В Кипър свалят цената на тока с 10% за 4 месеца

Отстъпката засяга и бизнеса, и домакинствата
17 сеп 2021 22:52, Елка Василева
28
В Кипър свалят цената на тока с 10% за 4 месеца
Снимка: архив, БГНЕС

С 10% ще бъдат намалени сметките за ток в Кипър за четири месеца - от ноември до февруари следващата година. Приетият от правителството пакет от компесаторни мерки заради повишаването на цените на електроенергията бе обявен днес от енергийния министър Наташа Пилиду, предаде БНР.

10-процентната отстъпка върху общата сметка засяга всички потребители - домакинства и бизнес. Тя ще важи през четирите зимни месеци, когато потреблението на електроенергия се увеличава.

Обявеното намаление ще струва около 20 млн. евро за целия период според изчисленията.

Част от разходите за увеличението на електроенергията ще се поеме от Кипърската електроенергийна компания /EAC -Electricity Authority of Cyprus/, уточни министър Наташа Пилиду.

За смекчаване на последиците от повишените цени правителството предприема и мерки, целящи намаляване на потреблението и разходите за електроенергия в дългосрочен план.

Ще бъдат разширени и удължени съществуващите програми за субсидиране на домакинствата за инсталиране и използване на възобновяеми енергийни източници в домовете.

Уязвимите групи ще бъдат подкрепени с план за климатици, хладилници и LED лампи.

Правителственото решение бе и в отговор на силните обществени и политически реакции, предизвикани от увеличаването на разходите за електроенергия в Кипър с почти 40% спрямо миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ценаотстъпкатоккипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако народа на Кипър не беше скочил едва ли управниците щяха да свалят тока с 10 процента. А в БГ си спете спокойто те ще ви направят тока 2 лв за киловат. И не шавайте много че ше влезнат и макарите..
22
0
 
11
 
! Отговори
4444 преди 2 години
Тока и водата винаги са били евтини в Кипър.Плащат се тока на 2 месеца а водата на 3 месеца А в България вода газим жадни ходим
21
1
 
2
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Белене си е далаваре. Купи съарите *** от русия,както със ф16 от америка плаща си такса спокойствие. Бат бойко
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето, не народа не искаше АЕЦ-а а от Брюксел казаха да не го строим, въпреки че вече бяха закупени и доставени 4-те реактора за бъдещата централа. Ама от Брюксел казаха - Не, няма да строите. След 2 години, дойдоха от Брюксел и ни глобиха че не сме изпълнили договор по строеж на АЕЦ Белене. И сега плащаме глобата и си имаме 4 реактора на склад. Брюксел ни забрани да го строим, после Брюксел ни глоби че не сме го построили. И ние все наведени, сакън да не ни изгонят от ЕС. Ми да ни изгонят..
19
1
 
7
 
! Отговори
12 преди 2 години
Миналото лято бях в Кипър и още тогава имаха 10% надолу, тъй като работя в енергетиката и ми беше интересно.Домакините ми показаха фактура за месеца, един лист син с графика за потребената енергия и в минал период, цена на тока и с тъмен шрифт отстъпка заради короната.Аз останах учуден.Хората там са построили рая, а ние тука с тези дадености сме пълна скръб.Там водата е кът и пак не спира, тук вали и реки има и пак режими.Още малко като се пенсионирам отивам там, в рая.
18
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
А В БЪЛГАРИЯ ЦЕНАТА НА ТОКА НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ВДИГА , ЗАЩОТО БОРИСОВ РАЗТРОГНА ДОГОВОРА ЗА БЕЛЕНЕ КОЕТО ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА Е ГОТОВО ! А СЕГА ТАКАВА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА СТРУВА ДВОЙНО !!! БОРИСОВ СЪСИПА ФИНАНСОВО БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ВСЯЧЕСКИ!
17
0
 
8
 
! Отговори
Ток и жица преди 2 години
За четирите "зимни" месеца в Кипър температурата е около 20 и вали малко дъжд.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като го питаха искате ли Белене, овчият народ каза не нали - било 10 млрд. А сега вместо тия 10 млрд да са вложени и да дават евтинн ток са по чекмеджетата на тиквата и обкръжението му. Не народ, а м-ша
15
3
 
12
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Няколко тендционни изказвания на ГЕРБ-ерските ***.Да спрем от ВЕИ-та да купуваме,как?Задължена е държавата първо нея да изкупува?КАто сме в ЕС е така.Не е подписвал радев тия спогодби.Искате свободен пазар,евтиният от АЕЦ-а се изнася на секундата,ние сме длъжни да купуваме скъпия и разсипващ природата ток от ВЕЦ-овете.4те блока да не е пак РАдев,първо Надежда а после КУнева им подписаха смъртта.Айде пак викайте против Радев.
14
7
 
14
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
В Кипър нямат чалгари и управници със зелени чорапи, затова.
13
3
 
14
 
! Отговори
Браво преди 2 години
А нашта овенна хунта и 19-те тоалетни ще ви съдерат кожите с новите цени и ще викат: "Свалихме Баце, изчегъртахме ГЕРБ, опрайхме положението, ръкопляскайте!"
12
8
 
13
 
! Отговори
Лео преди 2 години
Ами така е като си имат правителство което не е редено от некадърен фигурант.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз ни спря 4 ядрени блока, ще ни спре и теца. Не смеем да се оплачем, защото от Европа бият и санкционират.................... Да живее Великият Европейски съюз! Долу Китай, долу Русия!............Разрешено е да се обвиняват само Китай и Русия за всички нещастия в България..............Полицията подслушва, наказва недоволните от ЕС и САЩ.
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Белене щеше да дава евтин ток сега. Теменужката на Боко Меката китка пак го спря и изгони инвеститорите.
9
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарете на Баце, заложи доста бомби. Неговите хора с фотоволтаиците на които се изкупува тока на космически цени, цакат всички. Нали каза, че БЕХ била паразитна структура, ама за 12 г. нищо не направи. ненужния КЕВР също седи, ама навсякъде все хрантутници от герб.
8
13
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
А тук бандата на "президента на народа" вдигнаха цената с 25%, а след още два месеца ще успеят с още 25%! Браво другари!!!
7
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в БГ Румбата и неговата банда вдигнаха цените не с 10% а с поне 25 % за поскедните 4 месеца
6
10
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Тук трябва да го вдигне Фигурантското правителство поне още 4-5 пъти. Иначе другарете комунисти няма как да усетят промяната и ще си мислят, че живеят още в Бойковото статукво :))))))))))))))))))))))))))))))))))
5
0
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Ще кажеш че не си гледаме слънчогледа тука
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а в бг е за милионери не само тока а и всичко останало, най мизерни заплати с най завишени цени като за депутати