Какво пречи на Беларус да изживее своя "Арабска пролет"?

Силите за сигурност не са на страната на протеста
12 сеп 2020 22:00, Красимир Ангелов
134
Какво пречи на Беларус да изживее своя "Арабска пролет"?
Снимка: БГНЕС

Историята се обърна. Водещи фигури от бунтовете в Беларус са в затвора, други са преследвани в чужбина. Полицията арестува демонстранти и също стреля с боеприпаси.

В Минск посланиците на ЕС защитават 72-годишната носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич. Ръководителят на Беларус потушава размириците с всички сили. Александър Лукашенко скоро ще се срещне с руския президент Владимир Путин, за да обсъди как да постъпи занапред, пише за Die Zeit анализаторът Майкъл Туман.

Още по темата
В момента всичко изглежда така, сякаш надеждата на беларуските протестиращи най-после да се "отърват" от своя ръководител след 26 години няма да бъде изпълнена, пише Bloomberg TV Bulgaria. Сякаш случилото се преди 10 години в Тунис и Египет, преди 6 години в Украйна и преди година в Судан няма да успее, а именно - свалянето на брутален, авторитарен президент. Сравнението на събитията показва какво още може да липсва на Беларус, за да се постигне успех в тази насока.

Кратка фактология в три направления:

Силите за сигурност: В Египет и Судан дезертирането на войниците беше от основно значение. През 2011 г. ръководството на армията в Кайро наблюдава безпомощните опити за утвърждаване на бившия президент Хосни Мубарак в продължение на почти три седмици, преди да го принуди да подаде оставка в решаващата нощ на 11 февруари.

От гледна точка на генералите Мубарак беше загубил всякакъв контакт с реалността. Решението им обърна египетската революция, точно както през април 2019 г. дългогодишният владетел на Судан Омар ал-Башир беше свален от собствените си войници. Полицията и армията преди време са се противопоставяли на заповедите от президентския дворец.

В Беларус полицията се оказа вярна на Лукашенко, докато армията извърши диверсионни маневри на западната граница по негова заповед.

Чужбина:
Външният свят не играе роля при всички сътресения, но през 2011 г. в Египет бе важно, че САЩ, като спонсор и доставчик на военно оборудване, показаха пред Мубарак, че не са ужасени от напускането му. Президентът Обама призова за "подреден преход". В Украйна Путин размаха чекове за милиарди през 2013-14 г., за да поддържа нестабилния президент Виктор Янукович.

Но ефектът от предложението на ЕС беше по-съблазнителен: споразумение за свободна търговия. Европейските политици дойдоха на Майдана, централното място на протестите. Външните министри на Германия, Франция и Полша създадоха посредничество за постепенно прехвърляне на властта през февруари 2014 г. След това Янукович внезапно изчезна, притиснат от натиска.

В Беларус ЕС се сдържа, за да избегне геополитическа конфронтация с Русия. Путин няма резерви по този въпрос - той подкрепя Лукашенко толкова решително, колкото защитава Башар Асад в Сирия.

Опозицията: В Египет противниците на Мубарак имаха не само лице, но и политическа структура. Мюсюлманските братя бяха силни, но либералите и социалистите също имаха партии, с които се конкурираха с управляващата Националдемократическа партия.

В Украйна имаше реални опозиционни партии в парламента и амбициозни представители на бунта, които по-късно заеха важни позиции в държавата. Там също нямаше вакуум, защото властта се смени няколко пъти, откакто Украйна получи независимост през 1991 г.

Беларус, от друга страна, няма друг президент освен Лукашенко от 1994 г. насам. До момента опозицията не разчита на партии. В средата на август нейни членове основаха координационен съвет, водещите представители на който многократно бяха арестувани или депортирани в чужбина.

Съперникът на Лукашенко на изборите през август, Светлана Тихановска, сега е в Литва. По този начин диктаторът предотвратява формирането на структури или партии, които биха могли да го заместят. В момента изглежда, че така той може да постигне успех.

В момента на беларуската опозиция липсват важни ключови компоненти за успешни в други случаи протести: поддръжката от страна на армията, подкрепата от чужбина и способна организация. Но също така е ясно, че историята се обръща повече от веднъж. Лукашенко вече не е причудливо авторитарният баща на събирачите на реколта и шофьорите на трактори, а кървав диктатор. А такива като него обикновено завършват с внезапно падение, пише в заключение Die Zeit.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРЕЧИ,че краварите от ФАЩ/***/,не могат като в БГ през 1990г.да си развяват коня.
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес-а, забравили сте да споменете и Сирия към арабските пролети?!Но там нещо не ви харесват нещата, а?А я си помислете ако има една арабска пролет в България и къде ще сте всички либерасти-демократи?Да ви кажа - овесени на ченгелите в кланиците, да ви се отцежда червения сок...
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пълно с тъ.пу.нгерилитературен беларуски и литературен украинскиами скоро ще започнат да ни пробутват литературен родопскилитературен шопскилитературен банскалийскиза трънския да не говоримто у нас ще цъфнат 5 - 6 нациитака се разбиват държавизащо не поискат от германците да се обособят като отделни държави - кралстваслед като те са били такива и са си имали крале признати от цяла европа аавестфалия, бавария, саксония , прусия и т.н.украйна никога не е имала държавност и княз даже
111
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
едва сега обърнах внимание....за каква "Арабска пролет" става въпрос,когато се визира една европейска,Християнска държава?!?!.."Арабските пролети" чичоСамовците да ги прилагат в Арабския полуостров,Азия и Африка!..тук е Европа!..Нещо повече:-Става въпрос за "Прага на входа към Русия"!!!..с какъв акъл МАШИНАЛНО прилагат КЛИШЕТО "арапска пролет",не знам...Вероятно резултата изобщо не ги интересува...Важното е "ПАТАКЛАМА ДА СТАВА"..
110
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато определени процеси тръгнат никой диктатор не може да ги спре. Всичко е въпрос само на време и на начин, по който Лука ще изчезне от хоризонта. А и какво ще дойде след това, за да не стане луфтът между Белорус и Европа твъде голям, ако иска народът да са нормална европейска държава, а не евразийски пушечен плацдарм.
109
1
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Пречи безплатното образование и безплатната медицина, престъпност към нулата и липсата на безработица... и още много други подобни причини!!!
108
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белаус това няма как да стане. Това не е украйнината. На Запада му се иска да стигне на 100 километра от Москва, но това няма как да стане. Беларус ще бъде взета от Рус. Запада му е ясно, че ще яде дървото ако нахалства. В същност западняците са много нахални и все някога ще сгафят и ще се получи "ефекта на мотиката". Които не знаят за този ефект да попитат тези които знаят.
107
0
 
8
 
! Отговори
A преди 3 години
Някой много иска и там да направи като в Ирак, Либия , Бейрут. Е, да му се връща!
106
5
 
1
 
! Отговори
До Веселяка преди 3 години
Последното не е вярно. В Европа са, обаче не са руснаци. На последното преброяване от миналата година като руснаци са се самоопределили 7% от населението на страната. Не драстично повече от 3-те процента поляци. Това, че заради съветската езикова асимилация баларусите масово говорят руски не ги прави повече руснаци отколкото казахите, например, които също сега не говорят масово собствения си език. Впрочем, руснаците не разбират нито летературен беларуски, нито литературен украински.
105
2
 
7
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Пречи това, че те са европейци и преди всичко основно руснаци.
104
4
 
19
 
! Отговори
сравнението преди 3 години
И каква пролет им предлагат евроалантическите кукловоди,сатрапи да кажат!Какво могат да кажат освен кухи фрази за правата на роба!БРАТЯ БЕЛОРУСИ АКО ГИ СЛУШАТЕ ЩЕ СТИГНЕТЕ ДЪНОТО КАТО БЪЛГАРИЯ-НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕС!РАЗРУШЕНО СЕЛСКО СТОПАНСТВО,РАЗОРЕНА ПРОМИШЛЕНОСТ,КОРУМПИРАНА СЪДЕБНА СИСТЕМА С ФАШИЗИРАНИ СПЕЦСЪДИЛИЩА,УНИЩОЖЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ПРОСВЕТА,ПРОСТИТУЦИЯ,НАРКОМАНИЯ,ПОДКУПНА И БЛОКИРАНА АДМИНИСТРАЦИЯ!МИСЛЕТЕ БРАТЯ,МИСЛЕТЕ!ПОСЛЕ Е КЪСНО!
103
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белорусия е единсвената останала несъсипана страна в Европа,в която кипи труд и нормален живот ,имат кротки и трудолюбиви хора,не знам с какво им пречи тази малка страна,нито има някакви подземни богатсва,защо искат и нея да съсипят?Защо не пишете и колко жестоко пребити белоруски полицаи има,много от тях със счупени гръбнаци са в болниците и някои от тях никога няма да могат да се движат отново,заради агресията на "мирните протестиращи" ?
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1234Идва, но няма да я изживеят, а няма да могат да я преживеят
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснахте Либия, Ирак , Югославия, колко кръв се проя и в Либия и Ирак да не би да има мир, не, но има защитени интереси, т.е. пари. Всичко източват и се изнасят, сещате се кои.
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сзо напада беларус, защото им развалиха бизнеса с измисления грип
99
6
 
12
 
! Отговори
колумб преди 3 години
Основното и единственото което пречи на беларусите да изживеят своята арабска пролет е че беларусите не са араби. На запъд където е писан тоя песквил всички славяни ни имат за араби тоест бараби. Другия проблем е че е още лято а до пролетта има 6 месеца.Какви още открития ще направят интелуктуалците от немския печат? Скоро ще открият че у нас не се говори само турски както смятат повечето немци, че в Крим живеят основно руснаци и какво ли още не.
98
1
 
16
 
! Отговори
1234 преди 3 години
А какво пречи на сащ да изживеят своята?
97
4
 
11
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
А какво пречи на БЪЛГАРИЯ да изживее своята АРАБСКА ПРОЛЕТ или МАЙДАН или каквото е там?
96
9
 
5
 
! Отговори
голата истина преди 3 години
До До...Къде ги четеш тия партенки?Дори да е вярно няма от къдеда разбереш.А и с 300 души колко души ще задуши? В Беларус всичко е много по лесно.Който се обяви за някъкъв лидер на протеста,внезапно напуска страната.Който ге видят повече от 2 пъти на протест внезапно го хващат щтатните съкращения на работа.Малолетни на протестите няма.На родителите е казано че арестуват ли дете на другия ден са уволнени. Бака е в страна с 80% държавен сектор. Путин просто гледа отстрани и се кефи.Слаб батя иска!
95
0
 
8
 
! Отговори
L. преди 3 години
До: До...Да обвиняваш точно този сайт в русофилия си е вид малоyмие.