Китайски безпилотен апарат кацна успешно на Марс

Модулът носи марсоход, ще събира и анализира проби от скалите
15 май 2021 08:28, Елка Василева
96
 Китайски безпилотен апарат кацна успешно на Марс
Снимка: архив, БГНЕС

Китайски безпилотен космически апарат кацна успешно на Марс, съобщават световните агенции, като се позовават на китайски медии. Апаратът на име "Тянвън-1"е успял успешно да премине през атмосферата на Червената планета, което досега провали няколко други опита на различни мисии за кацане.

Модулът носи марсоход, чиято задача ще е да събира и анализира проби от скалите в продължение на около три месеца. Той ще изследва също йоносферата и климата.

Началото на мисията беше през юли миналата година, като апаратът достигна орбитата на Марс през февруари. Вчера китайските медии обявиха, че той вече е в етапа на кацането - момент, който е оценяван като рисков заради забавеното изпращане на сигнали до Земята.

През февруари НАСА „примарси“ успешно марсохода "Упорство", припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
до 50 преди 2 години
Номер едно е ама отзад напред! Всичко което е китайско се поврежда точно една минута след като му изтече гаранцията или преди това!Защо ли мислиш,че чехският президент наскоро каза"Аз съм един тайванец".Знаеш ли защо?Поне от 10години избягвам да купувам неща произведени в Китай.Единственото здраво китайско нещо което имам са едни клещи.Е,да правени са преди 40 години!
46
0
 
0
 
! Отговори
туриста преди 2 години
Е,сега вече и на Марс има КОВИД!Да си знаете и да не се чудите има ли няма ли.Преди да тръгнете за Марс- първо отрицателен PCR и после Phizer или Moderna за из път!Да няма после изненадани!Ние се чудехме да ходим ли или да не ходим,ама след като и там КНР са доставили КОВИД значи нещата са ясни. Ще зачакаме да стане ясно какъв е щамът и ефективни ли са срещу него ваксините!
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съветчани винаги са имали проблеми с пальотите до МарКс и досега нито една успешна мисия - вси са окончили с провал.
44
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До М,ДА: 1 Милиард спокойно могат да ги махнат от китайците и готово :) Ще намалее населението
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на китайците! Накоро нова космическа станция, сега марсоход. Утре - Сибир. Стъпка по стъпка, както учи древната китайска философия и Дън Сяо Пин.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51Каква руска апаратура, бе байко? По времето на Брежнев на руснаците не им трябваше китайска индустрия, пращаха апарати по всички краища на слънчевата система. От 20 години обаче са построени 30 хиляди църкви и един космодрум е готов на 20%. Гагарин гледа отгоре и плаче.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става. С руска апаратура и китайска индустрия - всичко е постижимо! А илон маск от яд се съдира сега като истинските учени и инженери правят чудеса.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е номер едно в света.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
38
0
 
1
 
! Отговори
Iordan ivanov geolog преди 2 години
Warnings about VENUS /ВенераСлед кацането на МАрс на апарата на САЩ се включиха няколко наши древни следящи станции от океана над Планетата Венера. Преди няколко часа работна станция засече къде точно се намира град Пекин..Подава сеизмичната активност на Земята вижте EMSC
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 44- КОГА СЕСЕСЕРЕЙСКИ АПАРАТИ БЕХА ТАМ ТИ СИ БИЛ НА БАЩА СИ ВЪВ МЪ ДУ РИ ТЕ
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, нема да са чайнизите, хамерикантците ще са - за всеобщ ужас на пролетариата.Единственият шанс на чатар-конспираторите е да декларира, че това е фейк нюз, и толкова.
35
7
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
тия тарикати-китайците,ше земат да пратат ПЪРВИ и човек на Марс....И тогава Илончо Мъскчо ше си отхапе опашката от яд.....Или ще му я отхапят тия,които той е лъгал толкова време....Иначе,новината е добра..Дано най-после започнем да получаваме снимки и инфо и от алтернативен източник,не само от потъналата в догадки и подозрения НАСА..
34
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УСАняците кацнаа отдавна на Марс, сега и чайнизите.От всички СеСеСеРейски мисии ни една за илач, успешна.Ми ся, ко ке прайм? Loool
33
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 38До 1000 г. слънцето ще глътне Меркури и ще тръгне към Венера. Не е сигурно накъде ще тръгне Земята след това дали към слънцето и ще изгори или ще напусне слънчевата система и без слънце ще стане на тъмна и умряла пустиня докато не се разбие в черна дупка. Дори и ако остане, слънцето ще изгори всичко на течен ***.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До реалнафантазияВояжерите ще изгорят в черни дупки. Китайският мърсихот само ще замърси и накрая ще се скапе и угасне от студа при минус 200 на Марс.
31
0
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
Отновно какво виждат войаджърите - същото, което виждаш и ти. Единствено няколкото видими планети са на различни места.
30
1
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
Всяко тяло летящо с трета космическа скорост ще напусне пределите на слънчевата система. Но наистина с тези скорости, които се постигат с реактивните двигатели, не може да постигнем много. Ограничени сме от прекалено много фактори. Най-вече продължителността на живота ни.Истината е, че едва ли в близките 1000 години ще имаме възможност като човечество да живеем другаде. А за това време не знам дали ние самите няма да се самоунищожим.
29
1
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
До 36Да не забравяме, че войаджърите напуснаха слънчевата система... де да можехме да видим какво виждат те... :)
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С инвестиране във ферарита яхти и тн. а не в наука няма да стане.Те със запека трудно се справят съвременната медицина камо ли интергалактически полети.Просто нищо не се знае