Мнозинството шотландци са "за" независимост от Лондон

Анкета показва, че 53% от избирателите подкрепят идеята
13 авг 2020 11:23, Елка Василева
13
Мнозинството шотландци са "за" независимост от Лондон
Снимка: архив, БГНЕС

Идеята за независимост от Обединеното кралство се подкрепя от мнозинството от шотландците, показва проучване на института "Югов", предаде Ройтерс.

Анкетата, направена за в. "Таймс", показва, че ако има референдум, 53 процента от гласоподавателите биха гласували за независимост на Шотландия.

Това е с 2 процентни пункта повече спрямо данните от проучване през януари и е най-силната подкрепа за независимост на Шотландия, регистрирана в социологическо проучване на "Югов".

Още по темата
Данните показват и увеличаване на подкрепата за Шотландската национална партия, която може да получи безпрецедентно мнозинство в шотландския парламент на изборите догодина.

Според анкетираните местните власти в Шотландия са се справили много по-добре от централните власти в Лондон в борбата срещу коронавируса.

Референдум за независимост се проведе в Шотландия през 2014 г. Тогава обаче мнозинството граждани се обявиха за оставане в състава на Обединеното кралство, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
До Яна преди 3 години
Щом си живяла 12 години значи знаеш,че 80% от водата на Англия идва от Шотландия. След като се отцепят и сложат водомери на водопроводите, не милиарди а трилиони ще почнат да наливат Англетата.
11
9
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Няма лошо - граница и работни визи за хилядите шотландци, които ряботят в англия... и бързо ще им дойде акъла. Защото Лондон им е по-близо от Брюксел.
10
3
 
10
 
! Отговори
Скотиш преди 3 години
Живяла си там ,ама нищо не си разбрала . Шотландия не получава подаяния от Лондон- англичаните разпределят приходите и точно това шотландците не желаят. Да, имат силна социална подкрепа , но това е в резултат на политиката им . Шотландците са си направили сметката , че без Лондон ще са много по -добре, ти не ги мисли. Преди референдума Камерън ги лъгаи обещава, че ще им даде отстъпки, но къде е сега този палач на ЮК. Шотландците са в съюз с Англия от векове, те не са тяхна колония .
9
0
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Не съм чул нито един шотландец, който иска държавата му да е част от Обединеното Кралство...НЕЗАВИСИМА ШОТЛАНДИЯ е само въпрос на време !!!
8
14
 
0
 
! Отговори
Яна преди 3 години
Ако излязат от Великобритания,тогава ще го ду,хат.Сега получават милиарди от общия бюджет ,имат много повече социални придобивки,образованието в университетите им е безплатно,за разлика от Англия,където теглят кредити,имат повече безплатни часове в детската градина..въобще яко се налива там от Лондон.Живях там 12години.
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава от НАТО е заплашена от разцепление.Ще се намесим ли? Наш съюзник е в опасност.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шотландците иска да вземат петрола в Северно море на Великобритания и да си продават уискито без мито в Европа. Ще излязат и ще влязат в Европейския съюз.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крим допуснахме да стане независим от Украйна, но Шотландия няма да я дадем. НАТО ще се намеси срещу сепаратистите. Дано докарат новите самолети, за да участваме в Операция: Шотландска свобода.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3. Да, защото щяха да излезнат от Европейския съюз и ще отнеме години да влезнат отново, но сега така или иначе излизат и нищо не губят в случая
3
16
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 3 години
Напротив, направиха такъв референдум и мнозинството беше против отцепването.
2
3
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Никога не казвай никога. Стърджин е хитра много
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно са мнозинство и сигурно са силно "за" независимост от Лондон, но няма кой да им разреши да си направят свободен референдум.