня им работа.Но ако запада се опита да дестабилизира Беларус,ще предизвика сериозна криза в отношенията си с Русия и. Обекти да се стигне даже и до военни действия по северния фланг на НАТО.Тгава и на нас ще ни заплати под краката,защото всяка ракета изстреляна от БГ-тото ще предизвика съответен отговор и е възможно да бъдем изравнени със земята.Неотдавна Президента Путин предупреди,че няма да пожали никой, когато отговаря на военно предизвикателство.Играта с огъня е опасна игра.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МНЕНИЕИ като БАТЕ Борисов е непобедим ;)
20
3
 
7
 
! Отговори
Лукашенко преди 3 години
Този диктатор е пример за подражание на нашия резидент с фърчилото.
19
6
 
10
 
! Отговори
Константин преди 3 години
Лукашенко е патриот и пич. Аз го харесвам. Пожелавам му победа. Ние нали сме демокрация, вижте колко е готино всичко.
18
7
 
7
 
! Отговори
Радев оставка! преди 3 години
Мечтата на Льотчика и за България е такава - 5 мандата, олигарси му плащат по 25% от всичко което мине през страната, имунитет за престъпленията му доживот. Затова и е стегнал червените редици и вее байряците по кръстовищата
17
4
 
1
 
! Отговори
wgw преди 3 години
До БелорусВсичко си има плюсове и минуси. Там го има гражданството, има го и разпледелението след завършване на висше образование. Много населени места не са обезлюдени като тук само по тези причини.Живеят сравнително спокойно, но скромно. Ако не се премахва гражданството демокрацията може и да свърши работа.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдейки по съветите на ес, че "опозицията трябва да иде докрай", напълно подкрепям Лукашенко в отказа да регистрира "опизиционни" кандидати.Ако тез двамата са били подкрепяни от ес, да ги съди като терористи и прати в тежки лагери.
15
4
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Лукашенко е Непобедим като Борисов .
14
4
 
4
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
ДА СЕ МАХНЕ ДИКТАТОРА. БЕЛАРУС ИСКА ДЕМОКРАЦИЯ.
13
3
 
6
 
! Отговори
wgw преди 3 години
Никога не трябва да се оставя човек да властва повече от 8 - 10 години . Просто забравя къде се намира.
12
2
 
8
 
! Отговори
Белорус преди 3 години
Това е страна с несасъпина икономика. В сурското й стопанство работят млади обучени хора. Селата не са им обезлюдени. Колкото и да роптаят срещу Лукашенко, това е ктрана с най- всока степен на незвисима полтика. Не въведе извънредно положение. Учениците учат от 15 април. Спазвалиса всички санитарни изсиквания без заповеди и разпореждания. Трудолюбив народ.
11
3
 
5
 
! Отговори
Герб прави избори преди 3 години
Как така от ГЕРБ са пропуснали да издигнат кандидатурата на Цецка за президент на Беларус, или поне на чехлю?
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешно е да се чете спор между гербераски и червени ***. Червената членска партийна книжка на началника на герберастите не се ли пази на тайно и свидно място?