Гърция разшири териториалните си води на запад

Сега е възможно това да стане и в Егейско море
21 яну 2021 11:26, Елка Василева
12
Гърция разшири териториалните си води на запад
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите приеха решението с голямо мнозинство. От 300 депутати само 16 се въздържаха.

С гласуваните промени се предвижда зоната на гръцките териториални води на запад да нарасне от 6 на 12 морски мили. Западното гръцко крайбрежие се намира срещу Италия, а в северния си край граничи с Албания.

Въпреки че предложението не противоречи на Конвенцията на ООН по морско право от 1994 г., то може да проправи пътя за други териториални разширения и на изток, в Егейско море. А това може да обтегне и без това напрегнатите отношения с Турция, отбелязва ДПА. През 1995 г. турският парламент заяви, че ще смята подобно разширение за повод за обявяване на война.

Още по темата

Анкара и Атина от десетилетия са в конфликт заради залежите на природен газ в  континенталния шелф и морските си граници. И двете страни претендират за правото да проучват за енергийни ресурси в един и същ участък на Средиземноморието, припомня БНР.

Идния понеделник Гърция и Турция ще имат среща за изглаждане на различията за първи път от 2016 година.

През лятото обстановката се изостри. Тогава дори имаше сблъсък между турска и гръцка фрегата.

Макар и решението на гръцкия парламент да не засяга пряко териториалния спор с Турция на изток, премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред депутатите, че Гърция възприема по-категорична външна политика, отбелязва Асошиейтед прес.

 "Това е ясно послание към онези, които се опитват да лишат страната ни от това право", каза Мицотакис.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фесовете няма да разберат какво ще ги удари.само думи и заплахи от десетилетия.правят се на юначи на някакви боши племена из пустинйте
7
3
 
2
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До Анонимен 5Ако разширят териториалните си води на изток, ще навлязат в сушата на Мала Азия и ще опрат до някогашната Троя.
6
4
 
9
 
! Отговори
Радо преди 3 години
А дали имат това право да разширяват еднолично териториалните морски граници?
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по принцип си е тяхно,даже и Цариград,ама турците го наричат Истанбул и си го своят.Няма да мине мирно този процес,а това ще засегне и нас.Тръгнат ли пак турците ще стигнат до Унгария и няма да има вече ЕС а ТС!
4
8
 
9
 
! Отговори
Византиец преди 3 години
За много хитрпи се смятат византийците, скоро ще си присвоят освен егейско, цялото средиземно море. Да, ама има и други освен тях - фесовете. При тях такива визентийски номера не минават. Трябва много да внимават, за да не счупят тоягата от прегъване, че ще се видят в чудо. Не е ясно дали Ердоганестия е дипломат, но, че е луд си му личи без да съм му виждал изследванията.
3
9
 
12
 
! Отговори
ТТ 7,762 преди 3 години
Гърчулята шъ *** отнесът много яко!Турчулята шъ им "конфискуват" всичките островчета дето са на по 10 морски мили от бреговете на Туркието.Еленчетата сами режат клончето на което седят, а после шъ ривът що им го натаковаха без вазелинче!
2
5
 
4
 
! Отговори
селянин преди 3 години
преди неколко години турците казая че тва ке е мурабе
1
9
 
15
 
! Отговори
Тръгнат преди 3 години
ли на изток гърците ще настъпят мотиката!