Силни трусове в Чили и край чилийската база на Антарктида

Властите изпратиха предупреждение за евакуация
24 яну 2021 08:45,
1
Силни трусове в Чили и край чилийската база на Антарктида
Снимка: БГНЕС

Земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер беше регистрирано в Чили на 65 километра североизточно от столицата Сантияго, съобщава Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Свидетели съобщават, че трусът е бил усетен в града, но според властите няма информация за пострадали и щети.

Малко преди това земетресение със сила 7,1 по скалата на Рихтер беше засечено край бреговете на Антарктида в близост до чилийската изследователска база "Едуардо Фрей". Трусът е бил на около 210 километра източно от базата и на дълбочина 10 километра.

Властите изпратиха предупреждение за евакуация на крайбрежните райони на Ледения континент заради опасност от цунами, предаде БНР.

В близост се намират Южните Шетландски острови, на които са разположени редица полярни научноизследователски станции. Евакуация е имало и на още пет чужди бази, разположени в близост.

Междувременно властите изразиха и съжаление заради предизвиканата паника, след като жители на Чили получиха съобщения на телефоните си за евакуация на крайбрежните райони заради предупреждение за цунами след труса край Антарктида. От Управлението за извънредни ситуации обясниха, че е станала грешка и казаха, че причината за случилото се е технически проблем.

Жители на градове като Ла Серена и Велпараисо започнаха да напускат крайбрежните зони след полученото предупреждение.Чилийското управление за извънредни ситуации по-късно съобщиха, че около 160 души са били евакуирани от базите на страната.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
болни мозъци сега с какво е свързано това земетресение?