Нови сблъсъци в Ерусалим - ранените са над 90

Ден след големите изблици на насилие в Свещения град
9 май 2021 09:51, Петя Славова
22
Нови сблъсъци в Ерусалим - ранените са над 90
Снимка: БГНЕС

При нови сблъсъци снощи между израелски полицаи и палестински демонстранти бяха ранени над 90 души в няколко квартала на Източен Ерусалим, съобщи Палестинският Червен полумесец. Това стана ден след най-големите изблици на насилие за последните няколко години в Свещения град, които породиха опасения от нова ескалация на насилието, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

Според спасителните екипи повечето от ранените, сред които има и непълнолетни, са пострадали от гумени куршуми и шокови гранати. Израелските сили на реда използваха и водни оръдия да разпръснат палестинците, някои от които ги замеряха с предмети.

Ракета бе изстреляна от ивицата Газа към Израел, който обяви, че е нанесъл удари по позиции на ислямисткото движение "Хамас".

Снощи на Площада на джамиите - третото по святост място за исляма, наричано Храмов хълм от евреите - десетки хиляди палестинци отидоха на молитва след ифтара, вечерята след дневния пост по време на рамазана. Имамът на джамията "Ал Акса" призова вярващите да запазят спокойствие, съобщи журналист на АФП от мястото на събитието.

Но в квартал Шейх Джара, театър на ежедневни протести срещу възможното прогонване на палестински семейства от домовете им в полза на израелски заселници, демонстранти излязоха по улиците и започнаха да замерят с предмети силите на реда, които отговориха с лютив газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи правота е в силата.А тя силата си сменя приоритетите ненадейно.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е да се предотврати пълната евакуация на мюсюлманите в квартал Шейх Чера, за да се задържат семейства тук и да се провери дали принадлежат към този квартал. Освен това трябва да се върнат домовете им на семействата на ал-Кюрд, Гауи и Ханун, които са били насилствено изселени през 2008-2009 г.Утре се очаква провокация на незаконите заселници готвят се да нахлуят в двора и на джамията Ел Кудс.
16
3
 
5
 
! Отговори
читател преди 2 години
И защо палестинците ги бият навсякъде?Изгониха ги с бой от Египет, от Йордания, задържаха се в Ливан, и го срутиха, превърнаха го в руини.Междувременно изядоха 200-300 милиарда помощи.И нищо.Така ще е и в бъдеще.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После ще е вашия редзнаеш ли това?Как бърже се отмятат нямаш престава.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво би се случило.Ако свободно се заселват в Еросалим ?Ще напълни с Християни.А как евреите имат право по целия свят да гадорят не проумявам.
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евреите са неприятни хора, но мене ме кефи как една супер малка държава е заобиколена навсякъде от ислямисти и е поставила наглите ислямисти и скапаните им джамии, където им е мястото, навряла ги е там, където слънце не огрява и те само лаят и скимтят като бити кучета. Евалла на евреите за това.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой комунист-атеист евреин по долу подклажда , видите ли ако не сме ние евреите те ще ви рушат храмовете.Абе безбожник само преди дни беше споменаването на разпъването на кръста.А тая религия векове е пазила и пази ключа от портата.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААВсичките ли така правите?
10
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
пропусна комунизъм.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ционизмът е много вредна идеология..............заедно с радикалния ислямизъм!!!
8
22
 
4
 
! Отговори
Меди доганов преди 2 години
Алах е наш баща, хората трудно го приемат,но с помощта на ятагана ще склонят глава пред рогатия! Не напразно над всяка джамия стърчат рога и парцаливи *** вият на умряло по пет пъти на ден.!. Подчинете се овци!!!
7
24
 
7
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 2 години
Много от коментиращи те се подиграват с Аллах, той не създател само на мусулманите а е създал целият свят.Тва Че дявола ва заблойдава векове наред е друг въпрос. Но несе подиграват с ОТЕЦА Аллах. Щеси навлечете гневът му И то съвсем скоро. Се наблудаващ
6
10
 
8
 
! Отговори
@ преди 2 години
Какво се мотаят толкова години? Да ги изселят окончателно, какво е това троха по троха. Колкото повече се мотаят, толкова повече проблеми ще имат!
5
13
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
А, не така. Ако ще поднасяме новините, да са цели - араби от източен Йерусалим си продават имотите на евреи, а комшиите им ревът АлахуАкбар и викат за помощ миротворците от Хамас. Сиктир лъжи арабески.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете нещо и за масовите протести и убийства.
3
5
 
8
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Израел е трън в ивицата газа на алахата!
2
6
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Му му ни те не работят, но вечерят и след като се назобят хвърлят къч!!!
1
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре Израел да е там отколкото някакви фанатици. Иначе отдавна щяха да са съборили всичко християнско там уж в името на сещате се кой. Аз неща и да го споменавам дори.