Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?

Заради пандемията от месеци никой пришълец не е стъпвал на Капрая
15 фев 2021 07:03, Елка Василева
75
 Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?
Снимка: архив, БГНЕС

Вече седмици наред 200-тe жители на малкия италиански остров Капрая се гледат подозрително, като всеки смята другия за вероломен крадец.

Защото броят на обирите в приказното парче земя от Тосканския архипелаг расте неудържимо от началото на зимата, когато обаче там не стъпва нито турист, нито чужд човек.

Както заяви пред репортери кметицата Марида Беси, най-лошото е, че крадецът е „от семейството“ и този факт руши неудържимо граденото с векове доверие между местните жители.  

А влиятелният национален всекидневник „Кориере дела сера“ оприличи ставащото през тези дни на островчето с криминалната вакханалия на митичния кораб „Карнак“ от кримката „Смърт край Нил“ на Агата Кристи, пише „Монитор“.

Слава Богу в Капрая, която се намира между областта Тоскана и френския остров Корсика, до момента смъртен случай не е констатиран, но песимистите са убедени, че ако обирите продължават със сегашните темпове, то такъв ще има.

Последният сериозен обир на островчето е от средата на миналата седмица, когато от касата на единственото кафене с билярд  и покер автомати са задигнати 60 000 евро. А бедата е, че последният банков филиал на острова е спуснал кепенци преди две години и хората са принудени да си държат и парите, и скъпоценностите в къщи.

Като например заместник-кметът и предприемач Фабио Мацей, чиято домашна каса е била задигната цяла целиничка в края на ноември, докато той е бил на лекарски преглед в намиращия се отсреща на континента град Пиза.

Междувременно стават още 5-6 кражби, улики срещу конкретна личност или банда няма и полицейският старшина и двамата му помощници започват да разследват на практика всички жители на Капрая.

Интересното е, че до 1986 г. на острова се е намирала една от свръхстрогите тъмници на Италия, но тогава жителите му въобще не са си заключвали домовете. А сега те започват масово да си слагат тежки бронирани врати, метални решетки по прозорците, видеокамери и противо-кражбени инсталации. Като треперят от страх да не би крадците да  прогонят елитните летовници начело с ангелогласния тенор Андрея Бочели, които имат вили в Капрая и я посещават всяко лято заради белите пясъци на местните плажове и кристалната вода на морето.

Остров Капрая се намира на 60 км западно от град Ливорно и на 30 км от Корсика. Той е част от Националния парк на Тосканския архипелаг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една джипка са видяли там.....
62
0
 
1
 
! Отговори
Неоткриваеми преди 3 години
Има опитна българка за Капраимпекс с приятел Панаиргепец.
61
1
 
3
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 3 години
КАТО БЯХ В НАЙ-РАЗВИТАТА АЗИАТСКИ ДЪРЖАВА, ПЪРВО АРЕСТУВАХА АМЕРИКАНЦИТЕ ПРИ ТАКЪВ СЛУЧАЙ.
60
2
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Бойко не са го хващали да краде,ама Елена Поптодорова е хванаха на международното летище във Варшава. Коментарите са велики...
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По последна информация на острова е забелязано да се навърта едно кремълско джудже
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми той Боко небе-е ли на почивка там?
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Острова е Капрая. Много по на север от Капри.То си пише, в Тосканския архипелаг...
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боко тиквуниев е бил там инкогнито. Простете му, той е клептоман по природа.
55
10
 
10
 
! Отговори
4epa преди 3 години
НЯКОЙ ОТ БСП Е НА ОСТРОВА СЪС СИГУРНОСТ- ТЕ СА ПРОФИ ПО КРАЖБИТЕ !!!!!!!!!!!!
54
2
 
10
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
И само двама да живеят на Земята,единия ще бъде крадец или убиец като историята за Каин и Авел...Лошото е да са няколко стотин честни хора и няколко милиона крадци и убийци като в БГ например...
53
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остров Каприя? Това пък какво е? За остров Капри ли иде реч?
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как сте тролчета? Цвъкате ли?
51
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ВасилевЛъжеш се!Някои народи са по-отдалечени от други по отношение на ***..Скоро четох една американска авторка в която тя обяснява,че е в кръвта им да не крадат, буквално казва,че тях никога,никой не ги е учил да не крадат,но то си е в кръвта им и се подразбира от самосебе си..При нас нещата явно са много по-различни доколкото не сме имали 500 г. държава,която да се грижи за нас и са ни крадяли както си искат,така че е трябвало да приемем кражбата волю-неволю, а някои дори я харесват
50
1
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До haИ аз мисля, че не живее на острова, но сигурно има много работа там или има съучастник на острова и сигурно не е само един човек - "работи" се бързо, тихо, незабелязано...Да изнесе една каса не е лека работа - вероятно са повече хора...На мен ми мирише като имигрант - тези хора са зле...
49
10
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Навсякъде се краде, защото това е заложено в човешката природа, нашите прародители прапрамай.муните са си крали бананите и орехите едни от други!Бати Бойко е велик, той краде от ЕС да ви дава на Вас селяни прости, а вие го плюете!!! Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!
48
4
 
4
 
! Отговори
ало,лудите преди 3 години
Докторите минаха ли вече!?:))
47
0
 
4
 
! Отговори
ha преди 3 години
Крадецът може и да не живее на острова. Какво като има само 200 жители. Не е нужно да е турист. Може да е от Пиза и да има лодка.
46
4
 
1
 
! Отговори
Путин крадеца преди 3 години
Този свят приключи, Путин какво чакаш чудо ли да стане? СВОБОДА!
45
1
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ВасилевНе бе, пропускаш важни обстоятелства значи, щот не са обрани само тези два обекта, а много повече и кражбите не спират...Което измества направлението на гледната точка с няколко стотин градуса източно по Гринуич, значи...Във всеки случай са познавали или някой ги е запознал с кафето и тайните му входове-изходи, както и са били достатъчно обзаведени с инструментариум за да метнат касата посред бял ден незабелязано..Опит, значи..както и мускулна сила, техника и технология...
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По това БДЖ масово хората са без маски.