Хиляди на протест в Лондон заради политиката за Афганистан

Поискаха Великобритания да направи повече за цивилните
36
Хиляди на протест в Лондон заради политиката за Афганистан
Снимка: БГНЕС

Хиляди протестиращи се събраха днес в центъра на Лондон, за да демонстрират срещу отговора на Великобритания на кризата в Афганистан, пише изданието „Дейли мейл“, цитирано от БГНЕС.

Участниците се събраха пред Даунинг Стрийт и изпълниха Оксфорд Съркъс и Хайд Парк, критикувайки правителствените действия по отношение на талибаните в тази близкоизточна държава.

Мъже и жени развяха знамето на страната и вдигнаха огромни плакати по време на протеста.

Талибаните започнаха последното си нападение над Кабул в неделя и завзеха властта, след като президентът Ашраф Гани избяга в Дубай, според съобщенията с тлъста пачка пари и луксозни автомобили.

Незабавната реакция на Запада бе широко критикувана, тъй като евакуира своите граждани, но до голяма степен оставя афганистанците в ръцете на бруталните ислямисти.

Дъждът днес не уплаши протестиращите, които се отправиха към центъра на Лондон, за да призоват Великобритания да направи повече, за да помогне на изоставените цивилни и да се противопостави на терористичната група.

Те вървяха по улиците сред червено-зелена мъгла– два от цветовете на афганистанското знаме – и с издигнати плакати.

Един плакат казваше: „Спрете потискането на афганистанските жени“. На друг се четеше: „Талибаните не са се променили“, а друг добавяше: „Искаме мир“.

Страните от НАТО изведоха гражданите си от Афганистан тази седмица и се смята, че досега 12 000 са били спасени.

Но отношението към афганистанското гражданско население предизвиква удивление, а критериите за попадане на самолет за евакуация, остават под съмнение.

Доминик Рааб снощи отказа да се извини, че не е осъществил решаващо телефонно обаждане, докато е бил на почивка, за да потърси помощ за афганистански преводачи.

Борис Джонсън настоя вчера, че той „абсолютно“ и напълно се доверява на външния министър, тъй като правителството предприе отчаяна операция, за да затвърди несигурната си позиция.

Но още един друг злепоставящ факт бе разкрит: Рааб не е разговарял с никой от своите чуждестранни колеги в дните, предшествали завземането на Кабул от талибаните.

Външното министерство твърдеше, че той не е разговарял с афганистанския външен министър миналия петък - въпреки съветите на висши служители - тъй като е бил „ангажиран с редица други разговори“.

Но се разбира, че е говорил с британски официални лица и колеги министри едва в седмицата преди талибаните да превземат Кабул.

Рааб, който бе отседнал в луксозен морски курорт на Крит, започна да се обажда на чуждестранните си колеги едва в неделя следобед, след като въстаниците влязоха в афганистанската столица. Министерството на външните работи снощи отказа коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Лондонпротест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то в Англия вече не останаха англичани. Повечето са индийци и пакистанци, които явно имат много братовчеди афганистанци, така че един вид подкрепят роднините си.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От НАТО пращаме само британските войски да воюват за "Забулената Елена" и за афганистанската мода.
19
1
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Същите, които спонсорираха ИДИЛ - СЕГА СТОЯТ ЗАД ТАЛИБАНИТЕ. КОИ СА ТЕ? АМИ ИСЛЯМСКИ ФУНДАМЕНТАЛИСТИ С ПАРИТЕ ОТ ПЕТРОЛ И ОПИУМ. ИСЛЯМЪТ СТОИ В ОСНОВАТА НА УНИЖЕНИЕТО НА ХОРА, ИМАЛИ НЕЩАСТИЕТО ДА СЕ РОДЯТ С ПОЛ - ЖЕНА. СРАМ ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НИ!!! СРАМ СРАМ СРАМ!!!
18
2
 
5
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
АФГАНИСТАН = ИДИЛ 2. НИЩО ПОВЕЧЕ. СРАМ ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА!!!!!!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там държава няма.Притеснителното е кой плаща на тия талибани и защо им плаща.Оказва се че шефовете им си живуркали добре в Катар.Не се криели по планините в Афганистан.
16
1
 
11
 
! Отговори
мишки от Афганистан преди 2 години
Великобритания може да направи МНОГО за цивилните в Афганистан и да унищожи напълно талибаните . .... Например като разкрие центрове за вербуване на войници в Лондон и другите градове с протестиращи , осигури транспорт и оборудване за новосформираната Освободителна Армия на Афганистан . Така хем хората в Англия , които са недоволни от зверствата на талибаните ще могат ЛИЧНО да помогнат , хем ще бъде освободена една страна от тиранията ...... ДАЛИ ЩЕ ИМА ДОБРОВОЛЦИ ? ПОНЕ ЕДИН ? Надали......
15
1
 
25
 
! Отговори
ХФ преди 2 години
Протестират в чужда държава за действията които се случват в тяхната си държава, която самите те са напуснали. И критикуват запада /където те са на гости/, че не прави достатъчно. Защо мург*вите често са толкова нагли?
14
2
 
19
 
! Отговори
Лицемерна история преди 2 години
Тия ман.ле да хващат пътя натам и да се бият с талибаните. А не само знамена и протести в европейските държави.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи лицемери са тия тарамбуки. Ама ние сме си за ене..че ги жалим толкова. Развявайте знамена у вас си страхливци
12
2
 
24
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 2 години
Протестираме , но си седим на островът. Защо не се бориха???Авганистанците имигранти им е през .... за родината им , сега са на социална помощ от кралицата.
11
1
 
12
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Щр им дам и права и възможности за нов живот.Как пък ние.европейците,не се изсипахме в Афганистан и да ги накараме да живеят по нашите правила?Как пък едно мънки от Африка не си остана там,че да си се грижи за държавата.Всичките тука се юрнаха.Ще стават нещо неща скоро,но да видим кога.И да видим кой ще спечели в тая война.
10
2
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Срещу кой протестурват :)))
9
2
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Те тези дето протестират какви си мислите че са? Ами и те са някакви мюсюлмани и арабели. Силно ме съмнява някой риж англичанин да се вълнува какво става в Афганистан
8
2
 
0
 
! Отговори
Русия ли преди 2 години
До Анонимен 1Де тоз късмет!
7
3
 
3
 
! Отговори
хаджигенов/а преди 2 години
а полицаите ше раздават цветенца и кафенца на непослушните протестиращи .
6
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Спряха им талибаните милиардите кражби за мисии до Афганистан на *** с пушки :)))
5
6
 
11
 
! Отговори
Кака мара преди 2 години
Ем тия Афганистанци що не бягат в Русия? Тя им е по наблизо? Пък Лондон.. Те не искат тия дето идват с лодките всеки ден ама искат афгани. Интересно
4
0
 
10
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 2 години
Китай ще смачка тези фанатици.Не му трябват такива съседи.Китай знае,как,няма да се усетят дори.Сега талибите нямат пари-Америка ги блокира,нямат храна -имат само пушки.Да видим,как ще е справят,след като ги мързи да работят..А протести винаги има за нещо.Резултат-нула.
3
1
 
19
 
! Отговори
Кмета преди 2 години
Колко му е , вкарваме няколко милиона афганистанци в Лондон и всичко заспива. А и кмета на Лондон нали е пакистанец , тъкмо ще могат да направят някой афганистанец министър-председател , а защо не и крал !
2
0
 
22
 
! Отговори
Политолог преди 2 години
Направо да обявят Лондон за новата столица на Афганистан ! И да прехвърлят 5-6 милиона афганистанци в Лондон ! И да видим как се возят англичани и афганистанци заедно в двуетажните им автобуси ! Искаме да видим как ще стане това ! Ще е много интересно.