В Япония предлагат 4-дневна работна седмица, за да няма смърт от преумора

“Кароши” често настъпва след месеци наред по над 100 часа извънреден труд
23 юни 2021 19:22, Елка Василева
56
В Япония предлагат 4-дневна работна седмица, за да няма смърт от преумора
Снимка: архив, БГНЕС

Япония е известна с това, че хората работят до късна старост. Повечето от служителите полагат и извънреден труд, а самоубийствата от преумора не са рядкост. Едно предложение на правителството може да промени това.

Японците са прословути със своята работливост. Но управляващите в Токио са решени да дадат възможност на гражданите в страната да подобрят съотношението между работата и свободното време. В последните насоки за икономическата политика, които японското правителство изготвя всяка година, работодателите бяха призовани да позволят на служителите си да работят по четири, а не по пет дни в седмицата, пише Дойче веле.

Пандемията вече предизвика сериозни промени в японските корпорации, голяма част от които са известни с консерватизма и традиционализма си. Политическите лидери сега се надяват да убедят ръководствата на фирмите, че гъвкавото работно време, дистанционната работа, омрежеността и редица други нововъведения могат да бъдат от полза, ако продължат и след края на кризата с коронавируса.

Още по темата

Съживяване на икономиката

Според правителството четиридневната работна седмица ще позволи на бизнеса да задържи на работа онези служители, които в противен случай биха били принудени да напуснат, ако решат да създават семейство или се грижат за по-възрастните си роднини. Много работещи ще имат освен това време, за да получат допълнителна квалификация или дори да започнат втора работа. И най-вече - повечето свободно време ще мотивира хората да консумират и да харчат пари, което ще стимулира икономиката.

Япония е изправена пред сериозна демографска криза, предизвикана от ниската раждаемост. Новият план цели да позволи на младите хора да разполагат с повече възможности да се срещат, женят и да раждат деца.

В последно време японските власти опитват различни начини, за да преодолеят стагнацията в икономиката, но инструментите, с които разполагат, са ограничени. Затова следващата възможна стъпка е свързана с необходимостта от промяна в начина на живот и работа на милиона японци, обяснява Мартин Шулц от “Фуджицу”. “По време на пандемията компаниите преминаха към нови начини на работа и отбелязаха постепенно нарастване на производителността”, казва той пред ДВ.

Реакциите не са еднозначни

Плановете на правителството обаче не се приемат от всички. Япония вече изпитва недостиг на работна ръка, породен от застаряването на населението и намаляващия брой на млади хора, които започват работа. Също така има опасения, че мениджмънтът няма да е склонен да промени нагласите към труда, които са били неизменна и ефективна част от обществената култура в Япония поколения наред.

Служителите от своя страна намират идеята за примамлива, но се притесняват, че промяната ще доведе до намаляване на техните заплати или до обвинения, че не са достатъчно всеотдайни.

Джунко Шигено, която е завършила бизнес и чужди езици, получила няколко предложения за работа от големи корпорации. Въпреки това избрала по-малка фирма, която дори е по-отдалечена от дома ѝ, защото повече ѝ допаднала нейната фирмена философия, включително и по отношение на работното време.

“Направих проучвания за компаниите, които ми предложиха работа на пълен работен ден“, казва тя и добавя, че била шокирана, когато  жената, с която разговаряла за наличието на свободно време в една от фирмите, просто се разплакала.

Един от най-големите проблеми за младите хора в Япония е неплатеният извънреден труд. Компанията, към която ще се присъедини Шигено, обещава, че никога няма да ѝ се налага да полага повече от 15 часа извънреден труд на месец. В една от другите компании, при които е имала интервю, ѝ обяснили, че от нея се очакват по около 60 часа допълнителен труд всеки месец.

Смърт от преумора

В японските медии редовно циркулират истории за млади служители, които се разболяват или слагат край на живота си заради стрес и постоянна преумора. “Кароши” - или смърт от преумора - често настъпва, след като служителите са работили по над 100 часа извънредно в продължение на месеци.

“Това не е за мен”, каза Шигено. “Очаквам с нетърпение да работя и да придобивам нови умения, но също така искам да имам време за мен, да виждам семейството и приятелите си и да развивам хобитата си.”

“През последната година служителите доказаха, че не е необходимо да присъстват в офиса по пет дни в седмицата и то до късно през нощта, за да са продуктивни“, казва Мартин Шулц. “Най-големият риск в момента е, че някои компании ще се върнат към стария начин на работа и ще настояват служителите да прекарват целия ден в офиса”, добавя той. “Компаниите, които не допускат тази грешка, могат само да спечелят.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От личен опит: висококвалифицирана работа след 8-мия час за деня - няма. Тези които правят оувъртайм и твърдят, че са продуктивни или не работят на макс през първите 8 часа или им се пречи да работят на макс (шум в офиса, нахални колеги и т.н.). Бъдещето е на под 40-часовите работни седмици, с плаващо работно време и превес на пълноценния личен живот. За жалост това не важи за обслужващите сектори
34
1
 
0
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Отдавна ми се струва, че робството не е изчезнало, а просто се е променило, малко по-фино "ти вадят душата", с памук ... Но когато има повече търсене на работници/служители, а няма желаещи, тогва можеш да изискваш и ти повече от робовладелеца, пардон работодателя !!!
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отдавна ни направиха роби
32
1
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които дрънкат, че трябва да се работи всеки ден, са промити мозъци и слуги. Ако искаш да си здрав, психически и физически, не трябва да работиш всеки ден, освен ако наистина не ти доставя удоволствие, а на повечето хора работите им са толкова отвратителни, зле платени и тежки, че няма как да им доставя удоволствие. Освен това именно с капитализма хората започват да работят повече, даже през Средновековието не е имало такова бачкане, и то за лудо, исторически факт е това.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сбъдната мечтаХоди поживей там, всеки турист остава с добри впечатления, ама като почнеш да живееш и работиш на едно място, тогава разбираш какво е, иначе само повърхностни впечатления и повърхностни заключения, които не се различават помежду си
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сингапур е даже по-зле, там работиш без пари след работно време, а никой не смее да си тръгне преди да е работил 12-14 часа, лесно можеш да останеш без работа, ако не си роб
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Япония е една от най-надценяваните страни, красива природа, ама ужасяващи йерархии и култура на мазохизма, която перфектно обслужва капитализма. При всички азиатци е горе-долу така, като изключим чистотата, затова и най-големите капиталисти инвестират най-много в тези страни, знаят, че имат на разположение обработвани векове наред роби, които се радват да са роби, чувстват се някак длъжни да робуват
27
1
 
3
 
! Отговори
Тъпаци, преди 2 години
променят се почивните дни от два, на три, а не заплатите или осигуровките.Имате ли още тъпивъпроси?
26
0
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Няколко дни работа за швейцарски заплати и ще има огромно развитие, а не както е сега без почивен ден постоянна работа, без да се плаща и африканска заплата и емиграция докато не емигрират всички
25
1
 
4
 
! Отговори
Насакото Яката преди 2 години
Какви спомени ... всеки ден има земетресения там. Да, чисто е, но с тези небостъргачи това живот ли е. Блъскат ти, за да влезнат в метрото. Чистота и работа до лудост, бачкаш, бачкаш, бачкаш и какво ...
24
1
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Служител за няколко дни може да си свърши работата за седмицата и не е нужно да работи пет шест дни, два до четири дни са достатъчно а другото време да го използва за себе си така,ще има производителсност и развитие
23
8
 
4
 
! Отговори
Сбъдната мечта преди 2 години
Мечта ми беше да отида до Япония , никога ама никога няма да ги стигнем , не говоря само за БеГеТо....ами за целия останал свят !!! Близо три седмици бях там.....никога няма да го забравя ....останах само със супер спомени ...
22
4
 
8
 
! Отговори
Ss преди 2 години
В Япония бих отишъл само като турист
21
3
 
0
 
! Отговори
Биянка - Про лето преди 2 години
Мкже ли да живея добре да имам любов и пари ?
20
2
 
2
 
! Отговори
ист преди 2 години
до 32 - омреженост да се разбира свързаността с интернет. Не са направили добър превод.
19
7
 
2
 
! Отговори
Не става преди 2 години
Ако стане - вече няма да сте ЯПОНИЯ, а поредната далекоазиатска държавица. :-D
18
4
 
15
 
! Отговори
ист преди 2 години
Аз съвсем сериозно смятам, че живеем в объркан свят, където за нормално се счита да работиш 5 дни и да почиваш 2, да не говорим, че при нас много хора са на принцип 6 дни работа и 1 почивка. Така е и в много държави в Азия, както и в северна Америка. За мен светът ще се промени, когато се приеме за нормално да се работи 2 дни и да се почива 5. Хората ще са свежи, дори 2 дни да си скъсат ъза от работа, за 5 дни ще се възстановят. 2 дни работа, 5 дни почивка. Това е истината!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да ми преведе думата "омреженост"
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те поне работят здраво, а тук повечето спят за пари, макар и да не са охранители.