В Ел Салвадор палят инсталирани машини за биткойни

Хиляди протестират, не желаят криптовалутата за платежно средство
16 сеп 2021 23:38, Анисия Иванова
43
В Ел Салвадор палят инсталирани машини за биткойни
Снимка: Bloomberg

Хиляди протестиращи излязоха на улиците в Ел Салвадор, ядосани от въвеждането на биткойн като законно платежно средство.

Президентът Наиб Букеле казва, че криптовалутата ще помогне на салвадорците, работещи в чужбина, да изпращат пари у дома.

Но демонстрантите се опасяват, че това ще доведе до нестабилност и инфлация в обеднялата латиноамериканска страна.

Някои протестиращи подпалиха току-що инсталирана машина за биткойни, докато други държаха табели с надпис „Диктаторът Букеле“.

Миналата седмица Ел Салвадор стана първата страна, която използва виртуалната валута като законно платежно средство, заедно с щатския долар.

Демонстрантите, които се събраха в столицата Сан Салвадор по повод 200-годишнината от независимостта на страната, размахваха плакати с надписи "Не на биткойн“, „Уважавайте Конституцията“, „Измамени сме от биткойн“.

Около 4500 души, включително синдикалисти, студенти, здравни работници, фермери, адвокати, ЛГБТК групи, местни общности и членове на опозиционните политици излязоха на улицата, според оценките на организатора и "Ройтерс".

Те обвиняват президента, че използва авторитарни средства, за да затегне властта си.

Правителството предложи повече от 200 промени в конституцията, включително премахване на забраната за преизбиране на президент.

„Биткойнът беше много голямо икономическо решение и беше направено напълно нелогично, изпратено до конгреса и прието същия ден“, каза в интервю депутатът от опозицията Клаудия Ортис и добави, че не е ясно кой стои зад вандализма, предаде Bloomberg.

"Преживяваме дълбока фискална криза с високи разходи за живот и безработица и отговорът на правителството, вместо сериозна икономическа политика, е да приеме биткойн като законно платежно средство."

Букеле затвърди контрола си върху съдебната система, която наскоро му позволи да се кандидатира за втори пореден мандат въпреки конституционните ограничения.

През май той уволни съдиите от конституционния състав на Върховния съд, висши юристи в страната, както и тогавашния главен прокурор.

Смените бяха бързо гласувани, което предизвика остри критики от страна на САЩ, както и от водещи международни правозащитни групи, които описаха тези действия като завземане на власт.

"Важно е да се каже тази сутрин: Стига вече! Това, което правителството прави, е арогантно, това е авторитаризъм", заяви протестиращата Дора Ривера пред агенция "Ройтерс".

Букеле все още се радва на силна подкрепа в Ел Салвадор, като неотдавнашно проучване във вестник La Prensa Grafica показва 85,7% одобрение за президента.

Букеле, който беше критикуван, че изпрати войници и полиция да окупират Конгреса през 2020 г. като начин за натиск върху депутатите, преди партията му да спечели мнозинство на парламентарните избори, трябва да даде изявление в сряда вечерта (четвъртък сутрин българско време).

Още новини четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
до Кухия еърс преди 2 години
25к си видел само на кредит бе смoтльо, нали те знам. Решил си кредита в крипто и да напраиш стинки, ама ся си 10к назаде а лихвите текат и банката другия месец ти изкарва кокошарника на публична :D муахаха
36
0
 
2
 
! Отговори
ПенаOтНощнатаСмена преди 2 години
най-голямата *** излиза на платен от банковата мафия "протест", че вече пиявици като мъниграм няма да може да цоцат по 50% такси в/у превода
35
0
 
4
 
! Отговори
До пецата преди 2 години
Пеца, банките нямат проблем с кеш-а или криптовалутите. Имат проблеми с финансово грамотните, защото те избягват банките. Ти си мечта за централизираната банкова система. *** и т*ъп роб, който ще бачка до живот, ще бъде следен за всяка транзакция и покупка, но за сметка на това парите ти, ще се обезценят постоянно, но колкото повече работиш, ще ставаш по-беден. Перфектния бедняк-консуматор.
34
0
 
3
 
! Отговори
До Майка преди 2 години
До МайкаНяма проблем, майко. Който искаш кеш, който иска биткойн. С тия инфлации сега предпочитам биткойн.
33
1
 
2
 
! Отговори
до сиганите преди 2 години
Тва е да си *** и неграмотен. Да протестираш против валута, която става по-скъпа и по-скъпа и инфлацията не я засяга. Предполагам че ел-салвадорското ДПС е доволно.
32
5
 
2
 
! Отговори
Ху кеърс преди 2 години
За всички патенца, който квакат против биткойна Колко пари направихте мишоци ?Аз днеска лично взех 25000лв чисти пари за месеца,а съм от слабите играчи тепърва започвам :)В нас всичко е ново колата ми е над средното ниво другият месец ще купувам имот, а вие смотльовци неприемайки това велико нещо ще плащате кредита още десетилетие а той е само 10000лв.Комунистическа помияНявярваш в биткойна -роб и просяк Вярваш в биткойна -свобода и здраве Сок май биги кок за всички банки и против биткойн
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментиращите които само са чували за криптоеалути и в частност Биткойн, да се информират малко повече, образовайте се хора,не стойте бедни. Никой неможе да спрез еволюцията и прогресът.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано или късно, всички ще ползваме блокчейн парите и услугите които предлага. Може би до 5-6 години.
29
6
 
2
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Какво му трябва на човека,твърда длан и *** мека.Кой от вас си е сложил баткойна в джоба,или е пазарувал с такъв.Отг 0.балъци сте и такива ще си умрете.хейтвайте яко,боли ме трабанта.Аз съм старомоден и обичам КЕША.
28
1
 
8
 
! Отговори
Салвадорец преди 2 години
В Салвадор НЯМА хиперинфлация, видях доста объркани коментари отдолу по този въпрос. Те използват американски долар за валута и нямат собствена монетарна политика.Целият скептицизъм към Биткойн е породен от недостатъчно познания по темата. Жалко че неразбиращите са толкова шумни и техните коментари са доминиращи.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имам много резерви към криптовалутите. Най-вече защото за мен са непознати, не разбирам какво покритие имат, от какво зависи дали цената ще му расте или спадне. Банкнотата трябва да има покритие/което се оказа никакво при лева през 90-те години/, но при условие, че стойност гарантирана уж от държавата се обезценява, какво става с койн, който никой не го обезпечава и гарантира?
26
6
 
8
 
! Отговори
пецата преди 2 години
точно банките най много искат да въведат електронна валута, защото могат да те занулят по всяко време ако не слушаш, докато има хартия и мога да я пипна и да си я сложа под дюшека поне имам нещо реално, ако се случи фал поне ще си запаля печката с тях а с биткойна можеш само да си го напишеш на пясъка че го имаш
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на салвадорците.
24
1
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Огъня пречиства!
23
6
 
8
 
! Отговори
КрумСтрашни преди 2 години
Ел Президенте Букеле новия Че........смърт за банките да живее криптото!
22
4
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 години
промити мозъци от капиталистическата система...........не знаят какво злато са крипто валутите.
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са , тамън се научиха да боравят с 10 нули на банкнотите , а тоя решил хора да ги прави
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От СиднейАвстралияПейсмейкъра не замества сърцето, неграмотнико, а регулира сърдечния ритъм. Връщай се към миенето на чинии в "Сидней" и остави висшата мисловна дейност на хора, които я могат.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85,7%Също както Сталин е имал 99% одобрение, а останалия 1% са били на почивка в гулаг-а.
18
8
 
20
 
! Отговори
85,7% преди 2 години
Само факта че има 85,7% одобрение от обществото говори достатъчно за Букеле.Продажници който да протестират винаги могат да се намерят и незначат нищо.