След забраната за аборти в Полша: Протести и сблъсъци по улиците

Полицията използва лютив спрей срещу недоволните граждани
23 окт 2020 23:15, Красимир Ангелов
110

Протести и сблъсъци в Полша след решението на Конституционния съд да забрани абортите, дори и при тежки дефекти на плода. Полицията използва лютив спрей срещу недоволните граждани. Най-малко 15 души са задържани.

Забраната на абортите при малформация на плода предизвика гнева на поляците. Хиляди излязоха на протести в редица градове, включително Варшава. Демонстрацията в столицата започна от съда и стигна до дома на Ярослав Качински - лидерът на управляващата националконсервативна и евроскептична партия “Право и справедливост”. Там се стигна и до сблъсъци с полицията.

Законът в страната позволява аборт само при изнасилване, кръвосмешение или ако животът на майката е застрашен. Това са само два процента от всички случаи. Според проучвания всяка година 100 000 жени търсят помощ за аборт в чужбина, за да избегнат строгите ограничения.

"Тук съм, защото смятам, че имам фундаменталното право да реша дали да родя дете, или не. "Право и справедливост" ни отнемат гражданските права и най-лошото е, че в случай на нежелана бременност има момичета в малките села, които дори могат да загубят живота си", сподели демонстрантка.

Според протестиращите съдебното решение е взето с натиск от страна на управляващите, чийто електорат е съставен предимно от ревностни католици. Законът беше остро разкритикуван и извън Полша. Съветът на Европа го определи като "тъжен ден за правата на жените".

Част от полските граждани обаче подкрепиха закона. Такъв е случаят на привържениците на организацията "Не на абортите", откъдето заявиха, че Полша е пример за цяла Европа, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
партайгеносе преди 3 години
Да забраняваш на хората какво да правят с телата си е всичко друго,но не и демокрация!
77
1
 
3
 
! Отговори
Макрон преди 3 години
Отново ще се повторя, но до това води когато начело на държавата ти са разни фашисти и религиозни фундаменталисти, без значение за християни или мюсюлмани говорим. Полякините ще ходят в Чехия, а ако нямат пари - ще се осакатяват. Това е което ще се случи. Неприятна държавичка е Полша. Навремето Франция я създаде, а сега се държи отвратително със страната, която толкова пъти й е давала да вкуси свободата.
76
0
 
5
 
! Отговори
земела преди 3 години
Вярно е аборта е убийство затова държавата трябва да помага на бременните жени които са бедни за да могат да изхранят и възпитат децата си сега ще ми кажете че това е утопия но ако това не се направи останалото си е пожелание което няма да се случи ще има криминални аборти които ще убиват жени или същите ще ходя къде ли не за аборт.А къде сте вие мъже да застанете до "любимата" и да помогнете вие *** изчезвате и оставяте жените сами да се оправят.
75
3
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
Т ЪПИ СА ;КАТОЛИЦИ СА; НАГЪЗЛЯЦИ СА !!!! ЗА КАКВО СА ИМ ПРОТЕСТИ ,КОТО МОГАТ ДА АБОРТИРАТ ЕКСКУРЗИОННО ВЪВ ВСЯКА СЪСЕДНА ДЪРЖАВА И ЧАСТНА КЛИНИКА !!!!!
74
2
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Това е лудост на католическата църква . ..подкрепена от политиците които изгубиха почти половината население поради емиграция . Но това не е начина . Това е безумие
73
6
 
5
 
! Отговори
Полша преди 3 години
Слепи ли сте или сте ***, явно и двете.И никой не обръща внимание тука щот тея протести са масови и поляците не стоят, на деня бяха на улицата.А вие *** мишки зад клавиатурите скрити мизерни и мършави и решавате на поляците проблемите. Тях не ги мързи за разлика от вас.
72
11
 
9
 
! Отговори
Богоебач преди 3 години
Жените като не искат бебета, да не правят секс. А ако все пак правят и забременеят, да пият белина, смесена с обезмаслител.
71
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквайте новина "Всяка година хиляди жени в Полша умират или остават осакатени при криминални аборти".Та кой не виждал по-далеко от носа си?Богатите ще правят аборти в чужбина, бедните при някой учил-недоучил в някоя нелегална "клиника" и пак ще заобиколят закона, но с цената на много жертви.Ама от фанатици какво да очакваш?
70
5
 
16
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Жените били ку....ви, а мъжете дето ходят с тях са теменужки! Хайде стига с това лицемерие! Да на абортите, но не като предпазно средство!
69
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
***, точно порядъчните правят повечето аборти, защото к....те знаят как да се предпазят и правят аборти рядко, знам това от гинеколозите. Така че спирай с тази неистова омраза към жените. Явно не ти пускат.
68
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Жената може да бъде суперинтелигентна и въпреки това да не може да вижда по-далече от носа си.
67
5
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Що ще забраняват абортите, най-вече мъжете държите властта всъщност, е, тогава никакъв секс, ще видите секс през крив макарон! Много правилно ви пратиха при надуваемите кукли! В СРЕДНОВЕКОВИЕТО ЛИ ЖИВЕЕТЕ? Просто трябва абортите да се сведат до минимум, а не да се правят толкова често, сега има и информация, и предпазни средства.
66
1
 
13
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 3 години
Тук някои радостно наричат жените к...ви и искат да ги принудят да раждат при всички случаи! Ито по принцип крещят основно мъже против аборта! Жената да не би да е предмет? А известно ли ви е, че сводниците и трафиканти на жени са основно мъже и по изключение жени? Ами насилията, в частност изнасилванията и убийствата в колко проценти са мъже, я си направете справка и после пищете! Да, аборт трябва да има по изключение като крайна мярка, но забрани не! По-скоро предпазване , сега има средства.
65
3
 
2
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
Вярно! Пример - май-ка ти. Децата наследяват интелигентността от май.ка.та.
64
16
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Жената е тьпо същество, подвластно на хормоналния си баланс. Дори когато е с две висши образования. Личен опит. От простотия и себелюбие жената е способна да си убие и собствените деца.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли е демокрацията ? Гнусни диктатори управляват света.
62
2
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Чак сега се замислих, че всъщност всичките ми роднини искат само момчета, оревават света ако имат момиче и направо ги е срам да кажат какво дете се е родило! Но пък страшно държат да си продължат рода!
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно е ако мъже коментират забраната на абортите?Очакват нежелана бременност ли?
60
3
 
13
 
! Отговори
До Много преди 3 години
Съгласен съм. Липсата на мъжество в мъжете е в основата на проблема. Но не забравяйте, атаката, на която е подложен европейският мъж-християнин от ВСВ до наши дни е все по-свирепа и жестока. Промиване на мозъци, холивудска пропаганда, храна, пълна с хормони и стимулираща естрогена соя, *** идеологии, законодателство, написано да затрие мъжкото в мъжа, пропониране на масова феминизация сред мъжете и т.н. активни мероприятия доведоха до състоянието на мъжете в Западния свят. Катастрофа е!
59
2
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Точно така, обобщавам и аз - много мъже искат подчинени цицо.....рести, тъ....пи до безкрайност, и да не им чуват гласа! Твърдя това от дългогодишния ми опит! Тук - там някой иска да говори с жена си! Повечето са тотални *** и чалгаджии, за когото жената е ***, а някои пък гадни по-образовани лицемери гордо цитират Библията и ми показват мястото и при добитъка и вещите на мъжа!?