Тихановская: Отвличането на Колесникова е опит за саботаж и сплашване

Европейската комисия изрази безпокойство от съобщенията за арести
7 сеп 2020 18:24, Нели Христова
21
Тихановская: Отвличането на Колесникова е опит за саботаж и сплашване
Снимка: БГНЕС

Опозиционният беларуски политик Светлана Тихановская заяви днес, че предполагаемото отвличане в Минск на опозиционния лидер Мария Колесникова изглежда е опит да се саботира работата на опозиционния Координационен съвет и да се сплашат неговите членове, предаде Ройтерс.

Още по темата

Неизвестни лица са задържали тази сутрин в центъра на Минск Колесникова, натикали са я в черен микробус и са я откарали в неизвестна посока, съобщи беларуският опозиционен портал tut.by, позовавайки се на очевидци. С нея няма телефонна връзка. Министерството на вътрешните работи на Беларус заяви, че няма нищо общо с изчезването на Колесникова, съобщи Асошиейтед прес.

Координационният съвет на опозицията настоя за незабавно освобождаване на четирима свои членове - Мария Колесникова, Лилия Власова, Антон Родненков и Иван Кравцов, както и гаранции, че в родината си могат напусналите страната опозиционери Олга Ковалкова, Павел Латушко и Светлана Тихановская, предаде ТАСС. Позицията на съвета бе публикувана в неговия канал на приложението Телеграм. Днес от съвета бе съобщено, че е изгубена връзката и с Кравцов, и с Родненков. Власова бе задържана на 31 август., предава БТА.

Латушко, който е в ръководството на съвета, заяви пред ТАСС, че въпреки засилването на натиска от страна на властите, съветът ще продължи да работи и да търси начини за излизане от политическата криза. Заради промяната в обстановката - опитите на властите да деморализират съвета и да дезорганизират работата му, е било решено да се промени регламентът му, за да могат членовете на Президиума на съвета да участват в работата му от чужбина, каза Латушко. Той заяви, че е напуснал Беларус, защото му е бил поставен ултиматум от властите - или напуска страната, или го подвеждат под наказателна отговорност. Въпреки това изрази надежда, че скоро ще се върне в страната.

Латушко напусна Беларус на 2 септември и придружен от полския посланик пристигна в Полша, за да участва в икономическа конференция. После политикът замина за Литва.

Европейската комисия изрази безпокойство от съобщенията за арести на политически активисти в Беларус, предаде ДПА. Говорителят на комисията Петер Стано заяви, че ЕС знае за съобщенията за отвличане на члена на ръководството на беларуската опозиция Мария Колесникова и на други политически активисти.

"В Беларус сме свидетели на продължаващи репресии на властите над цивилното население. Ние сме дълбоко обезпокоени от продължаващите репресии и сплашването на населението с необясними, много често произволни арести, с арести, които са политически мотивирани. Това е недопустимо", каза Стано.

Властите на Беларус трябва да престанат да сплашват гражданите си и да нарушават международните си задължения, заяви шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от ТАСС. "Произволите арести и отвличания на хора са недопустими, включително днешните действия срещу Андрей Егоров, Ирина Сухи и Мария Колесникова", заяви Борел.

Според правозащитния център "Вясна" сред задържаните на вчерашния антиправителствен протест в Минск 194 души са членът на Координационния съвет на опозицията Андрей Егоров и ръководителката на общественото екологично обединение "Екодом" Ирина Сухи.

Според беларуските медии Мария Колесникова е била отведена тази сутрин в Минск в микробус от неизвестни лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 3 години
сценарий отцветна революция, сатанински театър, никой не я е отвличал тая ЛГБТ активистка, скъсала си паспорта понеже искала да има содомски паспорт, да ходи в мъртво море да прислужва на господарите си евреи.... мерзост
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типично по немски скалъпена акция. Няма друга държава в европа, чиито агенти да са арестувани за атентати в европа последните 20 години, освен германия!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, някои наистинч се мислят за безсмъртни. Сетих се за Борис Немцов и снегорина.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, някой запознат да каже, тея лесболийки ли са? Много са се надървили да свалят диктатора.
7
1
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Като ги гледам двете на снимката само гей-мафията ще ее намесена!Абе само на мен ли ми прави впечатление,че като се вгледате в новата ни правосъдна министърка,изглежда на бивша олимпийска надежда от ГДР!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям театър с лоши актьори..Партизани.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е - Кой я е отвлякъл?Ако е Лукашенко, значи е жива и здрава, и рано или късно ще я пусне след като осъзнае или му обяснят каква глупост е извършил!Не е изключено и да я екстрадират във втората и родина - Германия.Но, ако е така наречената "Опозиция"..., ами тогава става опасно..., за нея самата, щото като нищо могат да я превърнат в "сакрална жертва" на режима...Пък, после Лукашенко да върви да разправя и да се кълне, че и с пръст не я е пипал - полза "Йок".
4
1
 
4
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 3 години
КУКЛИ НА КОНЦИ----КИЕВ --2 ЩЕ СТРАДА НАРОДА КАТО Е НАБЛЮДАТЕЛ ---КАТО БЪЛГАРСКИЯ
3
0
 
10
 
! Отговори
Не разбрал преди 3 години
Отвлечената не е ли снимана на полската граница как излиза?
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитите за държавен преврат се наказват.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Неизвестни лица са задържали тази сутрин в центъра на Минск Колесникова, натикали са я в черен микробус и са я откарали в неизвестна посока'голяма работа.кварталният ни пeдофил-изнасилвач прави абсолютно същото всяка седмица.