Опасност за Huawei да остане без чипове за смартфоните си

Секторът за производство на микропроцесори в Китай е все още неразвит
11 авг 2020 22:34, Петя Славова
52
Опасност за  Huawei  да остане без чипове за смартфоните си
Снимка: Bloomberg.com

Изминаха само няколко дни, откакто Huawei постигна исторически успех. През второто тримесечие китайската компания за първи път стана най-големият производител на смартфони в света, изпреварвайки световните марки Samsung и Apple - въпреки санкциите, наложени от правителството на САЩ по време на мандата на президента Доналд Тръмп. След разпространените от пазарния изследовател Canalys данни мениджмънтът отбеляза „изключителната устойчивост в тези трудни времена“.

Това обаче може да е кратък триумф. Huawei е изправена пред големи трудности по отношение точно на производството на смартфони. Поради търговските ограничения, наложени от САЩ срещу Китай, американските производители на чипове като Qualcomm вече не могат да доставят процесори.

Сега обаче и поддоставчиците, които произвеждат важни компоненти въз основа на шаблоните на китайската група, също преустановяват сътрудничеството си. Бойкотът има потенциала да наруши баланса на силите на пазара на смартфони.

Засегната е например високоефективната серия процесори Kirin. Производството ще приключи на 15 септември, заяви Ричард Ю, който ръководи подразделението за потребителски продукти, по време на индустриална конференция миналата седмица. "Това е голям удар за нас", казва топ мениджърът според китайското бизнес списание Caixin. Компанията няма "повече чипове и няма повече наличност на склад" за производството на смартфони.

Проблемът: поддоставчиците се нуждаят за своите фабрики от съоръжения от САЩ или приятелски страни. Това означава, че обикновено те също са засегнати от санкциите. “За съжаление във втория кръг от санкции нашите производители на чипове приемаха поръчки само до 15 май", каза Ю. Следователно производството ще приключи след няколко седмици. Самият Huawei, каза мениджърът, няма способността да произвежда чипове

През май 2019 г. американското правителство строго ограничи продажбата или трансфера на американски технологии на Huawei. В средата на май министърът на търговията Уилбър Рос издаде допълнителни ограничения за производството на чипове в чужбина.

Въпреки увеличеното финансиране от страна на правителството в Пекин китайската индустрия за чипове все още не може да бъде в крак с международните конкуренти. Китай наистина навакса по отношение на  дизайна на полупроводниците, а филиалът на Huawei HiSilicon е една от десетте най-добри компании в тази област. Но когато става въпрос за производството на микропроцесорите, началната точка е „изключително малка и неразвита“, коментират специалистите на IC Insights.

Сега Huawei е изправен пред голям проблем. Според пазарни наблюдатели, цитирани от германския Handelsblatt, производителят е успял да запази или дори да разшири пазарния си дял през първата половина на годината, тъй като продажбите по време на кризата не паднаха толкова рязко, както например при Samsung или Xiaomi. Въпреки това компанията дължи това изключително на бизнеса си в Китай, обяснява Анет Цимерман, анализатор от Gartner: След епидемията от коронакризата пазарът там се възстанови бързо - "но това беше единственият положителен фактор".

Какви са алтернативите пред китайската компания четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до до 30А ти колко време искаш да ползваш дадения смартфон, 10 години ли? 3,4 години е оптималното.После дори да са обновени почват да се прецакват,както евтините,така и скъпите
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатиланНаписал си своята победоносна умнотия на шведски компютър, вероятно?
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може така България едно време правехме процесори и компютри но американците ни казаха че не трябва да ги конкурираме в това и ние спряхме, а наглите китайци не са послушни като нас затова май по трудния начин ще трябва да се научат да бъдат послушни.
40
1
 
2
 
! Отговори
до 41 Патилан преди 3 години
""Кажете ми знае ли някой свестна марка китайски кухненски ножове?""Да явно си чувал че китайците произвеждат качествени ножове но това са занаятчийски оръжия а не фирмени за масовия потребител както швейцарските ножове. Иначе освен Китай и Япония имат много добри занаятчийски оръжия но и цената им е астрономическа, от европейките френски занаятчии също имат супер качество при това за под 1000 Евро на нож.Което си е перфектна цена за специален нож,но не закалявани по 10 хиляди пъти като японс
39
0
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
България си е произвеждала сама всичко необходимо за компютрите ни , някой неща не са били с супер качество като западните еквиваленти но всичко сме си произвеждали ние , сигурно си объркан от правец82 които се води най добрия клонинг на апъл 2, но погледни чисто българските компютри Правец 8Д или Пълдин естествено не сме държава която може да наложим нашите стандарти на света.
38
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До ПатиланИ колко ножа ще продаде шведската фирма?А китайската-милиони!Светът сега е друг-ползваш и хвърляш.Не че ми харесва,но това е.
37
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Държавата е намесена много яко във всичко там и ще реши проблема.То на практика бизнесите се преливат един в друг и не може да се разбере кое чие е.Но над всичко доминира държавния интерес-нещо неразбираемо и непостижимо в останалия свят,където повече държава значи повече корупция.Може би защото в Китай корумпираните ги бесят?
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста е странна цялата история около тези процесори, все едно да не може да си купувате мерцедеси защото мерцедесите са германски но са правени на американски стругове за това се приема че въпреки че американците не са разработили нищо по колата мерцедеса но са разработили струговете с които се произвежда мерцедеса и за това имат право да претендират, че мерцедеса е тяхна технология.А процесора е разработен от англичани и китайци но се сглобява с американки производствени машини.
35
2
 
2
 
! Отговори
Патилан преди 3 години
Кажете ми знае ли някой свестна марка китайски кухненски ножове? Да са на нивото на шведската марка Mora.Цялата поднебесна китайска империя не може един свестен кухненски нож да произведе,та камо ли нещо по сложно.Имам си 2 шведски ножа за по 30 лева и само те са качествени.Китайските са ужас-заточиш го и след 30 минути се е изхабил.Чиста ламарина-никакво качество няма в острието им!За проклетия жената тях използва и аз трябва да ги точа по 3-4 пъти дневно!Шведските и били много остри!
34
2
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Ми ще купуваме - саюми или оппо какво да првим сега Лично за мен - саюми са доста добри смартфончета
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
китайски папагали
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не могат да направят читав двигател с вътрешно горене, та микропроцесор ще направят. Всичките им двигатели са лицензни на европейски или японски марки, или от купени такива. То затова не са залели и пазара на коли не могат да покрият високите стандарти за изгорели газове.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това е за заблуда. Нима вярно си мислите, че тази компания няма да си произвежда чипове или да взима от други китайски производители ? Hellio p90G е много мощен процесор и защо да не го сложат на Хуавей " или друг подобен. Сигурен съм , че най късно до коледа ще видиме в действие и тяхната ос в мобилните телефони
30
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До 37Преди година и половина си купих Mate 20 Pro. Платих Е749. От Амазон.де го купих. Неказвам, че Самсунг са лоши телефони. Или изобщо устройствата им. Добри са. Общо взето марките вече нямат голямо значение за качеството. Има значение дали устройствата са висок клас или нисък клас. Имал съм няколко Самсунга и съм много доволен Сега имам Хуавей и също съм доволен, защото винаги купувам така наречените "флагмани" и досега несъм бъркал с избора си.
29
3
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Едно време-преди 35 години слушах Би Би Си на български.Английски специалист каза-"България е производител на компютри като всеки друг".Много точно казано-купували сме чипове и сме ги произвеждали в Правец.Сега същото го прави Китай,само,че в по големи размери.Както са ни отрязали нас тогава така могат сега и Китай.Разликата е само една-все още може да се намери работещ компютър Правец,а китайските работят максимум 3-4 години!Качеството им е отвратително!
28
5
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
Преди 2 години купиха мои познати 3 китайски марки смартфони.Аз от 3 години имах Самсунг.Техните китайски телефони след гаранцията дефектираха и 2 са мъртъвци.3-ят го ремонтираха и засега работи.Моят Самсунг си е жив и здрав вече 5 години.Не е произведен в Китай-това нарочно го гледах!Който е много богат нека си купува китайски стоки.Който не-да купува некитайски защото живеят много по дълго и в крайна сметка са и по евтини и безпроблемни за използване!
27
4
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Лабораторията в Ухан е построена с френска помощ през 2015 година.Изходът е само един-да няма никакъв обмен на стоки и хора между Китай и света.Китай да стане втора Северна Корея.Ето вижте -от Северна Корея няма нито един вирус и всичко е наред.Никой не се оплаква от севернокорейски вируси,а от китайски.Ако ли не - ще загине целият свят!Затова Тръмп е постъпил правилно-аз го приветствам!Ако всички чужди заводи ги затворят и преместят извън Китай следващите 1000 години няма да имаме проблеми.
26
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 години
От 3-4 години непрекъснато чета глупости как Хуавей ще се сринат, как заради санкциите на американците щели да си загубят пазара, как щели да бъдат направо унищожени. Ама ето на - Работят си хората, и даже си разширяват пазарния дял. Поне засега. От години насам чета за това. Добре че са "инвеститор.бг" да им кажат на Хуавей какви са алтернативите пред тях, че иначе току виж наистина си изгубят пазарите.
25
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Но за съжаление имало закон за обществените поръчки.И се купува всичко най евтино.В последните линейки който внесоха всичко е Mindray.Което значи ,че догодина сме пак без апаратура.Във фургоните им няма отварящи се прозорци.Отникъде на пациента няма достъп до пресен въздух по време на движение!Да не говорим,че друсат повече от руски трактор!Карал съм такъв и затова казвам.
24
2
 
4
 
! Отговори
лекар преди 3 години
През 1996-та и 2003-та ни бяха доставени японски ЕКГ апарати.Повечето от тях работят и до днес.Преди няколко години ни доставиха Mindray и Edan китайски.И с тях проблеми много.Кабелите им се късат,механизма който движи хартията се поврежда.Не си изкарват и гаранцията.Кабелът му бил без гаранция!На дефибрилатор Mindray дефектира акумулатор няколко месеца-и акумулатора бил без гаранция!Един японски уред живее 10 пъти по дълго от китайският!Отвратен съм от китайските стоки и ги избягвам .