Отвлякоха една от опозиционерките на Лукашенко в Беларус

Други членове на опозицията също изчезнаха
7 сеп 2020 15:53, Нели Христова
85
Отвлякоха една от опозиционерките на Лукашенко в Беларус
Снимка: БГНЕС

Мария Колесникова, една от водещите фигури на опозицията в Беларус, е била отвлечена. Тя е една от трите жени, които се изправиха срещу лидера Александър Лукашенко на изборите през август и е последната от тях, която остана в Беларус. Светлана Тихановская и Вероника Цепкало се наложи да напуснат страната.

"Аз съм единствената, която остана тук. За да разбереш какво се случва наистина, трябва да си на мястото на събитието", казва преди няколко седмици в интервю за BBC Колесникова.

Очевидци са видели как неидентифицирани маскирани мъже са изтръгнали телефона на Колесникова от ръката й, а след това са я натикали в минибус пред Националния художествен музей в Минск. Според изданието Tut.by полицията вече проверява сигнала за отвличане.  Друг член на ръководството на опозицията, Максим Знак, заяви, че не може да се свърже с Колесникова по телефона.

В неизвестност са и други двама души от Координационния съвет на опозицията - Иван Кравцов и Антон Родненков.

Адвокати са започнали процедура по издирването на тримата и в най-скоро време ще се свържат с беларуските служби за сигурност и с полицията.

На 1 септември Мария Колесникова обяви създаването на нова партия - "Вместе" ("Заедно"), която ще се бори за политически, социални и икономически реформи в страната. Арестът на й идва само ден след масовия протест в Минск вчера, на който близо 100 хил. души излязоха на улицата за да искат оставката на Лукашенко. Близо 633 души бяха арестувани в цялата страна. 363 от тях са изпратени в наказателни лагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
Нямам никакво доверие на лесбийки. Те са подли, коварни и притворни. И вечно злобни и неудоволетворени.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкото моме, ако има деца би било много лошо.
59
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
до 62 пълни глупости пишеш бе невежеств.о ,свободни са да ходят навсякъде,три години им плащат майченство безплатно лечение и много много неща ДА има и такива например забранено е пиенето на алкохол през деня.НО там няма крадци няма поткупни съдии и прокурори
58
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
до 67 вземи и учи история .или писането на глупости ти отива повече
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова се е налагало на Тихановская да напусне Белорусия, че помолила Лукашенко да и помогне. Явно не той е причината.
56
3
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЛУКАШЕНКО ОФИЦИАЛНО ПРЕДАДЕ ТЕРИТОРИЯТА НА БЕЛАРУС НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ТЪЙ, ЧЕ ТОВА Е ТЯХНО ДЕЛО!!!
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха, утре ще цъфне, и ще почне да бръщолеви как е разпознала сред"похитителите" лично Путин и Лукашенко.
54
0
 
0
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
на 2, даже и на 3 места. Мислиш ли че на тези хора им пука, че ти на времето не си можел да ходиш безпрепиятствено на запад?
53
0
 
5
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
До анонимен 61,Точно пък Путин какво ще ги мъчи не ми е ясно. Както виждаш- руснаците си пътуваха безпрепиятствено преди кризата с короната. В Беларус положението не беше много по-различно. Иначе тази хубустница, на снимката нямаше да живее в Германия. През времето на тоталитаризма това ли ти е бил проблема- че не можеш да пътуваш безпрепиятствено на запад ли? Да ти имам проблема! Днес пък през времето на т.нар. "демокрация" доста хора за да могат да си плащат ипотеката се налага да работят...
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо му е Лукашенко да прави подобна глупост,холивудските сценаристи губят въображение.
51
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус първенютата са добре. Тия които са лакейте близо до власта. Те могат да пътуват на Запад защото им отпускат $. Другите които са роби в масите само гледат и най много до Полла да отида и там да научават що е свобода и ред.
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58. Не ни разтегай локуми. Живели сме в тоталитаризма. И зада пътувам с личен автомобил на запад ми трябваше връзкарство и подкупче към службите. И съответно да им донеса подарече. Но с последното се разминаха. Така живехме до 1989 г.Тия са още в това време. Да ги мъчи Путин щом му се страхуват.
49
1
 
7
 
! Отговори
Иво преди 3 години
таз е такъв опозиционер както и навалин :) даже и родата им не гласува за тях !
48
0
 
6
 
! Отговори
ss преди 3 години
Утре ще се появи ! Празници са ! Тя ще каже, че са я отвлекли а някой ще пусни снимка как си пече гъзлето на халхидики !
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква опозиционер бре, ако се е явявала на избори и да е изгубила със малко от Лукашенко можеш да се наречеш опозиция, ама до вчера живеела в Германия и днес хоп като по команда опозиция.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ги приключат всички измислени соро.соидни опозиционери. нали искат демокрация - Лукашенко е демократично избран с 80%, но понеже на беларуските дружинки това не им харесва и развяха знамена.
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"права и свободи" по белоруски и руски... държавата, това съм Аз.
44
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 3 години
Яяя, как прилича на съдийката, дет я фрасна Джокович!
43
1
 
6
 
! Отговори
koko преди 3 години
това отвличане е от тези които и плащат,трябва им жертва.Тя единствена която остана там и направи партия народа започна да я подържа и тя стана конкуренция за Светлана Тихановская и хората стоящи зад нея.В къщата на Тихановская бяха намерени близо милион долара За които тя не отрече че са били там.Сега Ще убият Колесникова и ще набедят властите в това и така ще елиминират конкурента им
42
1
 
4
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Спокойно! Поканил съм я на чай. Имам още от този дето сервира на Скрипал, Гебрев и Навални!