Пожари, плашещи температури и катаклизми - какво още ни очаква?

Твърде горещо, твърде ветровито, твърде мокро
Обновена: 12 авг 2021 21:49 | 12 авг 2021 21:45,
43
Пожари, плашещи температури и катаклизми - какво още ни очаква?
Снимка: БГНЕС

Изпепеляващи пожари в Южна Европа, Русия и Америка, тежки наводнения в Европа и Азия. Нормална ли е тази честота на екстремни природни явления? Учените са убедени, че глобалното затопляне води до все повече катаклизми.

Гърция гори

В Гърция от седмици бушуват опустошителни пожари, най-вече северно от Атина и на остров Евия. Но докато на континента пламъците постепенно бяха овладени, на остров Евия продължава да гори, както и на полуостров Пелопонес. А и там, където положението изглежда сравнително спокойно, може отново да пламне. Много хора са изгубили всичко. „Това бе рай - с редки дървесни видове, пауни и дивеч, а сега всичко прилича на лунен пейзаж - всичко е изпепелено“, разказва един местен жител, цитиран от Deutsche Welle.

В Гърция изгоряха огромни горски масиви

През горещото лято пожарите в Гърция не са нещо необичайно, но тазгодишните им мащаби определено са неочаквани. По данни на Европейската информационна система за горски пожари EFFIS в Гърция до пети август са изгорели двойно повече гори, отколкото средно за периода 2008-2020. Наред с измененията в климата има и други причини за опустошителните пожари: неразумно хвърлена цигара, която продължава да дими на сухата земя, или пък парче стъкло от счупена бутилка, което може да подейства като лупа. За някои от пожарите се предполага и това, че са запалени умишлено за отварянето на пространство за строителството на нови къщи.


И в други страни край Средиземноморието като Италия, Турция, Северна Македония, България и балканските държави пожарникарите от седмици се опитват да укротят пламъците. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи пожарите като най-страшните в историята на страната.

240 пожара в Русия

Още по темата
От пожари бяха обхванати и Русия, Западното крайбрежие на САЩ и Канада. Руската служба за опазване на горите съобщи, че до понеделник е имало 240 пожара, обхванали площ от 3,5 милиона хектара. Особено засегната е Якутия. Междувременно димът се усеща в южните части на Русия и край границата с Монголия. По данни на Американската космическа агенция НАСА, пушекът е стигнал и до Северния полюс - за първи път, откакто се правят измервания.

В Съединените щати пожарникарите се борят със стихията „Дикси“ - втория по големина пожар в историята на Калифорния, изпепелил над 198 000 хектара. „Приличаше на бойно поле“, казва Тами Куглер, която е  избягала от района на Грийнвил и е намерила временно убежище в палатка. Историческият град на златотърсачи Грийнвил е съсипан изцяло. По Западното крайбрежие на САЩ пожарите също не са рядкост, но продължителните горещини допълнително увеличиха уязвимостта на региона от пламъците.

Твърде горещо, твърде ветровито, твърде мокро

Съгласно последния доклад на Световния съвет за климата към ООН, в бъдеще екстремните природни явления ще зачестяват. Сред учените вече от години цари консенсус по въпроса, че напредващото затопляне на Земята значително повишава вероятността от екстремни природни явления. Така например по-топлият въздух в района на Средиземно море ще може да поема по-големи количества водна пара, която след това се излива на земята във вид на пороен дъжд и може да предизвиква наводнения. „Екстремното време е част от бъдещето ни“, прогнозира ирландската климатоложка Левке Цезар.

В момента с тежки наводнения се борят Китай, Индия и Мианмар. В централната китайска провенция Хънан продължилите с дни дъждове доведоха до тежки наводнения, много хора загинаха, а стотици хиляди останаха без дом.

Мусоните в Индия бяха толкова бурни, колкото не са били от десетилетия. Над 40 души загинаха при предизвикано от тях свличане на земни маси. И в Мианмар хората се борят с кафявите водни стихии. В Бангладеш цели села бяха залети от придошлата река Рохинджа.

И африканските страни се борят с наводнения. Лагос, икономическата метрополия на Нигерия, потъна във вода през юли. Канализацията е  недостатъчна, за да поеме излелия се дъжд. В Южен Судан към 90 000 души пострадаха от поройните дъждове, на хиляди им се наложи да се евакуират.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: сушапожарикатаклизми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакват ни извънземни
35
0
 
3
 
! Отговори
той преди 2 години
Пожарите са в следствие от умиплени палежи.Наводненията са в следствие на обезлесяване и ХААРП.Топлото време е в следствие от сезона "лято", колкото и невероятно да звучи, през лятото е топло...От две седмици насам има масирана кампания за климатичните промени и това е с цел допълнително заробване, климатични локдауни и всякакви дивотии. Хората, които ползват частни самолети, ходят до космоса за забавление и т.н., днес ви говорят как трябва да се откажем от пластмасовите сламки, за да Земята
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакват ни изгорели гори, нивя, пасбища. Избити стада. Разорени стопани. Хора, изгубили къщите си. Изкупуване на земя за без пари. Соларни паркове на мястото на някогашните гори. И глад. Много глад.
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работническата класа гледам пак се опитва да мисли в коментарите ама не ви се получава особено.
32
5
 
2
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Дреме ми на дедовия, честно
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стресирането продължава 24/7. В другите държави няма такива страхови неврози и такова заливане с пумия от медиите. Само у нас е така.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергията не се губи-тя само се превръща от един вид в друг. Енергията на слънцето акумулирана милиони години в т.н. изкопаеми горива се изразходва безконтролно в един изключително кратък период за историята на земята. Така че радвайте се на благата на прогреса ама приемете и минусите
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАТАСТРОФИЧНАТА ДОКТРИНА - ТРЯБВА УФ ЦЕТЕ ПОСТОЯННО ДА СА ПОД СТРЕС - КОВИД, ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ... КАКТО СА СТРЕСНАТИ, НЕ УСЕЩАТ КАК ГИ ДОЯТ , СТРИЖАТ И КОЛЯТ!
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАРАБОТВАМЕ ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ! ОЛИГАРСИТЕ ЗАДЕЛИЛИ ОТ ТРИЛИОНИТЕ, ДЕТО ЩЕ ВЗЕМАТ, НА МИ СИРКИТЕ! МИ ДА, ГОРЕЩО Е ПРЕЗ АВГУСТ! ДАЖЕ НЕ Е МНОГО ГОРЕЩО . ПРЕДИ 20Г ИМАХМЕ 42-44 ГРАДУСА, СЕГА ПРИ 36 - ЖЪЛТИ, ЧЕРВЕНИ КОДОВЕ, НОВИНИ, ЧУДО!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрете хаарпа и палежите всичко ще е ок.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами спрете да ги палите тия гори и няма да има пожари
25
1
 
7
 
! Отговори
Антонио преди 2 години
Спрете да плашите хората. Всяко лято едно и също си дъвчете. Планетата живее и не е редно да търсим удпбните условия за нас.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем, време е за море у гърцията.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да има високи температури, лято е. Няма нищо плашещо. Всичко е нормално. Ерол да не се прави на много знаещ по всякакви теми. Ходи в анадола да ги плашиш, еролчо.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шайката на Гроб граби България повече от десетилетие и сега логично всичко тъне в разруха! Само незабавни арести и пълно изчегъртване на подлите им калинки могат да поставят началото на прогреса!
21
3
 
10
 
! Отговори
психиатър преди 2 години
Разни д.били сами си палят държавите и после обвиняват целия свят. Нищо ново. Те сами ще из.пукат като изгорели пуканки. Оставете ги да се набеснеят.
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните промени не могат да са по-фатални за България от управлението на комунистите... Факт...
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали предната голяма война студът помогна на русия , сега затова затоплят цялата планета,колко и фантастично да ви звучи..
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидът ще реши проблема. Е, трябва да минат едни 20-30 години.
17
3
 
4
 
! Отговори
Адам преди 2 години
K'во пише в Библията? Потоп или огнен ад се задава?