Фаворитите за следващ канцлер на Германия закриват кампаниите си

Меркел, която управлява 16 години, се оттегля от поста
17
Фаворитите за следващ канцлер на Германия закриват кампаниите си
Снимка: Dnes.bg, архив

Двамата основни фаворити за следващ канцлер на Германия, Олаф Шолц и Армин Лашет, ще закрият днес кампанията си за предстоящите утре в страната парламентарни избори със своите заключителни прояви, предаде БТА като цитира ДПА.

Проучванията на общественото мнение показват малка разлика между социалдемократа Шолц и консерватора Лашет от едва 3 процентни пункта в полза на умерения ляв кандидат.

Канцлерката Ангела Меркел, която управлява най-голямата европейска икономика вече близо 16 години, се оттегля от поста. Днес тя ще подкрепи съпартиеца си от Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет на предизборна проява в родния му град Аахен, в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия, чийто регионален премиер е той.

Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц от Германска социалдемократическа партия (ГСДП), ще проведе заключителния митинг от кампанията си по-близо до столицата Берлин - в провинция Бранденбург.

Третият водещ претендент за канцлерския пост - Аналена Бербок от Зелените, - официално приключи кампанията си днес. На сериозна дистанция в социологическите анкети от Шолц и Лашет, за нея се смята, че е малко вероятно да оглави федералното правителство.

Очаква се обаче Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство, отбелязва ДПА.

Повечето наблюдатели очакват трипартийна управленска коалиция след изборите, но не е ясно кой ще влезе в нея.

В случай че победи блокът на Лашет Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), то вероятно ще има десноцентристка коалиция.

Ако триумфира ГСДП, тогава Германия може да завие в по-малка или по-голяма степен наляво, в зависимост от това какви коалиционни партньори ще избере Шолц.

Друга възможност е да остане на власт сега управляващата коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ГерманияМеркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горко му на следващия - ще има да оправя кочините на Меркел...
9
0
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
За мен е много учудващо как германците могат да имат кандидат за канцлер жена като Аналена Бербок.Тя е фотогенична,даже привлекателна,изглежда много приятна на снимките ,обаче като чета какво приказва си спомням думите на филмовия режисьор Джон Хюстън за Джейн Фонда- "Жена с такива крака не може да бъде напълно луда!?"...но после се сетих ,че германците имаха за м-р на отбраната Урсулка фон дер Лайен,а сега Анегрет Крамп-Каренбауер....полудяват германците ,това е....
8
2
 
1
 
! Отговори
Зелен екстремист преди 2 години
Ще има много изненадани когато утре зелените победят! Ще видите!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел уж дясна ама с ляво-либерални възгледи относно ключови въпроси, като например бежанците. Превърна една хубава до преди 8-10 год. държава в Ко Чина, сборище на ислямисти, сигурно вече са над 3 милиона, сега ги умножете по 15-20 -техните семейства които пристигат и ще осъзнаете , че Германия става мюсюлманска държава макс до 10 години,което някак си съвпада с адженда 2030 на ООН.Сега канцлер ще стане социалиста Шолц и ще има ляво правителство. Ха ,честито.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 за австралия и канада бягът също по заможни немци
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо първо прочетох концлагер!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
увеличават данъчното облагане от 40 на 45% .въвеждат данък богатство и данък върху наследството.богатите и образованите германци се изнасят в Австрия и Швейцария.остават еко хипитата .мигрантите и тези на Харц 4.мръсотията е повсеместна.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще е този който кажат собственниците на ФЕД на сащ главното което трябва да изпълнява следващата марио-нетка е колкото се може повече бежанци от африка и азия и подони да вкарва в европа
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ще ми обясни ли защо 16 г. на Меркел - това е добре, а 16 г на Путин - недопустимо?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам тия фаворити одобрени ли са от Бай дън да не се окаже, че победителя остане без подписан канцлеракт и изборите да отдат на вЕтъра.