Роднини: София Сапега и Роман Протасевич са под домашен арест

Не е известно дали са свалени обвиненията срещу двамата
25 юни 2021 10:18, Елка Василева
24
Роднини: София Сапега и Роман Протасевич са под домашен арест
Снимка: архив, БГНЕС

Рускинята София Сапега и беларуският опозиционен журналист Роман Протасевич са поставени под домашен арест. Двамата бяха задържани в беларуската столица Минск след принудителното кацане на самолета на „Райънеър“, изпълнявал полет от Атина за Вилнюс.

Вчера в месинджъра Телеграм се появи снимка, на която се предполага, че са Протасевич и Сапега, даващи интервю в парк.

Още по темата

В момента София е сама в жилище под наем в Минск, казаха нейните родители за Би Би Си. „В шок сме“, каза вторият баща на София Сергей Дудич. За родителите на София това било неочаквано.

Дудич не може да каже дали са свалени обвиненията срещу София Сапега, „за да не навредя на дъщеря ми“, но семейството се надява на това.

Роман Протасевич също е бил преведен под домашен арест, каза неговият баща Дмитрий.

„Трудно ми е да коментирам действията на властите, какви са целите им – каза Дмитрий Протасевич. – Може би той е въвлечен в някаква политическа игра“.

По думите му обвиненията срещу Сапега и Протасевич не са свалени.

„Адвокатът не казва нищо, властите не казват нищо – каза Протасевич-старши. – Щом са променили мярката му за неотклонение, това е подобрение на битовите условия. За другото какво ще стане, не е ясно“.

На 23 май Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега летяха от Атина за Вилнюс. Самолетът им беше принуден да извърши кацане в Минск, където двамата бяха задържани и отведени в ареста.

По-късно стана ясно, че Сапега е заподозряна в извършване на престъпления, представляващи организиране на групови действия, грубо нарушаващи обществения ред. Обвинена е и по друго дело за разпалване на социална вражда.

Срещу Протасевич в Беларус е образувано углавно дело по няколко текста, включително за организиране на масови безредици. Той е заплашен от 15 години лишаване от свобода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 19: Ти самият си с промит мозък. Путин водел 7 години война срещу Украйна? И как става това? Това в Украйна си е гражданска война - от двете страни са (поне формално) украински граждани. Кого ще подкрепя Русия? И с Путин, и без Путин ясно е, че ще подкрепя рускоезичното население. А кой поддържа конфликта? Националистите от Киев. Ако искаха, можеха да дадат автономия на Донецк и Луганск и всичко щеше да приключи. Не, те искат военна победа срещу част от своя народ. Е, няма да стане.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До:):):)______________________________________________________________________Мълчанието е слугинско. Пентагонът говори. Говорителят му каза, че руското заявление за предупредителна стрелба по курса на Дефендъра е "пример за дезинформация", а руското посолство във Вашингтон квалифицира думите на прессекретаря на Пентагона като "голословни".
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми от промити комунистически мозъци и *** на Путин. АХ, Асанж горкия, ах това и онова. 21 журналисти, които са писали срещу Путин са избити. И те като момчето на снимката са говорели, но са им затворили устата. 7 години любимия ви Путин води война крещу Украйна. Полша, Балтийските републики, Украйна, Грузия непрекъснато се обръщат към НАТО за още военни бази, защото се плашат от руската агресие. Путин отвори отново ГУЛАГ и прие закон като по сталиново време затворници да работят на БАМ
17
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
След като санкциите така или иначе са факт,защо да го освобождават?Жабите вече са изядени.Впрочем,щом Протасевич е воювал в батальона Азов в Украйна,има основания за съд.
16
2
 
6
 
! Отговори
:):):) преди 2 години
Какво е това гузно мълчание от страна на хайли-лайклитата по отношение на гей-дефендъра с работно название дефекандер? Руснаците пуснаха клипчетата, а също некакъв пишман журналист (който по същество ще се окаже руски агент :) ) от борда на терористичния кораб. Оказва се че всичко си е било планирано и умишлено а? :):) англиски постановки!
15
1
 
9
 
! Отговори
Lainqna mediq преди 2 години
Преди няколко дена американците убиха Джон Макафи!Идва ред и на Асандж:( Демокрация по американски !
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво става с берлинския пациент - не са писали дали е ходил на тоалетна тази седмица?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога западните медии ще го тровят и тоя?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трудно ми е да коментирам действията на властите" - я да пробва да коментира действията и арестите и съдебните действия на американските власти при атаката на капитола. Там сигурно ще му е много по-лесно на Димитрий.
11
1
 
4
 
! Отговори
към 3 преди 2 години
Можем да чакаме берлинският пациент на море и вероятно в Сочи, ако е ваксиниран. Вчера курортите в Сочи информираха, че ще допускат в базите си само ваксинирани.
10
1
 
14
 
! Отговори
Двуличното ЕС преди 2 години
Защо ЕС-то не скача така за Асанж? Колко двуличен и долен е този съюз от мишки, жендъри и корупционери.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До а какво става с?И аз това искам да попитам - какво става с Асандж и защо никой не го споменава? Няма протести за освобождаването му, няма порицание и рестрикции от страна на ЕС (смеят ли?). Разсипаха го, направиха го половин човек само защото имаше смелостта да разкаже на висок глас за Щатските зверства, а сега всички си мълчат като *** за него и ни пробутват някакви кресливи шутове за мъченици!
8
0
 
10
 
! Отговори
в САЩ преди 2 години
В САЩ при демокрацията всичко щеше да се реши много просто - там протестиращите полицията просто ги застрелва.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До McAfeeТова да не ти е Белия нужник, където затворници като Епстийн се самоубиват сами в килиите ?
6
0
 
10
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
Джон Маккафи беше самоубит в килията си поредният неудобен критикуващ статуквото остранен!!
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обвинили го били,че организирал протести срещу режима. В коя държава няма протести срещу режим? Няма нрмална държава без протести. Комунизъма е идио.тизъм.
4
9
 
4
 
! Отговори
McAfee преди 2 години
Добре, че не се е самоубил в затвора, там няма демокрация при комунистическия диктатор Лукашенко.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме Навални на море. Вероятно в Сочи. Да си говорят с шефа - не може просто така да се лае, но не може и толкова да се бие кучето. Нищо ново. Развръзката от мита за Прометей.
2
1
 
7
 
! Отговори
Циек преди 2 години
Е й какво от това?!
1
1
 
22
 
! Отговори
а какво става с? преди 2 години
А какво става с Джулиан Асанж? Под арест ли е?