Мексико арестува 30 военни, свързани с изчезнали хора

Страната издирва точно 86 663 души
13 апр 2021 09:45,
3
Мексико арестува 30 военни, свързани с изчезнали хора
Снимка: БГНЕС

Общо 30 души на Секретариата на Военноморските сили (SEMAR) са задържани в Мексико във връзка с изчезването на няколко души през 2014 г. в Нуево Ларедо, в североизточната част на Тамаулипас, съобщава "Дойче Веле".

Военните са предадени на Генералната прокуратура от SEMAR в съответствие със заповедта за арест "за извършване на действия, противоречащи на изпълнението на техните задължения".

"Горепосочените заповеди за арест съответстват на събитията, настъпили в щата Тамаулипас, където военноморският персонал, който е изпълнявал задачи по наблюдение и охрана, е бил свързан с предполагаемото престъпление с изчезване на хора", съобщава FGR.

Съобщенията за изчезвания са с почти 3000 повече от 82 888 в последния доклад, публикуван от Алехандро Енцинас, заместник-секретар по правата на човека, населението и миграцията на Министерството на вътрешните работи.

Мексико е изправена пред историческа криза с безследно изчезнали с 212 193 жалби на хора, които се издирват от 1964 г. насам, въпреки че Енсинас поясни, че вече са открити 125 530 души, 93% от които живи. По този начин, официалният брой на изчезналите лица, които все още не се намират към момента, е 86 663.

Тамаулипас, и по-точно Нуево Ларедо, е един от субектите с най-голям брой изчезвания, много от които без разследване. Държавата има голямо присъствие на организирана престъпност и в Нуево Ларедо действа Северозападният картел, отделен от Лос Сетас, група, сформирана от бивши военни.

Според Националната комисия за издирване на хора, Тамаулипас се нарежда на второ място по брой на изчезналите, само след Халиско, с над 1280, т.е. около 8% от броя за цялата страна. Освен това в Нуево Ларедо, класифициран от агенцията като "черно петно", се издирват 2068 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ква полза?На мястото на едни идват други.Докато богата Америка иска наркотици и докато бедно Мексико може да й ги осигури, ще има трафик и трупове.Това е омагьосан кръг и решение поне засега не се вижда.Който го реши, ще стане велик.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ги търсят в САЩ