Турски "ало" измамници прибрали милиони от германци, изградили империя

С ограбените пари и ценности в Турция е създадена цяла империя
5 яну 2021 19:40, Елка Василева
29
Турски "ало" измамници прибрали милиони от германци, изградили империя
Снимка: архив, БГНЕС

Турски телефонни измамници са плячкосали стотици милиони евро от наивни германски пенсионери. В турския град Измир е задържан и ще бъде съден един от мозъците на престъпната група.

Трикът е добре познат: престъпници издирват в телефонните указатели хора, чиито малки имена звучат архаично, за да е сигурно, че става дума за възрастни хора. После им се обаждат и се представят за служители на полицията, които предупреждават пенсионерите, че са уж застрашени от обирджии. На възрастните хора се казва, че трябва да подсигурят своите скъпоценности и пари в брой, като ги опаковат в плик и го поставят пред външната си врата, за да можели полицаите да го вземат оттам и съхранят на сигурно място. По данни на германската полиция с този трик телефонните измамници обират стотици милиони евро всяка година.

С плячката е изградена цяла империя

За една възлова фигура в схемата за измами в Германия разказва списание „Шпигел“, цитирано от Дойче веле. 32-годишният Амар С., който през декември е задържан в турския град Измир заедно с десетки свои помощници, организирал там „кол център“ и довел до съвършенство измамната схема с фалшивите полицаи.

Още по темата

С ограбените пари и ценности от Германия Амар С. създал в Турция цяла несметно богата империя от кол центрове и хотели, които по всяка вероятност перат мръсни пари. При задържането на Амар С. в Измир местната полиция открила пет килограма злато, 1,5 милиона евро в брой, огнестрелни оръжия и скъпоценности. Конфискуваното имущество се оценява на 105 милиона евро.

Криминалната кариера на Амар С. започва твърде рано. Той е още бебе, когато през 1988 година родителите му и петте им деца пристигат в Германия. Подадената от тях молба за убежище обаче е отхвърлена като неоснователна. За да не бъде екстрадирано обратно в Турция, семейството потъва в нелегалност. По-късно се опитва в друга германска провинция под фалшиво име да се представи за семейство от Ливан. И този им опит за получаване на убежище обаче пропада.

Амар С. се проявява криминално още на осемгодишна възраст. Впоследствие той постоянно си има работа с полицията заради различни обири и измами. Само полицията в Бремен има списък от 157 следствия, заведени срещу него. Бил е и в затвора, но след като излиза оттам, отново подновява криминалната си дейност и се специализира в обири. През 2012 г. му е произнесена присъда от пет и половина години лишаване от свобода, но Амар С. успява още преди това да избяга от следствения затвор. Той заминава за Турция, където в Измир започва втората част от криминалната му кариера. Там той открива първия си кол център с цел да обира германски пенсионери. „Бизнесът“ му толкова просперирал, че Амир С. включил в схемите и своите братя. Чрез семейството си и познати в Германия създал истинска империя за телефонни измами.

Особено нагли престъпници

Фалшивите полицаи работели денонощно. Единственото изискване към тях било да говорят немски без акцент. На пенсионерите в Германия се казвало, че полицията е по петите на престъпници, които искат да им откраднат ценностите или дори, че спестяванията им в банката са застрашени от обир, поради което ги карали да изтеглят спестяванията си и да ги „дадат на съхранение“ на сигурно място. Мошениците, които отивали, за да прибират пакетите с пари и ценности, получавали по 500 евро на всеки маршрут.

Обирите на нищо неподозиращи пенсионери вървели толкова добре, че измамниците започнали да не приемат бижута: в един подслушан разговор на Хикмет К. - един от съдружниците на Амар С., се казвало: „Бижута и други такива неща да не пипате, копеле. Това създава само главоболия. Злато – да, но никакви бижута. Тези германски бижута нямат никаква стойност – това е проблемът“.

С особена наглост престъпниците обирали възрастни хора, като с помощта на специален софтуер не просто прикривали телефона, от който се обаждат, но и го манипулирали така, че да изглежда като телефон на местната полиция. Колко необезпокоявано се е чувствала бандата на Амар С. в Турция си личи по снимки в социалните медии.

Предстои съдебен процес в Турция

Мошениците от бандата на Амар С. се снимали в Инстаграм, ползвайки истинските си имена и неприкрито демонстрирайки богатството си. Един от тях позирал на фона на златисто бюро, зад което висели окачени скъпоценни саби. Същият поствал и свои снимки пред едно Порше, както и забава със свои приятелки край басейна. Самият Амар С. също демонстрирал луксозния си живот в една луксозна вила в покрайнините на Измир и любовта си към скъпите автомобили. С луксозния му живот по турското крайбрежие на Средиземно море на първо време е свършено: в Турция го очаква съдебен процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онези са по *** от нас, не са виждали измами няколко века.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас турци и азиатци не ни вълнуват. Гледайте си в нашата паничка и спрете тая крадлива сгган!
20
4
 
6
 
! Отговори
realist преди 3 години
Имал.... Дал. Древна народна мъдрост :)))
19
3
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Какво имаш предвид под "психично болните си родители"? Това са хора, които са се родили психично болни, създали са деца, и тези деца впоследствие са изоставили родителите си, или въпросните психичноболни родители са се оказали психичноболни впоследствие, и тогава са били зарязани от своите деца?
18
4
 
9
 
! Отговори
пецата преди 3 години
изкарахте го мега майнд гений , просто някой хитър и предприемчив следовател от немската полиция е курирал този талант и му е давал инфо за баберите и са дялкали 50/50 така откриха и бойко който стана дясната ръка за българия на мафиотския клан от който е меркел питайте бойко колко ни е оправил , него никой не може да го стигне , той е номер едно в тяхната класация, мега бандит , продаде ни с гащите направо
17
2
 
22
 
! Отговори
Демокрация преди 3 години
Колко благодатна за престъпниците е демокрацията в толерастка Европа.Някой може да граби,убива,изнассилва,***,краде,бие. хваща го полицията. и после го пуска. Оня си продължава.Хващат го пак,и пак,и пак,ако сам не си признае , обикновенно пак го пускат. накрая с триста зора милите , добри полицайчета събират необходимите доказателства и престъпника отива в затвора. КЕФ. Чисто легло, редовна и питателна храна, спокоен сън , здравни грижи. БЕЗПЛАТНО....При диктатура направо ги застрелват...
16
2
 
18
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Ами тъжно е, но е факт. Много от немците оставят психично болните си родители. И резултатът е този. А особено в швабско немците са скръндзи, и имат много скътани пари. Съчетано със залиняващия вече мозък е много лоша комбинация. Хубаво е при такава ситуация да се говори с възрастния човек спокойно и парите да се оставят на децата. Но голяма част от тях нямат и деца. Тъжна картинка, но факт. А тези, дори и да лежат, пак ще излязат и ще имат много пари и ще продължат. За тях има карма!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко хора, на които им викат мозъци а трябва да им викат търбуси, забогатяха от измами и кражби..
14
1
 
14
 
! Отговори
Рънърса отВрачанския преди 3 години
Сега в турския зандан ще гледа филма "Среднощен експрес" на 5D.
13
3
 
3
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Така е и по света , родителите на един познат за нова година теглят 15-20 хил ? джоб-парасъ и не могат да им обяснят че не трябва да ходят сами и после да се шляят с тези пари в джоба. Оня ден се "оплака" че дали по 5000 ? на него и братята му и пак се изпокарали .
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми що турците да не грабят надребно, след като евреите си измислиха холокоста и ограбват Германия всяка година с милиарди евро репарации?
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има балъци, ще има тарикати
10
8
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
Телефонът звънва зная че си ти.Телефонът звънва зная че си ти.Извинете ДАЙ ПАРИТЕ пак ще промълвиш. 8 8 7 3 телефонът ми звъни, Осем пъти В седем дни, АЛО АПАШ ПАК МИ ЗВЪНИ. 8 8 7 3, телефонът ми звъни, Осем пъти В седем дни, АЛО АПАШ ПАК МИ ЗВЪНИ. Ти обади се НЕ случайно като на шега. Ти обади се НЕ случайно като на шега. Оттогава всяка вечер аз очаквам твоя глас. Оттогава всяка вечер аз очаквам твоя глас.
9
7
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Меркел що не поиска...помощ от Боко,той да се обади на...авера Ердоган и да се спре с тормоза на...клетите германски пенсионери.Най...много Ердо да поиска директно членство в ЕС,или поне 10 милиарда евро годишна...инжекцийка от съюза.Ама така е,като си подадеш...пръста,те ти налапват...ръката(нашенска поговорка,не...германска)
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай асан от 2-ти отряд на варненския ги поздравява с песента Сеедни на моя.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вятово, браче център на просветата, там са братче най-хараби мооомчетата (от махлата).
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма изненада.Същото техните роднини ромите правят същото у нас.
5
1
 
23
 
! Отговори
Звучат архаично преди 3 години
Гюнтер, Петер, Ханс... Какво ще остане от Европа след десетина години?
4
1
 
19
 
! Отговори
Чакай, чакай малко преди 3 години
Нелегален, а го хванали за обир и не го екстрадирали?Как стават тези работи?Германистан наистина е анадолски нижник...
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само този мозък от Измир да не се окаже от Вятово Русенско