20 държави поръчали над 1 милиард дози от руската ваксина

Тя ще носи името "Спутник В"
11 авг 2020 17:45, Нели Христова
329
20 държави поръчали над 1 милиард дози от руската ваксина
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавируса, разработена в Русия, е наречена "Спутник В" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина, съобщи председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването й, цитиран от Франс прес.

Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 чужди държави, заяви Кирил Дмитриев и уточни, че третата фаза от изпитанията започва утре.

Още по темата
От Фонда казаха още, че началото на промишленото производство е предвидено за септември.

Дмитриев обяви това, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че ваксината е одобрена след по-малко от два месеца на изпитания върху хора.

Ръководителят на фонда каза, че заедно с чуждестранните партньори са готови да осигурят производството на над 500 милиона дози ваксина годишно в 5 държави и планират да увеличат допълнително производствената мощност, предаде ТАСС. В производството на "Спутник В" са инвестирани 4 милиарда рубли.

По време на онлайн конференция Дмитриев съобщи, че фондът се е договорил с ОАЕ, Саудитска Арабия и други държави за провеждане на третата фаза от изпитания на ваксината.

Според Дмитриев, към днешна дата най-голям интерес към ваксината проявяват държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия и с тях вече са финализирани редица договори за закупуването й.

Фондът обяви в съобщение до медиите, че вече има информационен сайт за "Спутник В".

Днес ваксината е получила регистрационно свидетелство от руското министерство на здравеопазването и може да се използва за ваксиниране на населението на Руската федерация, уточни ТАСС.

Скоростта, с която Русия върви към това да направи ваксината обществено достояние, накара някои чуждестранни учени да задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността, отбелязва Ройтерс.

Дмитриев обаче каза, че "политизираният" подход към руската ваксина на редица западни държави поставя под заплаха живота на техните граждани, предаде ТАСС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си имам пълно чекмедже с ваксини и го пазя с пистолет.Нищо не мое *** фана!
247
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние си чакаме американският втечнен газ,тяхната ваксина и F-ките,ама всичко е стелт технология(невидими)Къш от тук,вражеска руска ваксино!
246
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя няма да бъде достъпна за българи на никаква цена, така че не се пенявете излишно. казаха за членове на нато не и точка. Ние чакаме американската по $9600 за доза
245
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината на руснаците не е преминала фаза 3 изпитания. Пускат я предсрочно за да се тупат по гърдите, че са първи и както винаги без да мислят за последствията.
244
8
 
6
 
! Отговори
Сакрално име преди 3 години
Спутник на руски означава "спътник,сателит".Значи,бият ти една ваксинаи ставаш пристрастен,тя ти става пожизнен спътник и няма откачане отнея.Нов синтетичен наркотик,в сравнение с когото Ковид е лек грип?А метадонова терапия помага ли?А-а,забравих!В щурмовщината,с кояторуснаците искаха да бият цивилизованите държави за създаването наваксина,изследванията са вторични,бързината с която се афишираепохалният пробив е водещото начало,тя е първична.Решавай от каквода умреш:Ковид или ваксината.
243
6
 
7
 
! Отговори
Иво Инджев преди 3 години
Търсим под вола теле. Как така още никой от над 3000 пробно ваксинирани, включително Катя Путина не са умрели от отровата Спутник В- последна версия на Новичока? А това са скачащите от прозорците медици за което всеки ден пишете. Бият ти ваксината и хоп през прозореца. Така действа отровата на мордор.Ех все по нископлатено и жалко е да си русофобски *** по време по време на 33% спад в отвъдокянския рай.
242
2
 
5
 
! Отговори
До 291 Ангел преди 3 години
Те пуснаха вируса в Китай и без ваксина. И постоянно атакуват Китай с вируси. Нов вирус са засекли китайски специалисти който се предава от кърлежи на човек. И ако това не е бактериологическо оръжие здраве му кажи. Пускат заразени кърлежи и чакат.
241
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвам повече на руска ваксина, отколкото на американска такава, въпреки това искам импийчмънт на Радев.
240
1
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Ако Америка беше създала първа ваксината всички щяхте да кажете ,че те са пуснали вируса .
239
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, вземи се успокой. Вчера ти видях "източниците", дето казват обратното на това дето говориш. Успокой се вече, Путин си гарантира доживотен мандат. Няма страшно.
238
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо едната е с червена капачка?! Да не би да е само за православни и гейове?!
237
0
 
2
 
! Отговори
the inventor преди 3 години
Аз отговорност за това не поемам, понеже е направена за външно приложение, а не за инжектиране оф хаха
236
0
 
2
 
! Отговори
the inventor преди 3 години
ами ... то на икономически фашисти не действа щото е правена за друга биохимия, за израел, нещо не знам как точно ще го дадете това на някой ***, освен ако не искате да го правите на Майкъл Джексън сори хаха
235
13
 
4
 
! Отговори
Есаул преди 3 години
От Русия вече и хубави мамашки не ща, от водката се отказах отдавна, с руските романси и музиката на Сергей Чекалин ще се разделя малко трудно, но истинският човек трябва да има принципи! Щом поддържат една проста мутра и мафия в България - без Русия, поне докато Путин е на власт! Той е като нашият главанак! Напълнил е големите градове с мънгaли да гласуват за него! Вярвам на президента Радев! Щом той е атлантик и аз съм атлантик! Не ща ваксина, най вече руска! Съветска може!
234
0
 
10
 
! Отговори
попа преди 3 години
САЩ - най - лошото здравеопазване да поръчват , че като немогат сами да произведат ще плащат на Русия
233
8
 
5
 
! Отговори
Странна държава преди 3 години
Икономиката се крепи на експорт на злато,газ и нефт,суровини,оръжия.Заводите за битова техника и машиностроене след фалита бяха купениот чужди фирми.Освен за въоръжаване,парите за друго,дори за космоса,са ограничени.Възможно е късметлийски да са открили нещо,но съм убеден,че това е пиар новина,която да поизлъска завехналия имидж на великата сила.Много средства и време са нужни за пълнообемно изследване,така че продуктът прибързано е лансиран,а ще бъде купуван евтино от третия свят.
232
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаци пият антифриз и течност за чистачки, а сега вече и го продават
231
2
 
2
 
! Отговори
Ainstein преди 3 години
Putin stole it
230
2
 
2
 
! Отговори
Ainstein преди 3 години
Putin stole it
229
2
 
2
 
! Отговори
Ainsteine преди 3 години
Putin stole it