Кои са най-скъпите градове за живот след пандемията?

Ню Йорк изпадна от топ 10
22 юни 2021 15:50, Нели Христова
39
Кои са най-скъпите градове за живот след пандемията?
Снимка: БГНЕС

Според тазгодишното проучване на разходите за живот на Mercer най-скъпият град се оказва в... Туркменистан.

Годишният доклад класира 209 града на базата на разходите, които са нужни за жилище, транспорт, храна и развлечения. Ню Йорк е използван като базово сравнение.

Столицата на Туркменистан, Ашхабад, която беше номер две в миналогодишния списък, е нещо като аутсайдер в топ 10, който включва най-вече бизнес центрове като Хонконг (най-скъпият град през миналата година, който се нарежда на второ място тази година), Токио (номер четири за 2021 г.) , Цюрих (номер пет за 2021 г.) и Сингапур (номер седем за 2021 г.).

Продължаващата финансова криза в Туркменистан, довела до недостиг на храна и хиперинфлация, е посочена от Mercer като причина, поради която разходите за живот на Ашхабад са се повишили през последните няколко години.

Може би най-голямата промяна от миналогодишното проучване на Mercer показва, че Бейрут се издига от 45-ия най-скъп град за международни работници през 2020 г. до третия най-скъп за 2021 г. Според Mercer това развитие се дължи на икономическата депресия в Ливан, която се изостри от пандемията и експлозията на пристанището в Бейрут през август миналата година.

Междувременно, тъй като еврото спечели почти 11% спрямо щатския долар, европейските градове бяха класирани сравнително по-скъпо от американските. Това доведе до отпадането на Ню Йорк от топ 10 на Mercer, докато Париж се изкачи в класацията от номер 50 през 2020 г. до номер 33 през 2021 г.

По подобен начин поскъпването на австралийския долар доведе до изкачването в класацията на австралийски градове като Сидни и Мелбърн.

Що се отнася до най-евтините градове за задгранични работници, според класацията на Mercer това са Тбилиси, Грузия (номер 207), Лусака, Замбия (номер 208) и Бишкек, Киргизстан (номер 209).

Промяна на моделите на работа

Винс Кордова, лидерът на международната мобилност в североизточната част на Mercer, казва пред CNN, че класацията тази година е повлияна и от промяната на бизнес моделите след пандемията.

Между ограниченията за пътуване, широкото възприемане на модела за работа от дома и ситуацията с COVID-19, различна в различните държави, някои компании избират международни отдалечени наеми вместо преместване на работници в друга държава.

"Тъй като видовете международни задания се променят, това създава промени в търсенето на определени стоки и услуги и различни потребителски профили", казва Кордова.

Кордова също така отбелязва въздействието на "бързото, но неравномерно" възстановяване на Китай от COVID-19 върху тазгодишните резултати.

"Това е единствената голяма икономика, която постига растеж през 2020 г.", казва той, посочвайки, че това е довело до изкачване на китайските градове нагоре в класацията.

Гледайки напред, Кордова предполага, че щатският долар може да се "върне" през следващата година, което може да диктува формата на бъдещото класиране.

Най-скъпите градове за живот през 2021 г. са:

1. Ашхабад (Туркменистан)
2. Хонконг (Китай)
3. Бейрут (Ливан)
4. Токио (Япония)
5. Цюрих (Швейцария)
6. Шанхай (Китай)
7. Сингапур
8. Женева (Швейцария)
9. Пекин (Китай)
10. Берн (Швейцария)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Забравили са Несебър,а това е вече национална обида.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази класация е пълен булшит. Бейрут не може да е в класацията, защото там има сериозна обезценка на местната валута заради кризата, започнала преди това. Няма как градове като Ню Йорк да изпаднат от класацията, това изпадане е изкуствено, трябва за всички градове да се прилагат едни и същи критерии, за да има стойност подобна класация. Не може държави с политически и икономически кризи, започнали преди ковид, с инфлация и девалвация, да се сравняват с държави, в които няма такива
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най- скъпите градове за живеене са в републиката на наглите българи тикви, дори и в най скъпите държави банките не взимат комисионни за кредиторите си само миризливите български банки и тиквениците които им ръкопляскат че били големи велики български бизнесмени а те са просто едни *** живеещи от таксите на парите на хората които си дават парите на българските тиквенски банки
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лом, Видин и Мездра!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да е скъпо, но какви са заплатите? Важно е разхода за живеене спрямо заплатата какъв е. На село може да е евтино, ама и заплатата да е под минималната. Накравя ти остава едно нищо.
24
4
 
5
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Ми то София е толкова скъпа вече, че да се чудиш дали не си на Пето Авеню....А фасадите едни издраскани и улюпени.....И като почнат разни *** да се правят на велики....Дивашка му работа
23
3
 
3
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Кои са най скъпите градове?.... Това пък кой го интересува? Пропуснали сте и няколко български града....със сигурност
22
2
 
2
 
! Отговори
Шопите тарикати се преди 2 години
пазарят като *** за нощувка на морето.Дъълго се пазарят,но без пари няма.Искате безплатно шопчета?!Бегайте при БЧК !!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26А в адвокатските кантори в София знаеш ли по колко дават? По 400 лв. Живей ти с тези пари.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за кво му цъкате на човека минуси ? Действително 1000лв. заплата в София са заплата на чистачка. Вижте в ***.bg. Ако знаеш език, спокойно започваш работа от 1800лв чисти нагоре. И това е стартово. Тези които цъкат минуси не са от София или наистина нямат реална представа за пазара на труда.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е най-скъпия град след пандемията
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега какво излезе? Синди Ав$тралия дори не може да се класира в топ 10 на скъпите градове, евтина работа.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След пандемията? Че тя свърши ли и кога?
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София реално нищо не се произвежда.Около 200 000 души държавна администрация,безброй офиси с основна цел усвояване на обществени поръчки и пране на пари и търговски фирми,опериращи в цялата страна и даващи мизерни заплати в провинцията и големи в столицата.Това ако не е тоталитаризъм и комунизъм,здраве му кажи.
15
2
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Човекът ти казва, че НЕ си мързелив, драги ми смехурко. Казва ти, че нищо не можеш и самият факт, че не си смелил 2 изречения, които е написал, говорят какво умееш. Едно голямо нищо.
14
3
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Мързелът няма общо с квалификацията и възможностите на човек. Ето ги овчарите- работят от сутрин до здрач. Сервитьорите, шофьорите- и те. И какво умеят?! Това, което го умее всяко дете трета група детската градина.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9Нелито да поясни? Сигурно се шегуваш.
12
7
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Държавните търтеи в София само сриват СРЗ с ниските си (бих казал жалки) заплати. Ако махнем тях и сивия сектор, СРЗ в София е над 4000лв..
11
7
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Ти не си мързелив. Просто нямаш никакви знания и не можеш нищо, което да е търсено на пазара. Затова и живуркаш с 2000лв. на месец. Simple as that.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парадокс е,че в София гласуват за десните партии,като там си е чист комунизъм.Само държавни търтеи на държавна заплата и то тлъста.А поне 70% от тези *** по цял ден нищо не правят и дори самите те не знаят в какво точно се състои работата им.