Пирати пуснаха 10 заложници в Нигерия срещу $300 000

Нападенията с цел отвличане са зачестили от Сенегал до Ангола
7 мар 2021 11:25, Ния Христова
7
Пирати пуснаха 10 заложници в Нигерия срещу $300 000
Снимка: БГНЕС
Общо четиринадесет души, членове на екипажа на риболовен кораб, бяха освободени от нигерийската армия. Миналия месец те бяха отвлечени от пирати край бреговете на Габон, предаде Франс прес.
 
Четирима от освободените са нигерийски граждани, шестима са китайци, трима са индонезийци, а единият е гражданин на Габон. Те са били отвлечени на 7 февруари и отведени в Нигерия, обяви снощи подполковник Мохамед Яхая от нигерийската армия. 
 
Той уточни още, че преди те да бъдат спасени е бил платен откуп от 300 000 долара.
 
Докато заложниците излизали от храсталаците, където ги държали, са били получени "данни за вероятно ново отвличане". Армията и проправителствени сили са се намесили, за да спасят освободените.
 
Нападенията с цел отвличане на екипажите на кораби и за получаване на откуп зачестиха в последните години в района от Сенегал до Ангола. Зад нападенията най-често седят нигерийски пирати. 
 
14-те освободени са работели на китайския кораб Лянпъню 809, плаващ под знамето на Габон. Според компанията за сигурност на мореплаването Dryad Global, пиратите са използвали кораба за нападения срещу танкери в района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 3 години
Навремето съм се качвал на контейноровоз като охрана който трябваше да мине Аденския залив.Бяхме четирима души въоръжени до зъби.Дори имахме малокалибрено автоматично оръдие Маузер 20мм. Противно на очакванията ми всичко мина o'k. Още ме яд че неможахме да пробваме на живо оръдието.
5
1
 
1
 
! Отговори
У преди 3 години
Абе Вие наистина не знаете нищо за света! Никой нищо не охранява покрай брега на Зап Африка. Там няма нито военен кораб, нито патрул-нищо! Всеки се спасява сам. Край Гвинея има една руска риболовна флотилия, но това е по-северно. Тези води се водят пиратска зона, а самите пирати са омешани с рибарските лодки, може да имат и по-големи вече. Ходят из целия район на 100-200мили от брега. Само в Аденски залив и Малака има военни и конвой, защото там върви търговският поток от Азия.
4
1
 
1
 
! Отговори
Я преди 3 години
*** сър.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 2 нали сащ и нато охраняват тези райони,защо има пак отвличания?
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех без Сащ за нищо не стават никъде по света. С 5 пишман нихерийски "пирати" немогат да е справят . Трагикомедия
1
2
 
2
 
! Отговори
4epa преди 3 години
У4АСТВАТ И ВОЕННИТЕ В СХЕМАТА - ЕМ ПЛАТЕН ОТКУП ЕМ ОСВОБОДЕНИ ОТ АРМИЯТА !!!!! МНОГО ПОШЛО- И БАБА НА ДЯДО НЕ ВЯРВА !!!!!!!!!