Гърция пак си поиска €289 млрд. репарации от Германия

Атина: Въпросът остава открит, докато исканията ни не бъдат изпълнени
7 апр 2021 21:00, Елка Василева
234
Гърция пак си поиска €289 млрд. репарации от Германия
Снимка: архив, БГНЕС

В навечерието на 80-годишнината от германското нападение срещу Гърция през Втората световна война Атина отново повдигна въпроса за очакваните от Германия репарации. Гърция твърди, че щетите са за 289 милиарда евро.

"Въпросът остава открит, докато нашите искания не бъдат изпълнени. Тези искания са валидни и активни и ще бъдат отстоявани по всякакъв начин", заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас. Според Гърция воденето на преговори по въпроса би дало положителен ефект върху двустранните отношения, пише Дойче веле.

Германия смята въпроса за приключен

Бившият вече министър-председател на Гърция Алексис Ципрас повдигна темата за репарациите още по време на предизборната кампания през 2015-а година. Заради бежанската криза обаче тя отстъпи от дневния ред. През юни 2019-а Гърция отново покани Германия на разговори по темата, но Берлин отказа да участва. През януари 2020-а година консервативното правителство на Кириакос Мицотакис даде ясен сигнал, че въпросът продължава да е актуален.

Още по темата

Нацистка Германия напада Гърция и Югославия на шести април 1941-а година. До 1944-а СС, Вермахтът и Гестапо извършват редица жестоки зверства в Гърция - като отмъщение за партизанските атаки. По време на войната загиват десетки хиляди гърци, почти всички гръцки евреи са изпратени в концентрационни лагери. С изключение на 115-те милиона марки, които са изплатени на част от жертвите през 1960-а година, Гърция не е получавала други репарации, припомня "Зюддойче Цайтунг".

През април 2019 г. Гърция обмисляше конфискация на германски имоти. Парламентът възложи на гръцкото правителство задачата да използва всички правни и дипломатически регистри, с които разполага, за да се съгласи Германия с репарационните плащания. Тогава премиерът Алексис Ципрас увери депутатите, че ще направи всичко възможно, за да издейства парите.

За федералното правителство в Берлин от друга страна въпросът за репарациите е юридически и политически приключен с подписването на договора "Две плюс четири" на 12 септември 1990-а година. В този договор, сключен между Федерална република Германия, Германската демократична република и четирите бивши окупационни сили - САЩ, Съветския съюз, Франция и Великобритания, репарациите за Гърция не са изрично посочени. Много държави, нападнати и окупирани от нацистка Германия, сред които и Гърция, не участваха в преговорите.

Зелените предлагат решение

Преди няколко седмици германският депутат Мануел Сарацин от Зелената партия попита правителството дали в Германия са планирани събития, с които да бъде отбелязана 80-годишнината от нападението над Гърция и Югославия. От външното министерство в Берлин отговориха, че се очаква "да се проведат голям брой възпоменателни събития" в Гърция, "в които ще вземат участие посолството, генералното консулство и почетните консулства". С други думи: на територията на Германия този ден няма да бъде отбелязан.

От фракцията на Зелените в Бундестага предложиха германските депутати да приемат декларация, в която заявяват, че на гръцките претенции "в бъдеще не трябва да се отговаря с оглушително мълчание и отхвърляне". "От гледна точка на историческата, моралната и политическата отговорност за нас е важно да се опитаме да намерим общи отговори на все още откритите въпроси", смята Сарацин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нацистите да плащат и да не се правят, трябва да плащат и на Полша и Франция.
169
3
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До АнонименА кога Русия ще плати репарации на България за агресията и през 1944г? Когато по нейна заповед са избити хиляди невинни Българи и превърна родината ми в комунистически концлагер!!!!
168
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До АнонименДа така е ! само не знам още колко ще издържи Германия на този помиярски тормоз преди да свика новият Wehrmacht !
167
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се раждали елини, юдеите плачели . Тези хитреци и мързеливци, само измами кроят.
166
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са пиявиците на ЕС!
165
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се членува в ЕС, приятели, а не като нас
164
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия гърци постоянно просят и търсят пари!
163
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей тези много нагли бе !Откраднаха едни 300 милиарда евро ,сега малко по-скромни само 289 милиарда .Крадливи византийци!
162
5
 
13
 
! Отговори
. преди 3 години
Гърците са находчиви хора (да не кажа по-силни думи) и си постигат своето. Факти от историятя много.Въпросът е: Кога България ще си поиска западните покрайнини от Сърбия и Беломорска тракия от Гърция и Турция?
161
5
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Хах, тия гърци що пара смъкнаха от ЕС като бяха залюляли краката преди няколко години и сега си искат репарации...
160
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А СЪЮЗНАТА БЪЛГАРИЯ, ЗАГУБИЛА 29 МЛРД ЗЛАТНИ ЛЕВА ОТ НЕРАВНОСТОЙНАТА ТЪРГОВИЯ СЪС СЪЮЗНА ГЕРМАНИЯ, МЪЛЧИ КАТО ПОЗНАЙТЕ КАКВО?!...
159
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 3 години
До Православен славянинЗапочваме от "пОбиликувайте", което означава "пУбликувайте". И правопис ли трябва да публикуват?
158
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Гърците за 3 години искат 300млрд евра.Ние за 500 години колко да искаме?Дали ще им стигне хартията и мастилото да печатат?
157
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТракизма се въвежда в България през 1972 година, няма такова нещо тракизъм, а е една нова измислица също като македонизма, виж във византийските извори какво пише - местното население е било славянско,славянски племена и заради славяни и българи, византийците построяват Анастасиевата стена около Константинопол още през 4-5 век. А гърците са византийци,те са от Азия и друга част са живяли и на Пелопонес и някои острови.
156
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската ВМОРО(Вътрешна македоно-одринска революционна организация) е активна в Солунския,Битолския,Скопския,Одринския и Цариградския вилает и се бори за освобождението на териториите с българско население от Османската империя!В програмните документи на организацията се изтъква, че тя ще се бори по революционен път за осъществяване на член 23-ти от Берлинския договор, за предоставяне на политическа автономия на Македония и Одринско!Гърци и сърби там няма до началото 19 век!Какви репарации
155
11
 
4
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Добре, че е бил Сталин, защото етиопците са искали да заграбят половин България след WW2.Тези ще пострадат най- много от вируса на короната, след тях всички католически държави.
154
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нас немците ни върнаха земите през ВСВ,които сърби и гърци бяха заграбили, за какви репарации говорите, като немците са върнали земите с българско население на България, които откраднахте и които преди 19 век не са били никога ваши или с ваше население?И да не говорим,че е имало и гръцки фашистки фамилии,които са съдействали на нацистите и които и до сега разполагат с богатствата,които са гепили през войната.
153
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма ги стопиха с пожара ,напълниха ги с мигранбти и непрекъснато през последните години вдигат стачки,ние сме по-добре от гърците,повярвай ми!
152
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потърсете информация колко милиарда евро е спечелила Германия от дадените на Гърция заеми? "Няма безплатен обяд" както казват някои! Поне в Гърция се построиха качествени магистрали и улици, работещо летище,имат развит и предпочитан туризъм, социална политика, имат по-големи покупателни възможности-просто да им имаш проблемите, въпреки, че преживяха икономическа криза.
151
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ей, сърбите и гърците заграбихте земите с българско население и си разделихте помежду си в началато на 19 век, а на всичкото отгоре и репарации искате от Германия за нашите земи, които откраднахте, много сте нахални бе!