Една евакуцаия за 3 дни, която трае вече 35 г.: Да се завърнеш в Припят

Людмила Хонча напуска града когато е едва на 4 години
26 апр 2021 19:26, Нели Христова
38
Една евакуцаия за 3 дни, която трае вече 35 г.: Да се завърнеш в Припят
Снимка: БГНЕС

Преди тридесет и пет години експлозия в атомната електроцентрала в Чернобил в Украйна пусна смъртоносна радиация в атмосферата. Най-близкият град, Припят, дом на около 50 000 души, е евакуиран заедно с други общности в зона с големина 4000 кв. км.

По това време Людмила Хончар е на четири години и живее в Припят с родителите си. Днес, 35 години след трагедията, тя се връща, за да намери семейния си дом.

В първите дни след евакуацията Людмила живее в дома на братовчед си Петро, който се намира на 120 км от Припят.

"Беше лятото на 1986 година. След това се преместихме в Киев и започнахме да изграждаме живота си наново. Дълго време родителите ми повтаряха, че ще се върнем в Припят и всичко ще бъде наред. След това се разболяха", разказва Хончар пред BBC.

"Имам толкова много мисли в главата си. Една седмица преди пътуването до Припят си спомнях разни неща и си мислех какво е можело да бъде по-различно, ако бях отраснала тук", казва Людмила.

През последните 35 години нивото на радиация е спаднало значително в Припят. Сега той привлича много туристи от цял свят. "За мен темата е чувствителна и много болезнена. Не знам как хората могат да си купуват сувенири от тук", възмущава се Людмила.

Много от хората, които живеели в Припят, работели в ядрената електроцентрала Чернобил. Бащата на Людмила участвал в строежа й, а след това помогнал и за построяването на защитния саркофаг, изграден след аварията. Никой не знаел колко опасно е наистина.

"Баща ми казваше, че са им дали само слънчеви очила. Казали им да ги носят докато работят, но никой не го правил. Очите на баща ми се увредили. Много по-късно разбрахме, че причината е била радиацията", разказва Людмила. Тя успява да намери своя апартамент - номер 89, който не напуска спомените й вече 35 години.

Все още не е ясно колко са жертвите на аварията в Чернобил. Някои твърдят, че са под 50 души - онези, които първи се отзовали на терен. Според други, хиляди са починали в следващите години. И майката и бащата на Людмила са издъхнали от болести, свързани с радиацията.

"Родителите ми казваха, че тук е било прекрасно преди бедствието. Не се съмнявах в думите им. Това бе моят дом. Но сега, когато го посетих, осъзнах, че вече не е мой дом. Може би заради всичко това съм станала по-силен човек. Това ми помогна винаги да постигам целите си. Щастлив човек съм. Не мога да кажа, че Чернобил ме направи човека, който съм, но накра моите родители да ми покажат, че никога не се предават.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разпитайте българи и ще намерите по интересни истории за живота, Тъпо е да се ходи до Украйна и да се върнат с толкова безсмислена история.
24
3
 
6
 
! Отговори
Киро преди 2 години
50 човека, не 5 са починали, даже реално никой не е починал. Стига глупости, изпуснатата радиация от реактора е толкова много, че със 100% сигурност, без да се правят проучвания е ясно, че при хиляди души е спомогнала за развитието на ракови заболявания. Все пак всички носим "дефектни" клетки, трябва ни просто катализатор за да развием рак, най-голямото изпускане на радиация, причинено от хората определено е такова събитие.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Муахаха 4Мда, красиви са. Цял свят ги знае. Украинки, рускини... Много красиви. И много употребявани. Ама щом нямаш нищо против да си там, където преди теб са били още 9934 момъка... да ти е сладко! :)
22
3
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 2 години
Когато стана аварията бях командировка в София?Имаше два реда към последните страници на в." Работническо дело",където отбекязаха събитието.От колеги разбрах,че химиците са замерили радиацията,която е много над допустимото.Радиоактивният облак е засегнал повече южна България.Пи това време в района ни косяха и хранеха кравите с ребко.Съответно радиацията в млякото и на децата....Партийните *** си хранели семействата и родата с еко храни от държавният резерв...!
21
0
 
6
 
! Отговори
ВАЙ ВАЙ преди 2 години
"Мисирките" колко са неграмотни. Едно заглавие не могат да напишат, ама имат мнение. Няма КОЙ да ти каже. "***"!
20
8
 
5
 
! Отговори
и колко да са ? преди 2 години
Според мен - всички ще починат в следващите 100 години. Живота не е безкраен.
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са ми едни от ранните детски спомени. Тогава ми е било забавно, но сега като се сетя как учителката в детската градина ни плашеше с радиацията и в нашите представи тя беше нещо като Баба Яга, вече не ми е сменено. Особено след като загубих приятелка заради левкемия.
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София си е Припят от всякъде, 35 години са минали и не се отличава особенно...
17
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рушко сделано. Все нормална.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и сега щом ни облъчвам колко опасна е аварията, остава отворен въпроса защо втори блок затваря 1991г. третия затваря 1996 а последния блок чак 2000г. толкова много години след аварията?https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%95%D0%A6_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB
15
11
 
2
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Ко ше прайм ся? Не е хубаво да мислиш толкова за миналото. Истинският мъж гледа само напред и нагоре. Истински мъж като мен, например.
14
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чернобил е в Украйна и в бившата Украинска съветска република.Украинските некадърници да не се крият днес и да се крият зад Русия.
13
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичкото зло идва от Русия.
12
12
 
36
 
! Отговори
:( преди 2 години
За съжаление България е една от най-пострадалите държави! По нещастно стечение на обстоятелствата въздушния поток отнесе радиоактивния облак над България, а валялия дъжд посипа земята и хората (изкарани и на 1-во майската манифестация под този дъжд). Политбюро скри проблема, не раздаде на хората йод и не унищожи радиоактивната селскостопанска продукция. Вследствие на всичко това в огромна степен, е този зловещ бум на онкологични заболявания при българите!
11
25
 
18
 
! Отговори
мухахахаха преди 2 години
Какво друго може да се очаква от руските некадърници, които нямат капацитетът да сътворят дори една читава кола???
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добра статия само и липсва едно допълнение. Напишете за кучетата с пет крака и родените деца с по три ръце Някой без ръци и крака а други без пръсти на ръцете и краката.
9
4
 
2
 
! Отговори
Тошо селянинът преди 2 години
Ще мълчим!!!
8
11
 
2
 
! Отговори
Въх че заглавие.. преди 2 години
.. просълзих сА!
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този ден през 86-та (бях 3-ти клас) дядо ми, който тайно слушаше радио Свободна Европа не ме пусна на училище, като накара баба ми да залепи всички фуги на на прозорците и вратите с тиксо и лейкопласт. А тя като медицински работник ми даваше да пия вода с йод и така 2 седмици не ме пускаха навън да играя.
6
9
 
5
 
! Отговори
Комитата от Пекин преди 2 години
ще Възродят Европа с Чисти Китайски Ариици след като Уханската Чума си свърши задачата!