Каква е съдбата на жените в Афганистан - екзекуция, излизане само с придружител?

Талибаните щели да им дадат права, които да са в съответствие с шериата
19 авг 2021 22:44, Петя Славова
42

Призив за помощ на жените в Афганистан. Редица активисти използват социалните мрежи, за да повдигнат въпроса за риска от нарушаване на правата на жените, след като талибаните поеха контрола над страната, предава Bulgaria ON AIR.

Носителката на Нобелова награда - Малала Юсуфзаи беше сред първите, които изразиха тревога за бъдещето на жените в Афганистан. Самата тя е белязана завинаги от жестокостта на талибаните. На 15 години бойци на ислямистите в Пакистан я прострелват в главата, заради борбата ѝ момичетата да получат образование.

"Дълбоко разтревожена съм за жените, малцинствата и защитниците на човешките права. Глобалните, регионалните и местните сили трябва да призоват за незабавно прекратяване на огъня", пише тя в профила си в Twitter.  

Още по темата

През последните 20 години жените в Афганистан водеха битка за зачитане на човешките им права. И промяна на места, които не бяха под контрола на талибаните, имаше. Жените участваха в политическия живот, заемайки постове в правителството и в местната власт. Други преподаваха в университета в Кабул или работеха в медиите. Сега обаче властта над цялата страна отново е в ръцете на талибаните. Според мнозина репресиите няма да закъснеят.

"Всички тези жени, които току-що са завършили, всички момичета, които са започнали училище и имат дипломи в ръцете, и амбиции в очите - целият този талант ще бъде пропилян. Вече получаваме съобщения за жени и момичета, които отиват в университета или на работното място, където им се казва да се прибират вкъщи", коментира писателката Надя Хашими.

На първата си пресконференция талибаните заявиха, че ще дадат права на жените, които обаче трябва да са в съответствие със законите на шериата. Това само по себе си означава ограничение на свободите, коментират още активисти.

Опасенията са, че ислямистката организация ще се върне към практиките си от 90-те години, когато жените бяха публично екзекутирани, не можеха да излизат без придружител и бурка и нямаха право на образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То като в саудитска арабия бе. *** едните са ни верни партньори а талибаните са терористи.
21
4
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Каквите мъжете,такива и жените. Намерили са се. Природен подбор.
20
0
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
И слуга, забрави И СЛУГА! :)))
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турско-ориенталски мурафети.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жените не стават. Мъжете също.
17
2
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 25 - Ако се разбере, че една жена там е бременна е длъжна да роди. Аборт може да прави само в тях с хапчета, но тъй като не може да разбере пола на детето тя трябва да действа на сляпо. :} Защо си мислиш, че ще измислиш нещо, което не е минало през ума на милиарди хора преди теб? :}
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквато и трябва да бъде в дом и да си гледат децата.Не е нужно жената да се занимава с каране на танк да спи с квяртала и да обслужва чужденците по хотелите и тн.
15
4
 
10
 
! Отговори
Абе мани ги жените преди 2 години
Ква е съдбата на ГЕЙОВИТЕ е интересно,за един от БСП питам?Щот Нинова щяла да праща Станишев да строи куманизъм и светло бъдеще у Авганистан.Кой им води ГЕЙ парадите пишете?
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БГ ХРИСТИЯНИНБг жени няма, тва индоктринирано същество се опитва да се прави на мъж и да гони кариера и е нито мъж, нито жена. Много е добре даже, че не раждат, такова не става за майка и не трябва да се възпроизвежда
13
1
 
13
 
! Отговори
До Есперанто преди 2 години
Супер, че пишеш коментари, но може би е добре да обърнеш внимание и на правописа си. У вместо О, Е вместо И и т.н., доста интересни правописни грешки. Да не си чужденец? Някой дето не може да пише тръгнал да обижда хората. Жалка картинка.
12
1
 
6
 
! Отговори
Съдба преди 2 години
Като кучета ще ходат залепени едно за друго когато се съвокопляват.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БГ ХРИСТИЯНИНОпитваш се да представиш вярващите като неграмотни, но си прав за всичко, една жена без деца е нещастна, кариеристките го осъзнават, но е твърде късно.
10
0
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Да Ве! Тез талибаните са толкоз улави! Наритаха ви пръчовете ги хрантутите в еурогея... А те с минимум по 4 жени...Глупави са... А?
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радвам се че не живея там
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи,като човек има по рождение автомат в ръцете си,как би допуснал някой да вдига полата на жена му,на щерката.Хеле ако набара ,вече опробвана девица.Те,краварите, защо се махнаха.Освен за едните змии,климат, няма къде да разпуснат.Ха е погледнал,към жена или прозорец- веднага изстрел. Ние я караме на мокри тениски ,боди и ето до къде я докарахме.
7
9
 
16
 
! Отговори
Кеф! До 5 преди 2 години
Западнячките са много по-нагли и разглезени даже в сравнение с нашите ганки. Само се сети за многобройните дела за сексуален тормоз и изнасилване от преди десетилетия. Реването за квоти, специални закони, конвенции...
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами феминацитата да грабват по едно оръжие и да ходят да ги спасяват ние мъжете сме лоши.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А оня мисир Хашоги го направиха на сласове и никакви санкции за СА.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички тези сълзливи истории са за жени работили за НПО-та. В Пакистан и СА е почти същото но те са приятели на западняците.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се оправят достатъчно пари се похарчиха за 20 години в тази пещера и не са мръднали сантиметър напред.