Китай строи нов град, който ще улесни живота по време на пандемии

Не може да се преструваме, че коронавирусът не се е случил, казват архитектите
15 авг 2020 20:40, Нели Христова
48
Китай строи нов град, който ще улесни живота по време на пандемии
Снимка: БГНЕС

В Китай ще се появи град на бъдещето, който ще бъде създаден, като се вземат предвид всички особености на живота в разгара на епидемия. Дизайнът ще бъде направен от Guallart Architects, пише ArchDaily.

Град Сюнан ще бъде построен на 100 километра от Пекин. Той ще съчетава традиционно европейско оформление, модерни китайски високи сгради и селскостопански пейзаж.

"Вече не можем да проектираме градове и сгради и да се преструваме, че нищо (пандемията от коронавирус) не се е случило", казаха създателите на града, цитирани от Dariknews.

Оранжерии ще бъдат поставени на покривите на всички къщи, като в тях ще се отглежда храна и в същото време ще се получава енергия от слънчеви панели. На първите етажи ще бъдат оборудвани пространства за съвместна работа, ще бъдат инсталирани 3D принтери и ще се организира рециклиране на отпадъци. Всяка сграда ще събира дъждовна вода и ще я пречиства за пиене.

„Разработихме проекта по време на режима на самоизолация, когато целият ни екип работи от вкъщи и решихме да включим всички тези аспекти, които биха могли да подобрят живота ни по време на карантина“, казаха архитектите.

Сградите ще бъдат издигнати от дървени конструкции, използвайки дизайнерски технологии. В града ще има жилищни имоти, офиси, басейни, магазини, пазари за храни, детска градина, администрация, пожарна и други съоръжения. Всяка зона на Сюнан ще бъде направена възможно най-функционална.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
2040 РАЙ преди 3 години
Визията на Китай за бъдещето е - тип къщата на биг брадър, всеки миг от ежедневието се снима и следи, но всеки човек си живее сам в своята килия.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ммдаааа ! Китай не напразно е номер едно в света.
38
0
 
0
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До ПешоАко ще се сменя името на населено място,най-редно е да се попитат хората които живеят там какво биха желали.Впрочем,често старите имена са съвсем неприемливи.
37
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Да сте чули за един голям инфраструктурен обект,построен на Запад в последните години?Няма и да чуете!И не заради липса на пари-все още имат,а заради липса на перспектива-просто никога няма да се изплатят или поне да бъдат полезни достатъчно.А Китай прави всичко което поиска и все по-разумно!Щото имаше и период на безсмислено строителство,наистина.Макар че,ако решат,могат да задвижат и тея обекти.
36
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
До НезнайкоИмето на този град е такова за да подчертае, че сме нация с много къса памет. Не познавам такъв световен аналог, да има град , който носи името на най-големият национален предател! Дори и руснаците махнаха имената Ленинград и Сталинград!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият град ще побере ли всички китайци?
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от глупостите на китайците. По-важно е какво става с новата зараза,която е плъзнала там? Никой нищо не прави като с короната и накаря ще плъзне и насам,ще ни тероризират пак заради тези китайци. Трябва основна дезинфекция и международен контрол над тази държава.
33
1
 
3
 
! Отговори
Незнайко преди 3 години
И ние си имаме изкуствен град - Димитровград. Вече никой не знае защо продължава да се нарича така ?! Щях да забравя чалгата...
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И камерите за шпионаж ли ще са дървени?
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дървото е къде-къде по - добър и устойчив материал ! Сградите във Венеция са с основи от ливански кедър. Столетия издържат на влага и земетресения.Новите сгради не са добри. Не случайно в Дубай ги събарят след 20 -30 години.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом го строят значи ни подготвят,че ще пуснат нов ковид-20.
29
5
 
5
 
! Отговори
Китайският Вирус преди 3 години
Сградите ще бъдат издигнати от дървени конструкцииМоже даже от слама да са като в приказката за трите прасенца!
28
2
 
5
 
! Отговори
Като във вица преди 3 години
Момиче минава край ливада и вижда момче, което в тежък водолазен скафандър коси трева.- Защо се мъчиш бе?- Ние комсомолците винаги избираме трудните пътища към целта.- Стига си изтъпявал, ела с мен да си направим кефа.Той мислил дълго, въздъхнал и казал:- Добре, но само в хамак. Прави.
27
3
 
0
 
! Отговори
Брей преди 3 години
До 15 Ще покажеш ХИВ положителен ,и после цялото ти семейство.Знаеш края.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСвирко, Като те намеря, ще има фурна.Знаеш ли какво е.Зоооооор.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен пък ми прилича като град златен капан за наивници. Всеки, който много знае, ще го пращат в този хубав град.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравили са да допишат: и камери на всяка крачка, и всички врати ще са със режим за достъп, като се протоклира кой къде движи, и зялата работа ще бъде управлявана от A.I. и като започнеш да се дършиш подозрително и не сппоред нормите, ще ти бъде отказван достъп. Ей така. Най-регламентирано.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сега,като се замислих,градовете в които живеем вече не отговарят на изискванията при съвременния начин на живот (най вече София)Явно ще има промяна в начина на живот и в инфраструктората, и в кво ли още не
22
10
 
5
 
! Отговори
дядо от село преди 3 години
В такъв град и аз бих живял с кеф,но едва ли ще доживея в България да видя такава нещо.Макар,че ако тук почнат да строят такива кооперации,би имало голямо търсене според мен.
21
1
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Дървениците не ядат дърво.Те могат да се катерят по дърво (по метал не могат),да се крият в дърво,но ядат само хората.Дървояда яде дърво.