Как се доставя кислород за болните от COVID-19 в подножието на Еверест?

Някои села в Непал се намират на труднодостъпни места
11 юни 2021 19:15, Нели Христова
12
Как се доставя кислород за болните от COVID-19 в подножието на Еверест?

Видео в TikTok показва как четирима мъже вървят пред зашеметяващ фон. Някои от най-високите върхове в света са зад тях, докато те внимателно балансират по дънер, носейки кислородни бутилки, над буен поток. Зад тях се вижда почти нереален водопад.

Клипът не го показва, но мъжете успешно преминават през препятствията, според медицинската сестра, публикувала клипа в социалните мрежи. Той показва екстремните дължини, които медицинският персонал трябва да измине, за да помогне на пациенти с COVID-19 в някои от най-отдалечените кътчета на света.

Хиляди поздравиха фронтовите служители на Непал, които се борят с яростна вълна на нови случаи на коронавирус в напрегната и недостатъчно финансирана здравна система, която е логистично почти невъзможна за навигация в планинските региони. Клипът бе гледан от милиони хора по целия свят.

28-милионната държава, където една трета от населението живее близо до линията на бедността, е една от най-засегнатите страни в Южна Азия. Има повече от 8000 смъртни случая, свързани с коронавируса, а близо 600 000 души в Непал са заразени с вируса.

В селските райони на Непал - където няма почти никаква здравна инфраструктура - нерегулируемият и свлачищен терен направи недостига на кислород в цялата страна още по-труден за навигация.

Уша Махато, медицинска сестра на пандемия в отдалечения непалски квартал Мананг, която публикува видеото, казва, че то отразява голямото предизвикателство пред доставянето на кислород в селските райони на Непал.

"Нашият квартал Мананг е много отдалечено място", казва 25-годишното момиче пред VICE World News. На 3 юни Махато, която често документира живота на фронтовите здравни служители на страницата си в TikTok, заснема как  двама доброволци й помагат да транспортира доставки на кислород от съседния провинциален квартал Гандаки.

@ushamahato59

#manangdistrict

♬ original sound - Suman SK

Мананг, който е на около 170 мили от връх Еверест, има население от около 6000 души. Пътищата му се считат за едни от най-опасните в света.

"Тези пътища могат да се преминат и с автомобил, но поради наводнения в момента няма как да се използва такъв транспорт", обяснява Махато.

Получаването на доставки на кислород от най-близката държавна болница отнема 14 часа. Двете бутилки от клипа са за 12 пациенти с коронавирус в село Махато.

"Тези мъже от видеото всъщност бяха работници, участващи в строителството на пътя",  споделя тя. "Почти не ги познавах, но ги помолих да ми помогнат да пренеса тези бутилки през водопада. Помогнаха ми, без да кажат и дума. Искрено поздравявам тяхната безкористна постъпка."

На фона на бушуващата пандемия, Махато каза, че нейното видео показва надежда. "Хора като тези са това, с което е известен Непал", добавя тя.

Това е много необходимата доза позитивност. Докато смъртоносна втора вълна от пандемията изглежда е под контрол в столицата на Непал Катманду, експертите казват, че не е ясно колко лоша е ситуацията в отдалечените села на страната. Непал съобщаваше за около 9000 нови случая на коронавирус всеки ден преди месец, но тези тревожни цифри оттогава са намалели наполовина.
 

@ushamahato59

Get well soon buwa 😟##covidpatient ##frontliner ##manangdistrict

♬ original sound - Suraj magar

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 2 години
Как се доставя кислород за болните от COVID-19 в подножието на Еверест?......Ми много лесно, слагат им три четри маски на носа и усттата и имунната им система заработва на пълни обороти с въглероден двуокис и всичкото вирус бяха. Ако кислорода помагаше -маските нямаше да са задължителни. Нали?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия ковидари вече и на еверест лекуват вируси. явно не са и чували за височинна болест.
2
0
 
1
 
! Отговори
Ultimate gangster преди 2 години
Кви кИбАпЧиТА уе еййй я дайте по 100 евро на калпак да видим няма ли да се ваксинират.
1
1
 
4
 
! Отговори
Шарани преди 2 години
Кебапче срещу ваксина в Букурещ, румънците на опашки.