В Румъния: Няма между кого да избера, но гласувам за по-добро

На вота за парламент днес се очаква ниска активност
Обновена: 6 дек 2020 20:18 | 6 дек 2020 20:17, Веселина Йорданова
8
В Румъния: Няма между кого да избера, но гласувам за по-добро
Снимка: БГНЕС

Румъния гласува днес за нов парламент. От него се очаква сформиране на стабилно правителство, което да се заеме с управлението на пандемията от Covid-19 и преодоляване на икономическите последици от нея.

Около 18 милиона румънци са призовани да изберат 136 сенатори и 329 депутати в двукамарния парламент за следващите четири години. Очакванията обаче са за ниска избирателна активност.

Още по темата
Към 17:00 часа правото си на глас бяха упражнили малко над 25 процента от румънските избиратели, въпреки че президентът призова за масово участие във вота, предаде БНР.

"Не знам, дойдох да гласувам, за да упражня правото си на глас, но в главата ми е хаос. Няма между кого да избера, но дойдох да гласувам за по-добро бъдеще, особено за децата, защото животът ни сега е пълен кошмар, най-вече за нас - пенсионерите", каза избирателка.

Президентът Клаус Йоханис повтори призива си към сънародниците да участват в изборите и подчерта, че всеки глас има значение, а премиерът Лудовик Орбан, който е и лидер на управляващата в момента Национално-либерална партия, заяви, че днес е решаващ ден за по-нататъшното развитие на Румъния.

Според последните социологически анкети управляващата сега Национално-либералната партия ще събере най-много гласове, но няма да получи парламентарно мнозинство.

Подкрепата за либералите намаля съществено заради мерките за овладяване на пандемията от Сovid-19, като например затваряне на фермерските пазари на закрито, но оставяне на моловете да работят.

За второто място ще се конкурират опозиционната Социалдемократическа партия, която доминира в румънската политика от рухването на комунизма през 1989 година и новосъздадения политически алианс "Съюз за спасение на Румъния плюс". Алиансът се цели в младите и разочаровани гласоподаватели, включително с обещания да деполитизира и напълно да реформира румънските граждански служби и да изкорени корупцията.

Румъния смени петима министър-председатели за последните няколко години, а хаотичното управление на социалдемократите предизвика продължили две години масови улични протести.

За изборния ден в страната не бяха предприети извънредни мерки, освен общоприетите изисквания за носене на предпазни маски и ръкавици, миене и дезинфекция на ръцете и спазване на социална дистанция.

Румънските медии съобщиха за два случая на Covid-19, констатирани днес в избирателни секции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6 ПраведенЗащо ? Ти тръгна ли на запад ? Съмнявам се . там нямат нужда от сороскитролове
3
2
 
1
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
До Христо ХристовЗа това бавно тръгни на изток и не се обръщай !
2
2
 
6
 
! Отговори
Ху* преди 3 години
Ми то в целия ЕС е така. Все гласуваме срещу някой :)
1
6
 
2
 
! Отговори
преди 3 години
Всички партии са айдушки и да гласувате демокрация има само в изборния ден през останалото време, като си зададеш въпроса свобода или сигурност демокрацията губи смисъл. Каква му е ползата на човека да се пресели на оня свят със всичките си права и напълно свободно ? Да живее братска Румъния и СССР.