Какво търсят нацистките "шпиони" в Тибет преди началото на войната?

Те са изпратени лично от Химлер
Обновена: 17 сеп 2021 22:24 | 17 сеп 2021 21:15, Нели Христова
82
Какво търсят нацистките "шпиони" в Тибет преди началото на войната?
Снимка: БГНЕС

През 1938 г. Хайнрих Химлер, водещ член на германската нацистка партия и ключов архитект на Холокоста, изпраща петчленен екип в Тибет, за да търси произхода на предполагаемата арийска раса. Авторът Вайбхав Пурандаре разказва увлекателната история на тази експедиция, преминала през Индия, в новата си книга Hitler And India: The Untold Story of His Hatred For the Country And Its People.

Малко повече от година преди началото на Втората световна война група германци кацат тайно по източните граници на Индия. Те имат мисия - да открият "източника на произхода на арийската раса".

Адолф Хитлер вярва, че "арийските" скандинавци са влезли в Индия от север около 1500 години по-рано и че арийците са извършили "престъплението", смесвайки се с местните "неарийски" хора, губейки качествата, които са ги направили расово превъзхождащи всички останали хора на земята.

Хитлер редовно изразява дълбока антипатия към индийския народ и борбата му за свобода, като изразява чувствата си в своите речи, писания и дебати. И все пак, според Химлер, един от висшите лейтенанти на фюрера и ръководител на SS, индийският субконтинент все пак заслужава внимателен поглед.

Ето така Тибет влиза в полезрението му.

Тези, които се кълнат в идеята за бяла скандинавска висша раса, вярват в приказката за измисления изгубен град Атлантида, където някога са живеели хората с "най-чиста кръв". Смята се, че се е намирал някъде между Англия и Португалия в Атлантическия океан. Този митичен остров е потънал, след като е бил ударен от божествена гръмотевица.

Всички арийци, които са оцелели, са се преместили на по-сигурни места. Смята се, че Хималайският регион е едно такова убежище, особено Тибет, защото е известен с това, че е "покривът на света".

През 1935 г. Химлер създава звено в рамките на SS, наречено Ahnenerbe или Бюрото за наследството, за да разбере къде са отишли ​​хората от Атлантида след гнева на небето и потопа, както и къде са останали следи от голямата раса и дали тя може да бъде открита.

През 1938 г. той изпраща екип от петима германци в Тибет за тази "операция по търсене".

Двама от членовете на екипа се открояват от останалите. Единият е Ернст Шафер, надарен 28-годишен зоолог. Той се присъединява към SS скоро след триумфа на нацистите през 1933 г., много преди Химлер да стане негов покровител на експедицията в Тибет.

Шафер е луд по лова и обича да събира трофеи в дома си в Берлин. По време на една ловна експедиция, докато се опитвал да застреля патица от лодка, в която се намирали той и съпругата му, докато се прицелвал, се подхлъзнал и случайно застрелял жена си в главата.

Вторият ключов човек е Бруно Бегер - млад антрополог, който се е присъединил към SS през 1935 г. Бегер има задачата да прави измервания на черепите и детайлите на лицето на тибетците, създавайки маски за лице. Той събира материал за пропорциите, произхода, значението и развитието на скандинавската раса в този регион".

Корабът с петимата германци акостира в Коломбо в Шри Ланка в началото на май 1938 г. Оттам те се отправят до Мадрас (сега Ченай), а после до Калкута (сега Колката).

Британските власти в Индия се отнасят с предпазливост към пътуващите германци, смятайки ги за шпиони. Първоначално те не искат да им позволят да преминат през Индия, а управляваният тогава от Великобритания Times of India дори излиза с обвинителното заглавие: "Агент на Гестапо в Индия".

Британският политически офицер в Гангток, в североизточния индийски щат Сиким, който по онова време е независимо планинско кралство, също не е ентусиазиран да разреши на мъжете да влязат в Тибет през Сиким. Но в крайна сметка решителността на нацисткия екип печели. До края на годината петимата германци, със знамена със свастики, вързани за мулетата и багажа им, влизат в Тибет.

Свастиката е повсеместен знак в Тибет, известен на местно ниво като "yungdrung" и е символ на късмет. Шафер и екипът виждат много от тях по време на престоя си в Индия. Дори днес символът е видим извън домовете, вътре в храмовете, по ъглите на улиците и на гърба на камионите.

Междувременно в Тибет нещата се променят

13-ият Далай Лама е починал през 1933 г., а новият е само на три години, така че будисткото тибетско царство се контролира от регент. Германците са третирани изключително добре както от регента, така и от обикновените тибетци, а Бегер, който прави маски за лице, дори за известно време действа като резервен лекар за местните жители.

Това, което тибетските будисти не са знаели е, че в извратеното въображение на нацистите будизмът, също като индуизма, е религия, която е отслабила арийците, дошли в Тибет - и е довела до загуба на техния дух и сила.

Точно когато се оказва, че Шафер и останалите биха могли да отделят повече време за своите истински "изследвания" под прикритието на зоологията и антропологията, германската експедиция рязко е прекъсната през август 1939 г. Причината е неизбежността на войната.

Дотогава Бегер е измерил черепите и чертите на 376 тибетци, направил е 2000 снимки, както и "отливки на глави, лица, ръце и уши на 17 души" и събрал "отпечатъци от пръсти и ръце на още 350". Той също така е събрал 2000 "етнографски артефакта", а друг представител на контингента бил заснел 18 000 метра черно-бял филм и 40 000 снимки.

Тъй като пътуването им било прекъснато, Химлер направил уговорки екипът да излети от Калкута в последния момент и лично ги посрещал, когато самолетът им каца в Мюнхен.

Шафер носи по-голямата част от тибетските си "съкровища" в замък в Залцбург, в който се мести по време на войната. Но след като Съюзниците нахлуват през 1945 г., мястото е нападнато, а повечето тибетски снимки и други материали са унищожени.

Другите така наречени "научни резултати" от експедицията претърпяват същата съдба във войната - те били или загубени, или унищожени, а срамът от нацисткото минало не означавал, че никой след войната не се е опитал да проследи материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Намират и сведения за древното оръжие на боговете, наречено "камбаната". На небето се явявало огненочервен образувание, наподобяващо кълбо, което бързо приемало форма на камбана - вид мощно скаларно оръжие, което немците ще изпитат в Чехия, едва през 1943 г., по време на ВСВ. За съжаление, не са можели да го управляват - и убиват собствена си войскова част, като немските войници умират с лица, запечатали страшен, предсмъртен ужас. Оръжието нагрява телата отвътре и пръсва тъпанчета, очи, кости...
66
1
 
1
 
! Отговори
Мерачка преди 2 години
До Един от Юг25см, ама мек.
65
1
 
0
 
! Отговори
КОРЕКТЕН преди 2 години
До АнонименМария Кюри не е рускиня. Добре , че не си я писал македонка.
64
3
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 57 - само смени "руснак" с "македонец" и вица ще стане завършен. Та, при превъзходството в жива сила което руснаците са имали, направо не разбирам защо войната не е свършила още първия месец. При тази самоотверженост и превъзходство в науката? За протокола - немците са имали не по лоши реактивни системи за залпов огън, но не са залагали на такива. Въпрос на стратегия и тактика. Сега кажи и че Миша Калашников е направил АК да се посмеем. За реактивната авиация нещо?
63
1
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 58 - поправка. Не са имали, защото не са им трябвали. Блицкрига им е дал такова ускорение, щото танкове са им потрябвали чак в Русия. Не омаловажавам чешките "Шкоди" които ползват - чехите са отлични инженери. Но руските танкове определено са по напреднали по онова време и налагат решенията. А инак, "Тигър" е дизайн и разработка на Фердинанд Порше от 1937 година с купол на "Хенкел" ако се не лъжа. Така че, и си прав и не съвсем. Просто до 1941 не са им трябвали истински танкове!
62
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Това с жена му и патицата направо кърти мивки. Не е смешно, ама как да се сдържиш бе? Напомня вица за ***, дето заложил жена си на хазарт, и като го питал каубоя защо, той задал контра въпрос - е ти какво очакваш, да си заложа лъка и стрелите ли? А сериозно - колкото са били добри пруските генерали, толкова е бил лабав и луд Хитлер. Такива работи.
61
1
 
10
 
! Отговори
факт преди 2 години
В YOUTUBE има клип който обяснява защо САЩ са изпратили хора на Луната,а СССР -не.Под него има интересен коментар от американец-"Нашите германци бяха по добри от техните германци".Този човек заслужава награда за най искрен гражданин на САЩ!
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлер не е бил добър за никого,най вече за немците.До 1933 Германия е била център на световната наука.След идването му на власт повечето учени са избягали,а много са загинали през ВСВ.След това заводите и специалистите които са останали живи са пленени от СССР или САЩ и отведени насилствено да работят там.Ако не беше Хитлер сега Германия наистина би била първа във всичко.Върнал е Германия със век назад!
59
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Не мога да разбера какво общо имат мобилните телефони със сателитите?Клетките с които те се свързват са разположени по високи сгради наоколо,а не в космоса.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес мобилните телефони и много от техниката която използвате, нямаше да бъде възможна без създаването на сателити от руснаците, разбираш ли къде е разликата - едните създават в полза на човечеството и по-доброто бъдеще на хората, а другите са използвали знанията за разруха и смърт!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ото Хан се е занимавал с експерименти с човешки същества с химия, също като Менгеле, дори още по-жесток е бил, провеждайки масови убийства над италианци, руснаци, англичани и други, като масово и умишлено ги трови, а тези , които не умират , остават за цял живот инвалиди и страдат! Това ли ви е наука? Да убиваш?
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимeнНикаква наука не е стимулирал Хитлер, крал е,крал е заводи,учени,научна и техническа бумащина от другите държави, днес целия свят използва творението на Яблочков - трансформатора,лампата за благото на хората,а Хитлер нищо не е направил, нацистите са използвали знанията да сеят разруха и смърт, като Ото Хан, Менгеле, Хитлер, Химлер и други, а не в полза на човеството и хората и за строеж на по-добро бъдеще, нацизма започва още през 1917 година, а не от идването на Хитлер на власт
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимeн...... а нацистите са крали цели заводи от чуждите държави, взимали са и чужди специалисти,инженери, нацистите дори свестни танкове са нямали, когато започват войната и докато превземат Австрия, таковете им се разпадат още по пътя и част от тях не стигат до целта. 90% е крадено от други държави, включително и науката.
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимeнАтомната енергия също е открита и съдадена от рускинята Мария Кюри, първата лампа също е създадена от Яблочков и руснаци,а не от Едисон, бубината - също, Яблочков и първи започва да разпределя ел. енергията на определени количества и да я насочва и т.н. Да не говорим,че руснаците през ВСВ са си взривявали Катюшите,умирайки,само за да не попадне това руско изобретение в ръцете на немците,а нацистите са крали цели заводи от чуждите държави,те дори свестни танкове са нямали,когато запо
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимeнНямаш си и на идея, че първия изкуствен спътник в Космоса е руски, нямаш си също на представа, че един от руснаците е предавал цялата научна информация от СССР на англичаните,американците години наред,предавал собствената си страна, затова и го растрелват- за предателство,но маса научен труд е бил вече прехвърлен,Хитлер е бил крайно първобитен,първосигнален човек,който дори не е завършил основно образование,нито е направил нещо за науката,повярвай ми,гола вода!Атомната енергия също
52
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
След като съюзниците са унищожили всичко, значи в цялата работа е имало рационално зърно.
51
1
 
8
 
! Отговори
Away преди 2 години
Абе то е ясно на всеки гледал Индиана Джоунс какво са търсели. Следи за Кивота. Библейското оръжие което щеше да направи нацистка Германкя непобедима. Ама,Инди им попречи.
50
5
 
6
 
! Отговори
ТЪПОТО КОПЕЛЕ- ШОПА преди 2 години
ОТ ИСКЪРО ПО-ДЪЛБОКО НЕМА И ОТ ВИТОШО ПО-ВИСОКО НЕМА,ОТ ТУКА Е ТРЪГНАЛО ВСИЧКО И ТУКА ЧЕ СВЪРШИ,НЕМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ......СКАКУЕЕЕЕЕЦ.....УЕФСКИИИ88
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Въпреки, че Хитлер е вярвал следвал идеали които сега заклеймяваме, той е от малкото себеподобни които са стимулирали в изключителна степен науката. И макар не точно, за целите на световното познание и благополучие, хиляди открития са направени точно тогава от неговите учени в сферата на медицината, инжинерните науки, химията. Борбата на "великите сили" за това наследство е била жестока. САЩ са изнесли стотици учени, полетяха в космоса, взеха "копието на съдбата".
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мега неистини! Екипът е 40 души и те си свършват работата по германски...