Ще има ли предколеден хаос на Острова заради липса на шофьори?

В хранително-вкусовата промишленост има 500 000 вакантни места
23 сеп 2021 09:17, Елка Василева
30
Ще има ли предколеден хаос на Острова заради липса на шофьори?
Снимка: архив, БГНЕС

Най-голямата верига супермаркети във Великобритания Tesco предупреди правителството, че се опасява от паническо пазаруване преди Коледа, тъй като недостигът на шофьори на камиони води до празни рафтове по магазините.

Търговското списание „The Grocer“ цитира представители на Tesco, които са заявили по време на среща с новия специален правителствен отдел за храни и напитки, че положението може да бъде далеч по-лошо, отколкото презапасяването в началото на пандемията от коронавируса миналата година, предаде БНР.

Още по темата

От Tesco предлагат бонуси от 1000 паунда за новопостъпили шофьори от лятото, но все още имат около 800 вакантни места. От веригата предупреждават, че проблемът засяга цялата индустрия и опитите на различни търговци на дребно да наемат шофьори от едно и също място е нещо като „местене на столове от едно място на друго“.

От Tesco призоваха за временно облекчаване на миграционните правила, така че работници от чужбина да могат да идват по-лесно, за да се реши проблемът. Асоциацията на тежкотоварните превозвачи твърди, че има недостиг от около 100 000 шофьори.

Националният съюз на фермерите изпрати съвместно писмо от различни браншове в хранително-вкусовата промишленост до премиера, в което го призовават за издаване на така наречената „12-месечна възстановителна Covid виза“, което ще позволи на компаниите в снабдителната верига да запълнят ключови позиции като краткосрочен отговор на недостига на работна ръка.

От съюза заявиха, че в хранително-вкусовата промишленост има около 500 000 вакантни места.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Ivelina преди 2 години
Polovinata raftove v tesco sa prazni. Az jiveq v East Midlands v malko gradche i tazi vecher nqmashe raboteshta benzinostanciq v celiq grad.
20
0
 
0
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Да вървят по дяволите.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализмът фалира, идва джонсъновата зима......................Капитализмът без империализъм, е мизерия, глад и бедност.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще спускаме стоки от самолети над Лондон срещу евро и долари. Населението само ще се самообслужва. Ягоди, тоалетна хартия, манна небесна от Европа за гладния английски народ.
17
4
 
4
 
! Отговори
uspeh! преди 2 години
Празни щандове по магазините в момента няма.Британците просто се опитват да намерят решение на проблем, който евентуално ще се случи след 3 месеца. Колко да са глупави :-)
16
1
 
8
 
! Отговори
Cnn international преди 2 години
Търсим британски трактористи и комбайнери с опит за слънчева България ....спешно е надниците са тройни в евро , а цигарите и бирата са от колхозника .......
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то тия където ги приютяват на острова освен камили и магарета друго не могат да шофират. Ама Борис нали е с турско потекло. Кръвта вода не става
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да има и следколеден хаос. Малко им е. Нали са си самодостатъчни! Да викат индийците и пакистанците да им работят, те са супер работливи, не са като псетата от Балканите.
13
1
 
14
 
! Отговори
Чшае Шукарие преди 2 години
Що бе, Пакитата книжки нямат ли?Или са все хирурзи и инженерчета?
12
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Реалист - обуй си потурките, сложи си бялата риза (за мегдана) и излез за малко от селото което обитаваш. Полезно е за мирогледа
11
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
Ирландци и шотландци по полетата няма да видите. Шофьори - освен Българи, Румънци и Поляци съшо трудно ще видите. Всички тези които искаха BREXIT случха глупостите на Фарач и Джонсън, сега гласът им не им се чува много.......... защо ли?
10
0
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
Не само заради липсата на шофьри..
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не са адресирали проблема където трябва, липсата на шофьори дойде заради Ковид, не заради отлив на емигранти, много шофьори се преориентираха към куриерски фирми защото електронната търговия в момента процъфтява. Това показва колко са им компетентни службите, то с пиене на чай и клюкарене цял ден не става.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добрият подарък са ... парите, тази година по 2-3 стотачки в Коледните картички и си решавам всички грижи около тоя снобски празник.
7
2
 
25
 
! Отговори
пффф преди 2 години
Който не вярва, да ходи да види или да пита познати - масово има празни щандове в магазините и се увеличават, а цените на всички услуги и храни са с двуцифрени проценти нагоре и не спират. Британците (по-конкретно англичаните) доказаха, че наистина лесно се манипулират, колкото и да се бият в гърдите как били империя някога си. Те и сега ги насъскват срещу Европа с тези патриотични глупости - били империя, не знам си какво... Империя ама някога си - станаха шутовете на западната цивилизация.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиляди шофьори от България и от всякъде биха отишли там да карат камиони!Ама като управлението ви е мало умно като нашенското трайте си
5
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква стана тя накрая? Лаеха и плюеха по балканските народи как ги наводнили и им вземали работните места - да се махали от тяхната скъпоценна страна. Организираха си дори и Брекзит за това. Сега има колкото искаш свободни места, ама такива, дето английския дивак на държавни помощи не иска да работи. И сега пак "елате да работите при нас". Ами няма да стане, накарайте сега любимите си пакита да оправят водопроводи и да карат камиони. Ама те май са по-мързеливи и от вас.
4
15
 
8
 
! Отговори
Киро сапа преди 2 години
Поредният фейк!!
3
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Брекзит дава работните места на британците!? Да си работят!
2
12
 
4
 
! Отговори
Споко преди 2 години
На българските антиваксъри проблемите на острова са им последна грижа. Да си гледат гетото и да просят още милостиня от тоя и оня.