Мигел-Диас Канел замени Раул Кастро в кубинската компартия

Това става първия лидер, който не носи легендарната фамилия
19 апр 2021 20:35, Красимир Ангелов
23
Мигел-Диас Канел замени Раул Кастро в кубинската компартия
Снимка: БГНЕС

Мигел Диас-Канел замени Раул Кастро като лидер на Куба и нейната комунистическа партия, слагайки край на шест десетилетия управление на семейство Кастро.

60-годишният Диас-Канел вече е президент на Куба от 2018 г. и сега заема и най-важната позиция, тази на първи секретар на Комунистическата партия на Куба (КПК), след като 89-годишният Кастро излиза в пенсия.

Още по темата
Диас-Канел е първият граждански лидер на Куба и първият, който не носи фамилията Кастро, на власт след Раул и неговия легендарен брат Фидел, който ръководи страната от 1959 до 2006 г.

"Мигел Диас-Канел Бермудес беше избран за първи секретар на централния комитет на Комунистическата партия на Куба", съобщи партията в Туитър, след като на четвъртия и последен ден от партиен конгрес прехвърлянето на властта беше утвърдено.

В последното си обръщение към партията Кастро потвърди "готовност за водене на уважителен диалог и изграждане на нов вид отношения със Съединените щати", които са наложили санкции срещу Куба от 1962 г. досега. Но той подчерта, че страната няма да се откаже от "принципите на революцията и социализма".

Смяната на ръководството не се очаква да доведе до големи политически промени. Тя идва, когато Куба се бори с най-тежката си икономическа криза от 30 години, летяща към небето инфлация, неприятен недостиг на храна, дълги опашки за основни нужди и нарастващото недоволство от ограничените свободи, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Айде преди 3 години
Кафето вече ще го пият с канела кому,нягите !
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КастроЕ, смърт тогава.
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДрайфай, нали си анонимен. Никой няма да ти се смее, че си препил с евтин алкохол, закупен с мизерния ти тролски хонорар.
4
8
 
2
 
! Отговори
Кастро преди 3 години
Революцията е вечна *** ***!Родина или смърт!
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чуя "компартия" и ми се драйфа.
2
4
 
12
 
! Отговори
За сведение преди 3 години
Банани имат, ама не им трябва тоалетна хартия (по съвсем разбираеми причини...)
1
6
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СТАРИЯ ЛИДЕР НАЗНАЧИ НОВ ЛИДЕР :DТОВА ДОРИ НЕ Е МОНАРХИЯ А СРЕДНОВЕКОВИЕТО КЪДЕТО ЕДИН ЛИДЕР СИ ИЗБИРА КОЙ ДА МУ Е НАСЛЕДНИК :D