Опозицията в Беларус заплашва с национална стачка

Протестиращите дадоха ултиматум на президента Лукашенко
25 окт 2020 20:45, Красимир Ангелов
20
Опозицията в Беларус заплашва с национална стачка
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди преминаха на шествия по улиците на столицата Минск и други градове в Беларус с искане за оставката на президента Александър Лукашенко. На този фон опозицията заплашва да организира в понеделник национална стачка, ако той не се оттегли, предаде Ройтерс.

Протестните множества, които преминаха по улиците на столицата, скандираха "стачка", развяваха бяло-червено-бели опозиционни знамена и биеха барабани. Това се случи на 11-ия пореден уикенд на масови протести след спорните президентски избори на 9 август, съобщава БТА.

В Минск 12 метростанции бяха затворени, по улиците патрулираха полицейски части за борба с безредиците, екипирани с шлемове, а мобилният интернет бе спрян. Преди протеста са били задържани двама журналисти, съобщи местна журналистическа асоциация.

В западния град Лида силите за сигурност използваха сълзотворен газ и арестуваха десетки хора, предаде руската агенция РИА Новости, като се позова на регионалната дирекция на беларуското министерство на вътрешните работи.

От Литва, където отиде след изборите, на които бе основният съперник на Лукашенко, Светлана Тихановска призова в Беларус утре да бъде организирана национална стачка, ако президентът откаже да освободи всички политически затворници и да се оттегли, за да може да бъдат произведени нови избори.

"Днес в 23:59 ч. срокът на Народния ултиматум ще изтече и ако исканията не бъдат изпълнени, беларусите ще започнат национална стачка", заяви тя.

Самият Лукашенко обаче даде знак, че ще пренебрегне ултиматума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам, че ще се избият да коментират от интерес към статията...
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христови да им обесняваш че в мелязка германия е диктатура и жестока дискриминация над определени хора а и медийте прикриват и замазват всичко това хората няма да те разберът защото не са си патили.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @ 13Не аз, а родителите ми живеят зле! А ти сигурно си от тия, дилърчетата, дето добре си заработват от зарибяването на нещастните дечурлига? Или някой от тия свързани с контрабантни стоки? Защото в България сега заработват добре само нечестни "бизнесмени" или занимаващи се с незаконни сделки! Производство няма (не смятам шиенето на *** за производство); селското стопанство се владее от 3% от населението, високи технологии..само единици! Наука - няма! Та ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ "ДОБРИЯ ЖИВОТ"???
14
2
 
7
 
! Отговори
Той не се крие преди 3 години
Днес, по стар стил, се навършват 103 години от Великата Октомврийска революция. Има нещо ленинско в поставения от Тихановска ултиматум, особено, в срока за неговото изпълнение. Ако Лукашенко се беше поддал на масовата психоза и беше принудил жителите на своята страна да поставят маски, фереджета и други покривала, сега можеше да избяга маскиран и преоблечен в женски дрехи. Така, както навремето е постъпил премиерът на Временното правителство Александър Керенски. Явно Лукашенко не смята да бяга.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До @Повечето като него са морално увредени от живота си след идването на времето, в което трябва да се доказваш с умения, а не да чакаш на "системата", тъй че, да, вероятно е И некадърен.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Точно обратното........в Беларус НЕ ЗНАЯТ защо протестират!!! Живеят по-добре от нас, всички си имат работа, социално осигуряване, безплатна медицина, ядът си свои, качествени продукти!!!! КАКВО ИСКАТ..........да си разрушат страната като нас?????
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За разлика от тук... в Беларус знаят защо протестират...
10
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бреееей , национална стачка организирала полско- американската марионеткаТя ще се преброи за 100 000 и ще каже сигурно ,че стачката е успешна Не вярвам да се намерят хора да се вържат на нейния акъл Ще си съсипят икономиката за какво , да се настанят американците и да им продават собствените им ресурси ,ама на тройна цена
9
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я не разправяйте щу-ро-тии................не "опозицията", а онази кукла на конци, която избяга в Литва, ТЯ зове за "национална стачка"!!!! А като спре производството, КАКВО ЩЕ СТАНЕ???? Ще СТАНЕ КАТО В БЪЛГАРИЯ............пълен КРАХ!!!!!!!!!!!! След 30 години ПАК ще се вдигнат на протест, този път срещу корупцията! НО НИКОЙ НЯМА ДА ГИ СЛУША!!!!!!
8
13
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Много е толерантен тоя Лукашенко - в диктатурата германия нямаше даже да се чуе в медиите за тях и отдавна щяха да са осъдени.
7
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая народа на Беларус ще обеси диктатора надолу с главата.
6
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ами добре!Въздух под налягане сте вие путинджиите.
5
4
 
15
 
! Отговори
Ами добре! преди 3 години
Ако наистина успеят да организират национална стачка, значи наистина имат подкрепата на народа. Обаче ако не успеят или само тук-таме няколко се надигнат, значи са само въздух под налягане като нашите пишман протестъри.
4
8
 
12
 
! Отговори
Ами добре! преди 3 години
Ами хайде да ги видим дали тези наистина представляват народа си или са само въздух под налягане като нашите пишман протестъри!
3
4
 
11
 
! Отговори
хехе преди 3 години
И БЕларус са пътници към демокрация..
2
29
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се чете "Сорос и господарите му заплашват Беларус с национална стачка"
1
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ходят при западняците, те с червен килим ги чакат.