Оставка на генерал-губернатора на Канада заради тормоз на подчинени

Разследваха сигнали за "токсична обстановка" в канцеларията на Пайет
22 яну 2021 14:02, Елка Василева
9
Оставка на генерал-губернатора на Канада заради тормоз на подчинени
Снимка: архив, БГНЕС

Генерал-губернаторът на Канада Жули Пайет подаде оставка заради разследване за словесно насилие и тормоз над подчинени, предадоха Франс прес и ТАСС.

"През последните месеци възникна напрежение в резиденцията на генерал-губернатора в Отава, за което съжалявам. Въпреки че не е подадена официална жалба и не е изказвано официално недоволство през този мандат, аз винаги приемам тези твърдения много сериозно", се казва в изявление на Пайет.

"Канадците се нуждаят от стабилност в тези несигурни времена. Връчих оставката си", обяви тя, след като местни медии вчера съобщиха, че изводите на поисканата от правителството независима проверка са пагубни за нея.

Докладът от проверката не е публично оповестен. На Пайет не са повдигнати обвинения.

Правителството поиска това разследване през юли, след като телевизия Си Би Си публикува анонимни сигнали за "токсична обстановка" в канцеларията на Пайет, която беше обвинена в "словесно насилие и тормоз".

Канадският премиер Джъстин Трюдо съобщи в изявление, че е приел оставката на Пайет. Временно изпълняващ длъжността ще бъде председателят на Върховния съд Ричард Уагнър.

57-годишната Жули Пайет е първата канадска астронавтка, която се качва на борда на Международната космическа станция през 1999 г. Тя стана генерал-губернатор на Канада през 2017 г. Това е предимно протоколна длъжност на представител на държавния глава на Канада - британската кралица Елизабет Втора, припомня БНР. Генерал-губернаторът по традиция се избира от британския монарх след консултации с канадския премиер. Мандатът му обикновено е за пет години, но времетраенето му се преценява от кралицата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
А ББ кога??
7
0
 
11
 
! Отговори
Митю преди 3 години
Като гледам снимката явно и афроканадците са чувствителни като афроамериканците. Пък и то самият факт, руса, бяла жена, началник, вече е дискриминиращ, че и интелигентна и образована на всичко отгоре. Как се търпи такова нещо...
6
2
 
8
 
! Отговори
Петър Славов преди 3 години
Жули Пайет говори 6 езика има 28 дипломи астронавт и учен.Явно не може да търпи некадърни служители.А пък те канадците нали са много чувствителни та затова
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно е казала че е срамота да ползваш калкулатор за да умножиш 7х8 и другите от снимката са се почувствали че им се подиграва.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Токсична обстановка. Хехехехе....Веднъж в казармата ни подкараха на литературно четене на някакъв графоман.Ние пък се наговорихме и се наплющяхме с чесън до прималяване.Смрад на тройной, вакса, чесън и апатични погледи тип "ако можеха да говорят".Сигурен съм че и някоя жалостива муза да е поглеждала през прозореца е отлетяла с псувни на майка към дън гори тилелейски:-)))Ганди и пасивната съпротива пасти да ядат пред школата на българската казарма.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aма дали е само словесно това насилие? Или ще правим и мъжко движение # metoo
2
0
 
20
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Като гледам снимката - Канада се намира някъде в Централна Африка. Или бъркам нещо?
1
8
 
9
 
! Отговори
Мхх преди 3 години
А Борисов и Гешев поръчват убийства и терор срещу неудобни но в Ориента е така, а за оставки и дума неможе да става!