Ожесточени боеве между Азербайджан и Армения

Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете страни
Обновена: 27 сеп 2020 13:08 | 27 сеп 2020 13:08, Петя Славова
109
Ожесточени боеве между Азербайджан и Армения
Снимка: БГНЕС

Ожесточени боеве с участието на танкове, самолети и артилерия избухнаха между Азербайджан и Армения днес в конфликтната територия Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете бивши съветски страни, съобщава Bloomberg.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело "контраатака“, срещу арменски сили, които са стреляли по военни инсталации и цивилни селища в близост до Нагорни Карабах. Армения заяви, че Азербайджан е започнал бомбардировка по линията на контакт, разделяща двете страни, и е обстрелвала цивилни, включително в столицата на региона - Степанакерт.

Конфликтът около Нагорни Карабах се разгаря многократно, откакто арменците поеха контрола над територията и седем околни области от Азербайджан във война след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Стотици бяха убити в петдневна война през 2016 г., преди Русия да притисне двете страни да възстановят споразумението за прекратяване на огън, което за пръв път беше постигнато през 1994 г. Въпреки посредничеството в продължение на десетилетия от страна на САЩ, Франция и Русия, досега не е подписано мирно споразумение между двете страни.

Азерската армия е започнала да използва танкове, артилерия, ракетни системи и самолети срещу арменските военни позиции в близост до фронтовата линия, както и навътре в държаната от Армения територия, се посочва изявление в министерството на отбраната в Баку. 12 арменски зенитни системи са унищожени и един азербайджански хеликоптер е свален, гласи още съобщението.

Арменските сили са свалили два азербайджански хеликоптера, три танка и три безпилотни самолета, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

Цивилните в Нагорни Карабах са призовани да влязат в бомбоубежища, след като Азербайджан започна обстрела на Степанакерт, каза Вахрам Погосян, говорител на арменския президент. "Нашият отговор ще бъде пропорционален и цялата отговорност пада върху военно-политическото ръководство на Азербайджан", добави още Погосян.

Сраженията идват, след като напрежението между двете страни рязко се повиши миналата седмица, когато президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Армения ангажира своите военни сили близо до Нагорни Карабах за започване на нова война. Армения отхвърли иска като неоснователен и обвини Алиев в подготовка за война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Християнин преди 3 години
До АнонименНо са християни! ;)
74
7
 
1
 
! Отговори
KARDJALI преди 3 години
Nezavisim ot Balgariq Kardjali. Vdigaite se na orujie da pokajem na bulgaristancite nagorni karabah b Bulgaristan. Amin!
73
4
 
2
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
Горките азери - не трябваше да започват това настъпление. Какъв чудесен повод за арменците. Сега арменците ще накарат Алиев да си изяде вратовръзката.
72
18
 
25
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Който е за Армения да цъка +, за Азербайджан -.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72Ако не се сещаш кой е създал Карабах... Значи не ти трябва да знаеш... Прекалено си бухал в историята
70
22
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Турците Предават на живо,Азарбейджан настъпва, а Арменците Бягат , бягат - Пушек се вдига,Който не бяга - ще го отнесе някоя турска бомба или ракетаХА-ХА-ХА-ХААААААААААБягайте арменци, който бяга се спасява,Който не бяга - еднопосочен билет за вечна почивка ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
69
12
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Турските бомби от Ново Поколение,Са много Интересни и Неуловими,Това са бомби с Крила - но без двигател,Пускат ги от 13 километра Височина, Със скорост на Самолета над МАХ 2,По този начин бомбата лети - падайки свободно, и Изминава разстояние Над 100 ( сто) километра. Не пада просто , а лети и е Умна - С Навигация - И след 100 километра Удря Цел с Размери - 10 метра,И тъй като Няма Двигател - Сензорите и Радарите - Не могат да я Засекат - по Топлинното излъчванеХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
68
7
 
9
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Азерите изкарали летящи танкове... ей това е война от ново поколение
67
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги харесвам арменците долни хора са си . Това е моето наблюдение
66
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Некъф,накрая духача,ще бъдеш ти ,когато атовете се ритат,нали знаеш магаретата,какво правят.
65
10
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Ония интриганти турците пак вкараха интрига и подтикнаха азарбейджанците да започнат война, а в последствие големите да молят турция да влезе в ролята на омиротворител и да изискат пак нещо от ЕС и САЩ ама арменците ще смачкаъ азерите и тучулята ще го *ухат !
64
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 3 години
Кой създаде Нагорни Карабах............кажи, че не се сещам???
63
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците хич не са стока...............въпреки, че са християни...............направо не знам кои са прави и кои криви в битката за тая територия!!!!
62
0
 
6
 
! Отговори
Радио Ереван преди 3 години
Да си направят един турнир по кънтърстрайк или батълфийлд, а не да се излагат като на съвместно учение на НАТО с бг армията.
61
7
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-62, това са приказки на комунисти визи и тем подобни,ти чувал ли си армения да изнася нещо за ЕС,и да поддържа икономиката на ЕС,Турция е сила,само да не я предизвикат
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехааа, това е новина и то лоша.
59
10
 
3
 
! Отговори
РАША НАША!!! преди 3 години
Охо Путин си намери таргет за тестове на най новите оръжия ми отне така ахахахах!!
58
5
 
4
 
! Отговори
РАША НАША!!! преди 3 години
Каквото е рекъл Путин ....
57
9
 
17
 
! Отговори
Генерал Озанян преди 3 години
Азерите отново ще ядат пердах, при това още по-як от предишният.Ердоганска Турция няма никакви шансове срещу ядреният Израел.Алиевският Азербайджан срещу Армения - още повече!
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През '74 не беше на власт на Ердоган тоз е позьор само плаши Европа ,за да печели безвизов режим за турците и пари за бежанците т.е. да влезе в ЕС през задния вход. Позьор е тоз!!!