Шотландската национална партия спечели вота за местен парламент

Един глас не й достигна за абсолютно мнозинство на изборите
9 май 2021 11:55, Петя Славова
15
Шотландската национална партия спечели вота за местен парламент
Снимка: БГНЕС

Един глас не достигна на Шотландската национална партия да спечели абсолютно мнозинство на парламентарните избори, стана ясно след преброяването на всички гласове. Със спечелените от Зелената партия 8 места обаче в новия парламент ще преобладават депутатите, които са за независимост на Шотландия, предаде БНР.

Шотландската национална партия на Никола Стърджън спечели 64 места в 129-местния парламент в Единбург. Не ѝ достигна едно място за абсолютно мнозинство, по пък има едно място повече от предишните избори през 2016 година.

Това е четвърти пореден мандат за националистите, което означава 19 години на власт. Стърджън заяви, че неин приоритет сега е да изведе Шотландия от пандемията. Тя обаче допълни, че намерението ѝ да се проведе нов референдум за независимост си остава и вотът ще бъде поискат от Лондон щом приключи кризата около COVID-19.

Според нея няма демократично оправдание за британския премиер Борис Джонсън да блокира провеждането на референдума.

Съмишлениците на националистите по въпроса за референдума от Зелената партия спечелиха 8 места, така че не би трябвало да има никакъв проблем при гласуване в шотландския парламент за провеждане на референдума. Позицията на Даунинг стрийт продължава да е твърда и премиерът няма намерение да даде позволение за референдума. А това означава, както посочват политическите наблюдатели на Острова, предстояща голяма политическа битка, която може да прерасне в конституционна криза и съдебна битка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер, разпад на малобритания ще бъде чудесен край на една долна нация.
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква национална партия е тази която жадува отново да стане слуга на джендърите в Брюксел ?
6
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се завъртнат мъжките пеперудки нахоризонта.Гайди и мъже в полички,товае образа на шотландия.Танци и уиски.С тази балонна нотка,за референдум,кака Стържън,ще стигне до старческидом.Тя е като нашето сидерче.Рипне,ха,изплаши плебса и е на националнахранилка.Стържън ,няма никаквавласт ,и отговорност.Но,службичкатае престижнааа.Джон,защо Стържън,вечно иска референдум?За да е престижна службичката сър.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свобода за Шотландия..................вън английските окупатори!!!
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия е наш враг, винаги са поддържали Турция в наш ущърб!
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като Лондон е признал Косово за независима държава , няма да им е проблем да признаят и независимостта на Шотландия . Би трябвало да е така . Щом за едни хора може , би следвало ,че и за други може . Нали политиците в Лондон са едни от най-големите демократи в света . Трябва да се съобразят с желанието на хората по шотландските земи
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С вас съм шотландци.
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко! Честито! Отделяйте се от наглосаксите най-сетне