Лидери по света осъдиха преврата в Мианма

Аун Сан Су Чжи призова народа да се противопостави
1 фев 2021 11:57, Елка Василева
17
Лидери по света осъдиха преврата в Мианма
Снимка: архив, БГНЕС

Извършеният в Мианма преврат бе осъден от редица световни лидери, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и британският премиер Борис Джонсън. Те призоваха военните в Мианма да освободят задържаните цивилни лидери и да се съобразят с резултатите от произведените през ноември парламентарни избори.

Аун Сан Су Чжи, де факто цивилната ръководителка на Мианма, призова народа да се противопостави на военния преврат в тази държава в Югоизточна Азия днес, при който бе задържаната самата тя.

В изявление, разпространено от нейната партия Национална лига за демокрация (НЛД), Су Чжи разкритикува армията, като я обвини, че не се е съобразила с продължаващата пандемия от новия коронавирус и "е на път да върне обратно страната към военната диктатура". Тя призова обществеността да се противопостави напълно на военния преврат.

Още по темата

Аун Сан Су Чжи е подготвила посланието предварително на фона на разпространяващите се през последните дни слухове за предстоящ военен преврат, отбелязва Франс прес.

По-рано днес армията задържа редица цивилни лидери, сред които Су Чжи и президента Вин Мин. Комуникациите бяха прекъснати, а банките - затворени.

Армията обяви извънредно положение за една година и определи за изпълняващ длъжността президент бившия генерал Мин Све. Контрол върху страната обаче де факто пое командващият въоръжените сили Мин Аун Хлаин, отбелязва ДПА.

След това армията увери в комюнике, че превратът е бил необходим за запазване на стабилността в Мианма. Тя обяви, че след края на извънредното положение след една година ще бъдат произведени избори и съставено ново правителство.

Мианма бе управлявана от военна хунта близо половин век, преди през 2010 г. в страната да започне преход към демокрация и политическите затворници да бъдат освободени. Аун Сан Су Чжи, която в продължение на десетилетия символизираше борбата за демокрация в страната и получи Нобеловата награда за мир през 1991 г., бе пусната след 15 години под домашен арест.

По конституция тя няма право да се кандидатира за президент, но на практика стана цивилният лидер на Мианма, след като нейната партия спечели изборите през 2015 г. Първоначално приветствана от редица от световни лидери, Аун Сан Су Чжи постепенно бе низвергната и си навлече много критики заради репресиите в Мианма срещу мюсюлманското малцинство рохингя.

НЛД спечели убедително изборите в Мианма на 8 ноември. Подкрепяната от военните партия получи слаба подкрепа. Тя обаче оспори резултатите, отправи критики за сериозни изборни измами и в резултат страната изпадна в политическа криза.

Новият парламент трябваше да се събере на първо заседание днес.

Бангладеш междувременно призова Мианма да положи реални усилия за разблокиране на процеса на доброволно завръщане на бежанците рохинги. Съседната ислямска страна приюти през 2017 г. 1 милион представители на това мюсюлманско малцинство, избягали от насилието в преобладаващо будистка Мианма.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съседната ислямска страна приюти през 2017 г. 1 милион представители на това мюсюлманско малцинство, избягали от насилието в преобладаващо будистка Мианма.;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Будистите нали бяха мирна религия? ся кво стана?
13
0
 
1
 
! Отговори
пръц глобал преди 3 години
Осъждане, неосъждане, дежурни безсмислени изказвания.По същество, това е първия преврат от новите демонократи в САЩ. Едно случайно съвпадение, Русия поиска да има военна база в тази страна, а САЩ и направиха преврат.
12
0
 
1
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Там има ли к,о,в,ид?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почнаха демократите да разнасят демокрация. Нищо ново
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората навреме са се усетили, че демокрацията не е за тях.
9
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 години
Мианмар(Бирма) а в миналото извесна като паганското царство със столица Паган.Там се намира храмът Анурадхапура. През Xlll век държавата е превзета от монголите и градът запада.Бирма е извесна и с големите си питони,културата на змията. Страната е била британска колония.Почти всички знаят английски.
8
0
 
10
 
! Отговори
Златното правило преди 3 години
На Запад *** = на прав път си.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде по света необичат сороските слуги
6
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
В Бирма на всеки 40-50год от ВСВ има размирици. През 90 год имаше жестока гражданска война.Това е много древна страна.Жените там са много красиви,и верни съпруги.Не са като нашите раз.поре.тини.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога само да предположа, е държавата, за която се говори тука, е Мианмар, демек Бирма.
4
3
 
20
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Щом "лидерите" го осъждат, значи е бил в ползу народУ.А като прочетох, че тая свалената имала Нобелова награда за мир, ми стана ясно, че е била послушна.Той и Осама има такваз награда, дето колко войни запали и що държави разтури.Тоя преврат му иде дюшеш на бай Дон, че тъкмо се чудеше коя страна да "освобождава".Една малка война му е добре дошла.Малко да загреят пушките - лека репетицийка.
3
10
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ся Байдън ако е пич ще ги избомби яко тези :)))))))))))))))))))))))))))))))
2
4
 
17
 
! Отговори
тъй тъй преди 3 години
Баси напоителното лъготене!Арестувана е,защото се е облажила прекалено много!На забележката от военните да престане с далаверите тя ги е заплашила с уволнение и съд!И си го получи!
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осъждам непрекъснатото осъждане на чужите дела.