ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици

Комисията го признава като "лекарство с терапевтични свойства"
3 дек 2020 12:33,
61
ООН премахна канабиса от списъка с опасни наркотици
Снимка: БГНЕС

Комисията на ООН по наркотичните вещества премахна канабиса и смолата от канабис от списъка на опасните наркотични вещества от конвенцията от 1961 година.

В същото време марихуаната ще остане обект на контрол в съответствие с разпоредбите на Конвенцията, съобщиха от ООН. Това решение е взето по препоръка от миналата година на Световната здравна организация. СЗО също така препоръчва премахването на основните канабиноиди (като дронабинол) от списъците на психоактивните вещества от 1971 г., но Комисията на ООН отхвърли предложението.

Организацията също е оставила канабиноидите под международен контрол. Самият канабис е признат от ООН като лекарство с терапевтични свойства, пише вестник The New York Times, позовавайки се на британски делегат.

Наркотикът е изключен от списъка на най-опасните наркотици (като хероин), което ще позволи медицински изследвания в тази област.

Решението може също така да действа като катализатор още повече държави да легализират марихуаната за медицинска употреба, което често води и до преразглеждане на развлекателната й употреба.

В момента над 50 страни по света са приели програми за лечебен канабис. Канада, Уругвай и 15 щата на САЩ са легализирали развлекателното използване на марихуаната, подобни закони има и в Мексико и Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
0
 
! Отговори
Панайот преди 3 години
До Хммпълни глупости си написал :Д хахаххаха
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така "Комисията го признава като "лекарство с терапевтични свойства" , а тютюна се признава за зомбиращ щото хората се сбирали на фас и обсъждали шефовете цветисто.
54
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 3 години
А , браво, но повече ме интересуват цените, които скачат всеки ден. Сега и водата
53
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега да легализират и педофилията хубавците и идилията ще е пълна.
52
2
 
6
 
! Отговори
дон Пиедоне преди 3 години
тук да се озакони,немедлена да се напуша искам
51
1
 
32
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Сащ 28 млрд долара приходи от марихуана за 2020Нидерландия - 2 млрд евроПолша - 450 млн евроЧехия 600 млн евроАвстрия и Англия по 500 млн евроТова са само преките печалби от покупка на марихуана, който прибира правителството. Има и допълнителни като нарко туризъм и т.н. Легализация и всеки да решава сам за себе си дали да пуши! В България всички тези милиони евро се вливат в мафията. Нима сега не се пуши масово като е забранено?! :))
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51 Пълни глупости
49
19
 
8
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Тревата е точно толкова опасна колкото и алкохола. Ако пиете всеки ден 100% рано или късно това ще се отрази на организма ви. Същото е и с тревата. Както казват химиците - няма отрови, има дози. Един път в месеца да пушиш в точно толкова вредно колкото един в месеца да пиеш
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно пък пушачите са против системата и са за свобода и независимост, незнам защо ги свързвате с ***, гейове и тн. Това е нелепо.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48 Хубавото е ,че като такива като теб не зависи нищо. Времето на такива като теб отминава и твойте виждания за света умират
46
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де го гешев да ви изпохваща всичките, скапани наркежи, дилъри, готвачи.
45
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дръпни още два отпусни се още. По-лесно ти влиза отзад нали така.
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44 Цуцай си пиенето и недей да се напрягаш.
43
0
 
9
 
! Отговори
Аз 311 преди 3 години
Ще се справят с глаукомата най после
42
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едното води до другото. Няма напулалка която да не е пробвала и нещо друго. Иначе легализирайте, то било само тревата. Половината не са прочели две книги, дръпнали два джоинта и станали философи биолози и професори по всичко. Тези в ООН в момента се мажат на Байдън. По същият начин фирмите от nasdaq индекса сега трябвало да имат поне един малцинствен в борда си. Джендърия и наркомания.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората си искат да се тровят. Дали ще е с алкохол, захар или нещо друго...Забраните само правят престъпниците богати. Жалкото обаче е, че като някой заболее от болести породени от начина на живот, след това цялото общество плаща сметката за лечение. Личен избор, ама после друг плаща. (коментарът ми е общ, а не точно за тревата, защото не съм запознат с това какви дългосрочни последствия има)
40
6
 
3
 
! Отговори
стар трик преди 3 години
справка Първа и Втора Опиумна Война! Като населението ти е надрусано нищо добро не ги чака!!
39
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасен наркотик ... колко селяня се изпоклаха, задето глътнали по "само половинка ракия" ...
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъртите тесногърди *** да си цоцат ракия и да не съдят много другите хора. Бай Иван където е ходил най-далеч до село, ще ми разказва колко деградирали били пушачите на трева.'''
37
6
 
6
 
! Отговори
Глобалист преди 3 години
р0бе даваме ви лекарството, поне за миг, да забравите, че сте р0бе! така, ще гарантираме, световното р0бство още десетилетия, ако не векове!!