Проф. Чуков: Терористът от Париж идва от радикализирано семейство

Франция и Турция водят битка за влияние, смята арабистът
28 окт 2020 09:15, Ния Христова
26
Проф. Чуков: Терористът от Париж идва от радикализирано семейство
Снимка: БГНЕС
18-годишният чеченец, който уби учителя Самюел Пати в Париж, идва от голямо чеченско семейство, което е било предразположено към радикализация. Това каза пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков.
 
"Сестра му от 2014 г. е в Сирия, оттогава я издирват. Фетвата да направи този терористичен акт е дал баща му. Това семейство - били са бежанци, но са били от страната на Доку Умаров (чеченски джихадистки лидер, убит през 2013 г. от руските служби - б.р.), били са ислямистки настроени хора", обясни още експертът. 
 
Той разказа, че дни преди да посегне на преподавателя извършителрят е говорил на руски по телефона с някой в Идлиб. Подозренията са, че е направил връзка със сестра си. Само няколко часа след атаката американски дрон поразява сборище на джихадисти в Идлиб. Тогава загиват 17 екстремисти, 5 от които не са сирийци. "Може би това са тези, които са имали пръст в подготовката на атаката", коментира проф. Чуков.
Още по темата
 
Той смята, че атаката е с "почерка на "Ислямска държава". Според него Франция трябва да промени законодателството си, тъй като 40% от актовете като затваряне на джамии с радикални имами падат в съда. Създава се "сблъсък между правовата държава и заплахите за националната сигурност".
 
Мюсюлманските държави, водени от Турция, се обявиха за жертви на "ислямофобия". Проф. Чуков смята, че става въпрос за съперничество за влияние между Париж и Анкара: "Това е резултат от едни обтегнати отношения може би в рамките на година - Либия, Сирия, Нагорни Карабах. Това е сблъсък между две държави, които спорят за влияние на една и съща територия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 9 - 16"Явно няма Ненаказано Добро".................брей, брей, брей..............на КОЕ му казваш "добро"???? Това да се приютяват, оправдават, поддържат и отглеждат терористи НЕ СЕ НАРИЧА "ДОБРО"!!!!! Особенно, когато тези терористи вече извършват "лоши" неща на други територии (например Русия, Сирия....), но понеже тези страни не ти "харесват", това са "добри хора"!!!?????? Докато запада е толкова ЦИНИЧЕН И ЛИЦЕМЕРЕН, ще му се случват "лоши" неща!!! Не че им го желая, но...Бог си знае
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще се предразположат живите му роднини към дълги почивки в курорта Куантанемо Бей!
18
0
 
1
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Навремето Франция беше приютила и аятолах Хумейни, който върна Иран назад в средните векове.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А този Соломон дали не е евреин комунист.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА Е НАЧАЛОТО НА СБЛЪСЪК МЕЖДУ ДВЕ ЦИВИЛИЗАЦИИТо не е отсега,колониална война се води от как се помни света.Особено френското не е спряла да сее цености.
15
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 2Вероятно умишлено. Също както умишлено се пропуска, че са гонени от Русия ислямисти, които франция приема точно като такива.ПП. Също като чеченеца чатаев, когото европейският съд за правата на човека, амнести, ес правителствата и нпо-тата защитиха, за да може да взриви летището в Истанбул.
14
1
 
3
 
! Отговори
Днес преди 3 години
...обявиха , че още една църква в Истанбул ще бъде обърната на джамия. Втората след бившата " света София". Политическият ислям не си поплюва.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16, можем ли да наричаме "добро" поощряването и приютяването на джихадисти?
12
2
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Явно няма Ненаказано Добро.
11
3
 
10
 
! Отговори
999 преди 3 години
Демократичните държави трябва спешно да си променят конституциите. Иначе ще има пълен разгром на демокрациите от далеч по - организираните религиозни диктатури като ислямът. Колко християни има в управлението на Турция? Отг. Нито един. А в Лондон - дори кметът им е мюсулманин, идващ от Пакистан. Така не може да продължава. Щом някой гъкне срищу исляма - бързо ще бъде ликвидиран като учителя от Франция. Идват времена на религиозна Диктатура. Спите ли????
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чеченците колко общо да имат с арабите? прекалено компетентен е този "арабист".
9
0
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
И демокрацията трябва да има юмруци. Иначе бързо ще я свитнат " добрите" диктатури.
8
1
 
12
 
! Отговори
ГРЕШКА преди 3 години
ТОВА Е НАЧАЛОТО НА СБЛЪСЪК МЕЖДУ ДВЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ, НЕ САМО МЕЖДУ ДВЕ ДЪРЖАВИ. АКО НЕ ВИЖДАТЕ ТОВА, НЕ ЗНАМ КАКВО ВИЖДАТЕ.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E, na tosi fresnki daskal ne mu se nalaga poveche da nosi maska...
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Сирия спряха да плащат на ислямистите и войната спря. Франция плаща на ислямисти да се бият по света срещу руснаците.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още през 2008 г. Франция дава убежище на семейството, подкрепящо терориста и смъртен враг на Русия, Доку Умаров. Това лято убиецът на Самюел Пати /име съзвучно със Солопон Паси/ получава постоянно жителство във Франция във връзка с навършването на 18 години.
4
5
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Всеки можещ да чете човек знае, че франция и ес подкрепят ислямнския тероризъм навсякъде по света.
3
3
 
14
 
! Отговори
Да живее Франция преди 3 години
Франция е велика страна, преживяла две световни, френска революция, религиозни войни, наполеонови войни, сто годишна вона. Ще надживее и някакви чaлмосaни сектанти. Исляма е в криза, цял свят видя че исляма има нужда от просвещение.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-напред да им бутнат минаретата които никнат като гъби насред Европа. Който иска да се дупи да заминава обратно в Мека, иначе ще живее според европейските ценности и норми!
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дали умишлено се пропуска че получеченеца е роден в москва и майка му не е чеченка??????а бащата не е много сигурен особено в необятната държава