ООН: За милиони жени по света тялото им не е тяхно

Те са ограничени в изборите си
14 апр 2021 19:45, Ния Христова
15
ООН: За милиони жени по света тялото им не е тяхно
Снимка: БГНЕС
Жените в 57 страни по света са ограничени в избора си за това какво могат да правят с телата си, като например да правят секс, да използват контрацептиви или да търсят здравни грижи, се казва в доклад на ООН.
 
Изследването е озаглавено "Моето тяло е мое собствено". Авторите на доклада на Фонда на ООН за населението за първи път се обърнаха към телесната автономия на жените. В доклада се изброяват атаки срещу жени в 57 страни, вариращи от изнасилване до принудителна стерилизация, от тестове за девственост до генитално осакатяване, съобщи АФП.
 
Проучването разглежда ограниченията, които се налагат върху жените, как те решават какво да правят с телата си, без страх от насилие или решение на някой друг относно тяхната физическа цялост.
 
"Тази липса на телесна автономия има огромни последици отвъд дълбоките вреди за отделните жени и момичета: потенциално потискане на икономическата производителност, подбиване на уменията и в резултат - на допълнителни разходи за здравеопазването и съдебната система", се казва в изявление на фонда на ООН за населението.
 
В проучването се посочва, че само 56 процента от страните, разгледани в доклада, имат закони или политики, осигуряващи задълбочено сексуално образование.
 
"Фактът, че почти половината от жените все още не могат сами да вземат решение дали да правят секс, да използват контрацепцтиви или да търсят здравни грижи, трябва да ни възмути", каза директорът на UNFPA Наталия Канем.
 
"По същество стотици милиони жени и момичета не притежават собствените си тела. Животът им се управлява от други", каза Канем.
 
В доклада са изброени 20 държави или територии, в които има закони, които позволяват на изнасилвача да се ожени за жертвата и по този начин да избегне наказателно обвинение.
 
Изброени са и 43 държави, които нямат закони, регулиращи изнасилванията в семейни двойки, и се казва, че повече от 30 държави налагат ограничения върху движението на жените извън дома им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Където са забулени е така. Мъжете там сигурно са яки комплексари и избиват това върху жените, криейки се зад религия. Не са мръдна ли в развитието си от векове.
4
2
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Социално скопен, но поне свободен. А не като жена, принудена да се жени за изнасилвача. Вие ще се ожените ли за някоя, дето ви тормози нонстоп по телефона напр., но не я харесвате, /защото не може да ви изнасили по принцип/?
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък ,на мъжете тялото е техно.Катоняма работа,възможности за реализация и той социално е скопен.Можел да прави полов акт,а после,къдеще ходи.Храна,подслон,надежди.Оонетоняма ли приложни психолози, та въртятгруба социална плоча.Или ни подготвят,че третия пол ще спаси света.Пее*раси сър.
2
3
 
3
 
! Отговори
хаджиreйов преди 3 години
И при мен е така
1
6
 
4
 
! Отговори
Год преди 3 години
Най-старата професия.