Границите на Беларус са отворени въпреки думите на Лукашенко

Контролът е засилен и са разположени тактически подкрепления
18 сеп 2020 12:29, Елка Василева
8
Границите на Беларус са отворени въпреки думите на Лукашенко
Снимка: архив, БГНЕС

Границите на Беларус останаха отворени ден след като президентът Александър Лукашенко заяви, че ги затваря и че може да избухне "война" със съседни страни, които според беларуския подклаждат протестите срещу него, предаде Франс прес.

Беларуските гранични войски съобщиха в акаунта си в "Телеграм", че контролът е засилен и "са разположени тактически подкрепления", но "контролните входни и изходни пунктове функционират".

Лукашенко вчера обяви, че мобилизира "половината" армия по границите с Литва, Латвия, Полша и Украйна и ги затваря поради заплаха от "гореща война".

Още по темата

"Не искам Беларус, Полша или Литва да се превърнат в театър на бойни действия, където ще се решават чужди проблеми", каза той, припомня АФП.

Според Минск протестът срещу спорното преизбиране на Лукашенко се ръководи от Запада и западните съюзници в стремеж да си послужат с Беларус като трамплин за действия срещу Русия.

Лукашенко вече неколкократно мобилизира войските по границата срещу хипотетични заплахи от страна на съседни държави, включително през това лято от страна на Русия, припомня АФП, цитирана от БТА.

След като цяла пролет обвиняваше Русия, че иска да се отърве от него, за да превърне страната му във васал, Лукашенко направи завой на 180 градуса, за да получи подкрепата й срещу масовите протести с искане за оставката му, започнали след изборите на 9 август. Недоверчива в началото, Москва го увери, че ще го подкрепи, и сега приема, че протестите се ръководят от Запада начело с американците, допълва АФП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларусите или да възстават масово или да се възползват докато границата е още отворена.Историята познава множество случаи, преди една диктатура да се капсулира все още да може да се бяга от страната, след което се стреля на месо и без предупреждение при опит за излизане от нея (както беше и в комунистическа България.
7
0
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания, господин Лукашенко ! Велик лидер, единствен не се надупи пред западната агресия, затова и мейданчето там не успя....
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Батката продължава с "многовекторната си политика" - демек опитва се да седне не на два, а на Три стола!Той още не може да повярва, че Запада му би шута и продължава да живее с илюзията, че все някак ще се договори с тял!Селски тариркат, със селски мироглед и визия.
5
1
 
8
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Егати опростеното мислене! Никой не се опитва и грам да разбере какво става там. Беларус дефакто е още соц. страна и то сравнително успешна , пряко доказваща че СССР можеше да съществува и до днес. Именно това искат да унищожат новобогаташите там , да приватизират заводите за по 1 рубла и да станати олигарси като в съседните Украйна и Русия. Там е заровено кучето а не в Русия, Литва или Полша.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия умира без да оказва контрол в своя полза над другите.Политиката наа отворени граници е смърт за всяка нация държава и етнос.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете, че границите на Белорусия останали отворени ден след като президентът Александър Лукашенко заявил, че ги затваря и не давате нито снимки, нито видео от днес, за да можем с очите си да видим отворените белоруски граници. Щом са отворени, поляци литовци и латвийци масово преминават и трябва да има видео, тъй като всички имат телефони и снимат. Къде са визуалните факти?
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напред другари, до като границите са отворени. Да сформираме първи български позитански полк в защита на Лукашенко и да отиваме бързо към Беларус да браним комунизма от капиталистическия враг. Ура другари, напред! Ураааааа
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде да ги затваря и да се радват беларусците на истинския комунизъм като в Северна Корея. Лошото е че нашите русофили няма да могат да идат там на хубавото.